A Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége volt az MTK Budapest új tulajdonosa, Zakor Sándor, aki korábban a klub hivatalos oldalán már bővebben is kifejtette, hogy az NB II-es csapat kerete jelentősen átalakul, mert célok és a filozófia teljesüléséhez változásra van szükség. A tulajdonos a napindító műsorban felidézte az előző NB I-es szezont, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy az idény első harmada alapján váratlan fejlemény volt számára is a kiesés, hiszen meglepően jól kezdték a bajnokságot, stabilan ott voltak a mezőny elején, aztán november elején volt egy komoly törés a csapatban.

– Körülbelül 10 fordulóval a vége előtt váltottunk a stábban, azt éreztem, hogy az a tendencia nem lesz megállítható Feczkó Tamással, és kineveztük Lucsánszky Tamást. Utólag azt mondom, amellett, hogy nagyon jó edzőnek tartom és nagyon jó a viszonyunk, nem biztos, hogy a legjobb választás volt. A futballt nem ennyire intelligensen megközelítő embert kellett volna hozni, hanem olyat, aki megpróbál rendet vágni az öltözőben. Látszódott a csapaton az utolsó tíz fordulóban, hogy fejben teljesen szétestek, én sem éreztem azt a hitet, erőt a játékosokban, hogy képesek lesznek megállítani ezt a folyamatot. A mérkőzések egyre fogytak, vártunk mindig arra az 1-2 győzelemre, ami kellett volna a bennmaradáshoz, sajnos ez nem jött el, továbbá a közvetlen vetélytársakkal szemben is sajnos nagyon rossz mérleggel zártunk – folytatta Zakor.

Az MTK Budapest tulajdonosa kiemelte, a szezon végén komoly válaszút elé érkeztek, hiszen az előző három évben kétszer estek ki az élvonalból, el kellett gondolkodni, hogy valami rosszul működik.

– A kiesés után úgy gondoltuk, a legjobb az, ha valamelyikünk viszi tovább a dolgokat, én vállaltam, hiszen látok ebben lehetőséget.

Váltani kell, ezért fordulunk újra a fiatalok felé. Gazdaságilag teljesen rendben van az MTK, itt vagyok már két éve és én éppen ezért érkeztem, hogy gazdaságilag stabilizáljuk a céget.

Kicsit ez olyan, mint a borászat, aki nyereséget akar termelni, az nem borászatot vesz, hanem inkább jó borokat. Rövidtávon biztosan nem lehet ebből nyereséget termelni, de azt gondolom, egy másfajta modellt fel lehet építeni. Most minden csapat nagyjából egy irányba indult el, megpróbálja a lehető legtöbb forrást behúzni, és megnézik, ez mire elegendő. Alig van olyan csapat az NB I-ben, aki bátran hozzányúlna a fiatalokhoz, talán csak a DVSC volt a pozitív példa – vázolta a jövőbeli célokat a vezető.

Zakor kiemelte, nagyjából 300 millió forinttal kevesebbet kapnak majd a központi pénzekből az NB II-ben, ezt pótolni kell, részben támogatásokból, részben neki kell a zsebébe nyúlnia, viszont a költségekből is kevesebb lesz a másodosztályban.

– Az idegenlégiósaink közül kettőt kölcsönadunk, a többiek elmennek, a rutinos játékosok többségének pedig nem hosszabbítottuk meg a lejáró szerződését. Rengeteg fiatal fog visszajönni, 18 NB II-be kölcsönadott játékosunk volt az elmúlt idényben,

ebből van 5-6 olyan, aki meghatározó szerepet játszott a csapatában, őket visszahozzuk, valamint a bajnokságot nyert U19-es csapatból szeretnénk a lehető legtöbb játékost átemelni az első keretbe.

A nehézséget az fogja okozni, hogy megtaláljuk azt az egészséges mixet, hogy meglegyen az a 6-8-10 középkorú, rutinosabb játékos, akik mellé a fiatalokat bátran be lehet tenni. Az NB II-ből visszatérő kölcsönjátékosok jelentős része túl van 50-60 másodosztályú mérkőzésen, a feljutásért harcoló csapatokban is játszottak többen – folytatta Zakor, aki kitért az idősebb labdarúgók helyzetére is. – Torghelle Sándort személy szerint nagyon kedvelem, azt a harcosságot is, amit ő képviselt az edzéseken, meccseken. Viszont az ő szerződése lejárt, és olyan keretet próbáltunk összerakni, amit nem egy évre tervezünk. Kanta Józsefnek viszont még élő szerződése van, ő a mai MTK legikonikusabb alakja. Kell egy ilyen fontos személy az öltözőbe, hiszen segíteni fogja a fiatalok beépítését.

Mint ismert, a múlt héten hivatalossá vált, hogy az U21-es magyar válogatott korábbi szövetségi edzője, Michael Boris veszi át a fővárosi kék-fehérek irányítását.

Nem az a legfontosabb, hogy külföldi szakember, hanem az, hogy olyan edző, aki sokat foglalkozott fiatalokkal, bátran be meri őket tenni a csapatba – tért ki a német trénerre Zakor. – Polyák Balázs sportigazgatóval sokat beszélgettünk vele, amikor az U21-es válogatott edzője volt, nagyon sok meccsünkre kilátogatott, nézte a játékosokat.

Ő lehet az a megfelelő személy hosszú távra, aki ebbe a koncepcióba bele fog illeni.

Cél a visszajutás, veszélyes dolog, ha az ember beragad az NB II-be. Egyértelmű, hogy nehezebb lesz, mint volt két éve, hiszen egy erős Gyirmót, Győr, Vasas, Haladás ott lesz a mezőnyben, de másfajta futballt fogunk játszani, sokkal gyorsabb, agresszívabb játékot szeretnék látni, ehhez megvan a megfelelő játékosanyag.