Mint arról két hete beszámoltunk, nem mindennapi indoklással, anyagi okok miatt váltottak edzőt Gyöngyösön. A klub vezetése megköszönte Csank János, korábbi kétszeres magyar bajnok tréner és volt szövetségi kapitány munkáját. Csankkal a Gyöngyös márciusi kinevezése után remek tavaszi idényt futott és bent maradt a harmadosztályban, ebben az idényben viszont a meggyengült játékoskerettel ő sem tudott csodát tenni, az utolsó helyen, 2 ponttal adta át a csapatot utódjának és addigi segítőjének, Török Jánosnak.

“Aggódtam, hogyan fog megbirkózni a nagyon is amatőr közeggel”

A Gyöngyösi AK NB III-as csapatának szakmai igazgatója, dr. Ördög István nyílt levelet juttatott el a szakember távozása kapcsán a heol.hu-nak.

“Csank János mesteredzőt az előző idény közben szerződtettük, remélve, hogy segítségével az NB III-ban maradunk. A labdarúgók jól reagáltak az akkori edzőváltásra, bravúros szerepléssel tíz meccsen 17 pontot szereztünk és újoncként bennmaradtunk. Csank János örökre beírta nevét a 112 éves GYAK történelemkönyvébe. Ugyan az edző és csapata nem búcsúzott el egymástól a bajnokság után természetesen örültem, hogy János a klubnál marad,

de aggódtam is, hogy a vérprofi szakember hogyan fog megbirkózni az újabb feladattal a nagyon is amatőr közegben.

Nagy tisztelőjeként is féltettem őt az esetleges kudarctól, és folyamatosan tájékoztattam a gyöngyösi labdarúgás hátteréről, az esetleges buktatókról.

Az őszi játékoskeret kialakításában természetesen szabad kezet kapott, de a szűkös anyagiak döntően behatárolták a lehetőségeit, ugyanis tény, hogy a GYAK az egész NB III-as mezőny „templom egere”. Igaz, hogy önkormányzatunk erőn felül támogatja Gyöngyös város sportéletét, de több mint 50 sportegyesület vár a segítségre, köztük az NB I-es kézilabda klub és a több labdarúgó szakágban szereplő Energia SC is. Névadó szponzor évek óta nem áll mellénk. Hátráltatta a csapatépítést, hogy az előző keretből tíz játékos hiányzik, többen sérültek. A távozók helyére fiatal, saját nevelésű és korosztályos magyar válogatott játékosok kerültek, akik még nem tudtak hozzászokni a nagyobb terheléshez. Nem segíti a mindenkori vezetőedző munkáját az sem, hogy labdarúgóink csak munkaidő után, az esti órákban tudnak edzeni, miközben ellenfeleink többsége félprofi. (Büszkék vagyunk ugyanakkor arra, hogy a jelenlegi 18 fős keretünkből 12 saját nevelésű játékos, ami kevés NB III-as csapatra jellemző, s amit jobban kellene értékelnie Gyöngyös városnak is.)

Az is tapasztalható volt, hogy nem mindenki örült Csank János érkezésének, kezdettől fogva voltak, akik forszírozták a fizetését, milliós nagyságrendekről pletykáltak, fals információkat adtak közre. Ezek a hangok csak felerősödtek az eredménytelen őszi rajt után. Mint tudjuk a labdarúgás megítélése közösségeinkben amúgy is megosztott, sokszor még a mérkőzésekre járók egy része is ellendrukkernek, kárörvendőnek tűnik, vagy csak türelmetlennek? Az egyébként sem tömegesen jelentkező szponzorjelöltek is elpártoltak, hivatkozva a hét mérkőzés után megszerzett két pontra.

Hibázott-e valamiben Csank János? Talán a legnagyobb hiba az volt, hogy a sikeres tavaszi menetelés után Gyöngyösön maradt.

Szakmai igazgatóként jómagam is hibáztam, hogy nem beszéltem le a folytatásról, ugyanis nagy tisztelőjeként semmiképp sem akartam, hogy ilyen helyzetbe kerüljön. Csank János ugyanis kiváló, lelkiismeretes, magas szintű szakmai és pedagógiai munkát végzett Gyöngyösön.

A Mester azon labdarúgó edzők közé tartozik, akiknek a tudása nagy érték, igazi hungarikum, melyet megfelelő közegben hasznosítani kellene labdarúgásunk javára.

Magam 66 évesen, ha még egyszer futballista lehetnék, biztos, hogy őt választanám első számú edzőmnek. Csapatunkban komoly munka van, Török János vezetőedzőnek és a játékosoknak van mire építeni. Remélem, hogy labdarúgóink igazolnak engem a további fordulók során és eredményesen szerepelnek, Csank Jánosnak pedig jó egészséget és sok sikert kívánok a gyöngyösi labdarúgótársadalom nevében!” – zárta szavait dr. Ördög István.

“Ez az állítás egyszerűen nem igaz!”

Bár hosszabb távon gondolkodtam a gyöngyösieknél, de váltásra került sor, ezzel együtt remélem, hogy a távozásom olyan folyamatokat indít el, amelyek a klub fejlődését segítik elő – mondta Csank János a heol.hu-nak. – Mentegetőznöm vagy magyarázkodnom nem kell, az is viszont kikérem magamnak, amit az elnök úr állított, mely szerint nem mentem bele a fizetéscsökkentésbe, noha szerinte felajánlották, hogy amennyiben beérkezik a várt támogatás, akkor kifizetik a két összeg közötti különbséget. Ez egyszerűen nem igaz!