Mint arról beszámoltunk, a magyar válogatott a 4. kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők sorsolását: gyakorlatilag egy gólon múlott, hogy nem a harmadikba kerültünk.

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását 2018. december 2-án tartják meg Dublinban. Összesen tíz csoportot állítanak majd össze, öt darab ötös és öt darab hatos csoporttal. Ahhoz, hogy biztosan kijussunk a részben hazai rendezésű Eb-re, az első két hely valamelyikén kellene végeznünk a csoportunkban, ellenkező esetben csak a Nemzetek Ligáján át vezethetne az utunk a tornára, de ott már nagyon nem a mi kezünkben van a sorsunk.

A kalapok közzététele után mindenki nézegeti a legjobb és legrosszabb forgatókönyveket, mi is kisakkoztuk az álom és rémálomcsoportokat (már ha a 4. kalapból kihúzva esetünkben lehet egyáltalán álomcsoportról beszélni). Az erőviszonyokat a legutóbbi erőfelmérő, vagyis a Nemzetek Ligája-szereplés, valamint az aktuális világranglista alapján állítottuk össze.

Fontos szempont, hogy egy csoportba maximum két-két rendező kerülhet, és mivel Budapest Eb-helyszín lesz, így esetünkben legfeljebb még egy Eb-rendező merülhet fel csoporttársként.

Álomcsoport (1. verzió):

Lengyelország, Ausztria, Észak-Írország, MAGYARORSZÁG, Gibraltár, San Marino

Indoklás: Az első kalapból a lengyeleknél nehéz lenne gyengébbet kifogni, amit az NL-ben szerzett 2 pont is mutat. Ausztriát 2 éve megvertük az Eb-n, igazi presztízsmeccs lenne, a B-divízióban sem szerepeltek meggyőzően a csoportjukban. Ahogy Észak-Írország sem, 0 ponttal estek ki. Gibraltár ugyan nyert mérkőzést az NL-ben, de gyenge csoportban kapott 15 gólt (azaz a védelmük nagyon sebezhető). San Marino rúgott gól és szerzett pont nélkül zárt.

Rémálomcsoport (1. verzió):

Franciaország, Németország (rendező), Szerbia, MAGYARORSZÁG, Fehéroroszország, Andorra

Indoklás: A csoportunkban ott lenne az aktuális és az előző világbajnok, utóbbinak ráadásul helyre kellene állítani a renoméját. A szerbek veretlenül nyerték meg a csoportjukat az NL-ben, a keretükben több mint egy kezdőcsapatnyi 10 millió euró feletti játékos van. A fehérorosz válogatott nem lenne ideális választás az 5. kalapból, hiszen simán nyertek csoportot az NL-ben. Ahogy a közelmúlt is bizonyította, Andorrán se mehetnénk már biztosra.

Természetesen számtalan kombinációt össze lehet rakni a kalapokból, mindegyik más miatt lenne előnyös vagy éppen előnytelen, mi összeállítottunk még egy verziót, mindkét eshetőségre.

Álomcsoport (2. verzió):

Olaszország, Izland, Finnország, MAGYARORSZÁG, Moldova, Liechtenstein

Az első csoport lehetséges jelöltjei közül sokan talán inkább választanák Svájcot vagy Belgiumot. De ne feledjük: Svájc hatot rúgott Izlandnak, ötöt a belgáknak, és megnyerte erős csoportját az NL A-divíziójában, míg a belgák az aktuális világranglista vezetők. Az olaszok a múltjuk miatt nehéz ellenfélnek számítanának, de a jelenük nem az igazi: a világranglistán sem állnak jól, és az NL-csoportjukban is csak közepesen szerepeltek, Marco Rossi személye pedig különös pikantériát adna a párharcnak. Izland sikeres éveken van túl, de 0 ponttal zúgtak ki a divíziójukból, náluk nem lehet tudni, meddig tart a csoda. A 3. kalapból Finnország annak dacára jöhetne, hogy megelőztek minket a csoportban, ám látható, hogy abszolút verhetőek. Földrajzilag a moldáv nem lenne egy ideális helyszín, ám egy gyenge csoportban csak 3. helyen zártak az NL-ben, tőlük csak erősebb opciók vannak, míg Liechtenstein utolsó lett a csoportjában, kikaptak Gibraltártól is.

Rémálomcsoport (2. verzió):

Spanyolország, Svédország, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Koszovó, Lettország

A spanyolok gyengébbek, mint pár éve, de azért még mindig nagyon erősek. A svédek a 17. helyen állnak a világranglistán, a B-divízióban csoportot nyertek, ez mindent elárul. A 3. kalapból nehéz kiválasztani, ki lenne ideális ellenfél: B-ből kiesett törökök? Az írek vagy skótok? Utóbbiakkal kisebb az esély az összekerülésre egyébként, mivel szintén házigazdák lesznek, így ezt is figyelembe véve mi a szlovákokat véljük elkerülendő ellenfélnek a felhozatalból. Feltörekvő fiataljaik túlnőhetik a Hamsík-Skrtel generációt, pár napja rúgtak egy négyest a csoportelső ukránoknak, gyengébb szereplésük a belső feszültségekre vezethető vissza. Koszovó is nagyon jön fel a futballtérképen, ők is veretlenül zártak az élen az NL-ben a D-divízióban – így nem szívesen mennénk arrafelé. A lettek gyengék, de a többi jelöltnél erősebbnek tűnnek.

Eb 2020, a sorsolás előtti kiemelések:

1. kalap: Anglia, Portugália, Svájc, Hollandia, Belgium, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország

2. kalap: Ausztria, Bosznia-Herzegovina, Csehország, Dánia, Németország, Izland, Oroszország, Svédország, Ukrajna, Wales

3. kalap: Bulgária, Finnország, Izrael, Észak-Írország, Norvégia, Írország, Skócia, Szerbia, Szlovákia, Törökország

4. kalap: Albánia, Ciprus, Észtország, MAGYARORSZÁG, Grúzia, Görögország, Litvánia, Montenegró, Románia, Szlovénia

5. kalap: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Feröer-szigetek, Gibraltár, Kazahsztán, Koszovó, Luxemburg, Macedónia, Moldova

6. kalap: Andorra, Lettország, Liechtenstein, Málta, San Marino