Honlapunkon is beszámoltunk arról, hogy a hétvégi Vasas-Haladás NB II-es rangadót követően a mérkőzés legnagyobb visszhangját kiváltó jelenet az volt, amikor az angyalföldiek rutinos játékosa, Pátkai Máté lerántotta a vendégek utánpótlás-válogatott labdarúgóját, Horváth Rajmundot, majd a 33 éves középpályás köpött egyet.

A vasiak ügyvezető igazgatója, Séllei Árpád a csakfoci.hu-nak korábban elárulta, hogy a felvételeket elküldték a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is, kedd délután pedig a fegyelmi bizottság ülését követően kiderült, hogy a szövetség nem tiltotta el a Vasas játékosát. Pátkait viszont sikerült elérnie honlapunknak, a 23-szoros válogatott játékos pedig el is mondta véleményét a csakfoci.hu-nak erről a szituációról.

– Miután többféle aspektusban is elhangzott a nevem, s ezáltal meg lettem szólítva, így szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba. Történt egy szabálytalanság, ami után valóban köptem egyet. A fiatal játékostól nagyjából két méterrel távolabb voltam már ekkor, s ráadásul a földre köptem – emlékezett vissza Pátkai.

A szituáció nem volt elegáns, emiatt természetesen elnézést kérek, hiszen egy sportoló semmilyen körülmények között nem veszítheti el a fejét. Azonban a valótlanságot visszautasítom! Az érintett nyilatkozat úgy fogalmaz: “nem hiszem, hogy normális dolog, ha valaki előbb két kézzel leránt valakit, majd szándékosan leköpi”. Bármilyen kameraállásból visszanézhető, hogy nem történt ilyen, a negyedik játékvezető előtt zajlott az eset és ő sem jelezte, hogy történt volna ilyen, az érintett játékossal is egyezett ebben a véleményünk, akivel ráadásul a meccs után mindezt meg is beszéltük.

Amellett viszont nem tudok elmenni, hogy a tisztelet kifejezéssel kapcsolatban csak az én nevem lett említve, holott az éremnek két oldala van. Ha velem szemben fel lett róva a tiszteletlenség, amit el is fogadok, akkor a pályán és azon kívül elvárt sportszerűség azt is megkívánja, hogy ez a viselkedés a másik féltől is elvárt legyen. Ez pedig kortól, osztálytól vagy a válogatottság tényétől és mértékétől teljesen független, tehát a Haladás keretében futballozó játékosok fiatal kora nem lehet mentség arra, ahogyan viselkedtek az ellenfelükkel szemben. Mi is kielemeztük a mérkőzést, ez a munkánk része, s ahogyan én is visszanéztem az érintett szituációt és érzem annak erősségét, úgy ugyanezt javaslom a szombathelyi fiatal játékosoknak is, talán úgy majd megtanulják, hogyan viselkedjenek sportszerűen. Teljesen más kategória egy felfokozott szituációban rosszul dönteni és megint más, amikor a fiatal játékosoknál a tisztelet teljes hiánya érezhető. Utóbbi a mi csapatunknál elő sem fordulhatna, a fiataljainkkal való kommunikációnkat pályán és azon kívül is az alázat és a kölcsönös tisztelet jellemzi. Rosszul reagáltam, ismétlem, hogy ezt el is ismerem, elnézést is kértem érte. A Vasas családtól és a saját családomtól is bocsánatot kérek, mert méltatlan helyzetbe hoztam őket. Ennek ellenére azt gondolom, hogy mindez inkább egy részrehajló szenzációkeltés és próbálkozás volt.

A 23-szoros válogatott játékos mint említette, Horváth Rajmunddal már a mérkőzés után megbeszélték a történteket, sőt a Haladás-játékos ügynökével is teljesen normális hangnemben egyeztettek az esetről.

– A játékos ügynökével természetesen részletesen is egyeztettük, hogy mik hangzottak el Horváth szájából a mérkőzés folyamán, így bízom benne, hogy ebből az esetből rajtam kívül a fiatal játékos is tanulni tud. Ha mást nem is, de tiszteletet az idősebbek felé mindenképpen, főleg, hogy elvárja a saját irányába. Számtalan szituációt kiemelhettünk volna mi is – akár videófelvételekkel – a vasárnapi meccsből, ami felháborító volt az ellenfél viselkedésében, mégsem tettük, hiszen egy találkozó a futballról szól, a meccs a pályán dől el, mi pedig egy izgalmas rangadót játszottunk, óriási küzdelemmel és egy helycserével a tabellán – zárta Pátkai a csakfoci.hu-nak adott nyilatkozatát – zárta Pátkai a csakfoci.hu-nak adott nyilatkozatát.

NYIKES ZOLTÁN

Újabb rutinos NB I-es játékos érkezhet a Vasashoz