Mint ismeretes, a magyar U17-es válogatott hibátlan teljesítménnyel – Portugáliát, Izlandot és Oroszországot legyőzve – az olaszok mellett egyedüli csapatként nyerte meg a csoportkört, majd jutott be az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. Hétfőn a korosztályos csapatunk a spanyolok ellen játszottak, ahol végig becsületesen küzdve, harcolva 1-1-es döntetlent ért el, majd drámai csatában, tizenegyespárbajban dőlt el a továbbjutás kérdése.

A csapat vereség ellenére sem adja fel az álmát: a brazíliai világbajnoki részvételt, amelyhez csütörtökön Belgium legjobbjait kellene legyőzni az ötödik helyért. A spanyolok elleni Eb-negyeddöntőt követően az U17-es válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor értékelt az M4 Sportnak.

Köszönjük a jókívánságokat, de most eléggé a mélyponton vagyunk, nyilván egy ilyen végighajtott mérkőzés után, amelyen egy lényegesen nagyobb technikai és dinamikai tudással rendelkező spanyol válogatottat kellett volna ellensúlyoznunk, ami a mérkőzés nagy részében sikerült is.

Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, megilletődöttek voltunk, de a szünetben sikerült rendezni a sorokat és a lelki dolgokat, a gyönyörű egyenlítő gól is ebben segített, a folytatásban pedig abszolút partnerei voltunk a spanyol válogatottnak.

A végén nagy nyomás alatt futballoztunk, de mindent tőlünk telhetőt megtettünk, sajnos a végén egy apróságon múlt a győzelem – kezdte Preisinger Sándor az M4 Sportnak.

U17-es Eb: Tizenegyespárbajban maradt alul a magyar válogatott – a belgák jönnek az 5. helyért

A játékosoknak is elmondtam, amiért jöttünk, arra még van egy lehetőségünk, nincs időnk bánkódni, három nap múlva egy újabb mérkőzés vár ránk, egy hasonlóan erős csapat ellen. Én nem vagyok hajlandó és a játékosaimnak sem szabad elengedni az álmukat, ami a világbajnoki szereplés – tette hozzá, majd kitért a magyar utánpótlás nemzetközi viszonylatban elfoglalt helyzetéről és erejéről, Dárdai Pált is idézve.

Tisztában kell lenni a magyar utánpótlás futball nemzetközi helyzetével, az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutó többi ország lényegesen előrébb tart, mint mi. 

Ezt lehet szépíteni, a képzésünk és a genetikánk tekintetében van némi hátrányunk, de ahogy korábban az A-válogatottnál Dárdai Pál is világossá tette, – és azt gondolom, ez a megfelelő irányvonal a gondolkodásban –, amiben a magyar játékos erős, azt kell meglátni, azt kell továbbfejleszteni és abból kell egy rendszert gyúrni. Innentől csapatszinten ellensúlyozni tudjuk az egyéni hátrányokat.

Ezt képzéssel is lehet, de mindent nem.

A lelki és mentális rész az elmúlt három évben folyamatosan erősödött a jelenlegi csapatnál, nagyon kevés öltözői ráhatás kellett, a pozitív történések pedig megerősítik az edző szavait. Ez történt a spanyolok elleni második félidőben, az, hogy a vége miként alakult, talán a szerencsére fogható, de inkább úgy fogalmaznék, elképzelhető, hogy még nem tettünk eleget, hogy meglegyen a repülőjegyünk Brazíliába.

A magyar válogatott így csütörtökön magyar idő szerint 13:00 órakor az ötödik helyért lép pályára Belgium ellen – ha sikerül felülmúlni a belgákat, akkor a vb-részvétel is meglesz.