A Honvéd vezetőedzője, Giuseppe Sannino a klubhonlapnak adott interjúban értékelte az őszi idényt, többek között a szezon eleji nehézségekről – beleértve a rossz bajnoki kezdetről, és az Európa Liga-szereplésről – és a folytatásról is szót ejtett. Ebből idézünk az alábbiakban.

Gyönyörű hat hónap volt ez a számomra. Annak ellenére használom a gyönyörű szót, hogy ebben a hat hónapban sok mindent megéltünk. Nehezen indult a közös kalandunk, mert egy átalakuló kerettel, kezdtünk el dolgozni, közben viszont nagyon rövid idő állt a rendelkezésünkre, a csapatépítésre, az erősítésekre, a felkészülésre. De stabilizáltuk a helyzetet és letettük az alapokat, amihez a klub, az új tulajdonosok a lehetőségeikhez mérten igyekeztek minden segítséget megadni – kezdte Giuseppe Sannino a honvedfc.hu-nak, aki szerint a sok nehézség ellenére is nagyon jól teljesítettek a nemzetközi porondon, és nagyon érdekes módon estek ki a kupából.

A nehezen induló bajnokságról

Valóban, a stáb, a játékosok, a klub és a szurkolók is többet vártak a bajnokság első fordulóitól. Azonban látni kell, hogy a rossz eredmények ellenére a játékunkban volt javulás, kivéve a Paks ellen, az a meccs volt magyarországi tartózkodásom legrosszabbja.

Ezzel együtt jó úton jártunk, csak egyszerre rengeteg kihívással kellett szembenéznünk, és időre volt szükség, amíg a hatalmas ütések után fel tudtunk állni a padlóról.

Ennek kapcsán szeretném hangsúlyozni, a stábommal együtt hálás vagyok azért, hogy a klub nemcsak a felszínt nézte, és a gyengébb eredmények ellenére is töretlen volt felénk a bizalom. Szívmelengető volt emellett, hogy mennyire futballértő közönsége van a Honvédnak, hiszen az eredménytelen időszak alatt is kitartottak a csapat mellett, érezhető volt, hogy nemcsak a győzelmeket szeretik, hanem a klubért rajonganak. Ez az igazi hűség. Az Újpest elleni találkozótól fogva pedig már jobban alakultak a dolgaink, egyre jobban összeállt a játék, ami az eredményességet is hozta magával, és a nehéz helyzetből, a tabella alsó részéből szépen felküzdöttük magunkat az élmezőny mögé, egyúttal egyre közelebb kerülve a céljainkhoz. A bajnokság mellett a Magyar Kupában is állunk még, azt a sorozatot is komolyan vettük, örülök, hogy már a legjobb tizenhat között vagyunk.

A szezon végeztével levegővételhez jutottunk, és az eddig lerakott alapokra építhetünk a folytatásban, s küzdhetünk azokért a célokért, amelyeket a vezetőség elvár tőlünk, és mi is magunktól.

A magyarországi lehetőségekről

A szabadság tulajdonképpen munkával kezdődött, hiszen az olasz állami tv-től és rádiótól is meghívást kaptam, ahol a magyarországi szerepvállalásom volt a téma, s természetesen igyekeztem jó hírét vinni az országban. Érezhetően nagyobb az érdeklődés a magyar liga iránt, és örömmel tudtam arról beszélni, hogy a futballban dolgozók – játékosok, szakemberek, klubvezetők – elhivatottak, s azért küzdenek minden nap, hogy újra felemelkedjen a magyar futball. Fantasztikus dolgok történnek a magyar futballal, évekkel korábban letették az alapokat, hatalmas infrastrukturális fejlesztésekkel találkoztam, amelyek az elhivatottság mellett szintén szükségesek a sikerekhez.

Természetesen ebben a versengésben nem könnyű utolérni a vetélytársakat, például a játék intenzitásában és minőségében, és ahogy az élet sok más területén, itt is szükség van időre és türelemre.

Ami a Honvédot illeti, elmondtam, hogy nemrég adták át a klub új akadémiáját, épül az új stadion, és elkötelezettek vagyunk a tehetséges fiatalok beépítését illetően is. Hiszen ha a hosszú távú célokat nézzük, a magyar futball a magyar futballistákkal tehető még jobbá, így fejlődhet igazán a bajnokság és a válogatott is.

Érdeklődtek a külföldi játékosok szerepléséről is, akik sokat tehetnek hozzá a színvonal növekedéséhez, de fontos, hogy a minőségi légiósok mellett is megmaradjon az egyensúly, legyenek jó magyar játékosok, mert ezt kívánja a magyar futball érdeke.

Bízom benne, hogy a most zajló magyarországi futballreformnak a stábon és én is részesei lehetünk, mert nagyon szép dolgok történnek most itt.

A játékosokról, akik hitet és erőt adtak neki

A játékosaim! Kőkemény munkát végeztünk és a visszajelzéseik biztosítottak minket arról, hogy mindannyian azt gondoljuk, jó úton járunk, valamint hiszünk az elvégzett munkában. Ez segített nekünk a nehéz időszak alatt. Ahogy az interjú elején is említettem, tisztában voltunk azzal, hogy nehéz dolgunk lesz,

arra azonban mi sem számítottunk, hogy a szezon elején ennyire nem jönnek az eredmények, minden rossz megtörtént velünk, küzdelmes időszak volt, az biztos.

Ezért is köszönöm a klubvezetésnek a türelmet, hiszen sok más országban elgondolkoztak volna a vezetők az edzőváltáson egy ilyen kezdés után, szerencsére a Honvédnál nem így történt, a folytatás pedig bizonyította, tényleg jó úton járunk.

TOVÁBB: A teljes interjút ide kattintva olvashatod el!