Ágoston Zoltán vezérigazgató a szurkolói honlapnak értékelte az őszi idényt, a beszélgetés során számos téma szóba került.

A realitás a 6. hely környéke

– Felnőtt csapatunk elmúlt féléve mindenképpen felemás. Különösen az nyugtalanít, hogy a végén jöttek a rosszabb eredmények. A 16. fordulóig minden úgy működött, ahogy elterveztük. Mindezt úgy, hogy nyáron új csapatot kellett építenünk: négy új játékos érkezett a csapathoz és hat olyan ifista, aki még sosem játszott felnőtt meccset. A 20 csapatos pontvadászat is új volt, a 20 bajnoki mellett kupamérkőzéseken is szerepeltünk, így négy hónap alatt 30 mérkőzést játszottunk le. Mindezek mellett a 16. fordulóig jól álltunk, normális esetben akkor véget érne a félszezon. Érkezett két kieső és hat feljutó csapat, nem igazán tudtuk, hova lőjük be magunkat. Ilyen esetben azt gondolom az egy jó vezetés, amely olyan tervet tűz ki, amelyet 95-105 % között teljesít a csapat. Azt mondhatom, két fordulóval a vége előtt ez egy jó terv volt, hiszen jelenleg van jópár olyan klub, amely a miénkhez képest ötszörös-hatszoros költségvetésből dolgozik, megjelenik egy-egy mecénás, és erőből tudják nyomni, ami a csövön kifér. Természetesen nem a pénz és a költségvetés rúgja a gólokat, de nekünk, a mi költségvetésünkkel, ki kellett találnunk egy olyan modellt, ami az említettek ellenére is versenyképes lehet. Nem tudunk bárkit leigazolni, de megnézzük, hogy kik azok a kvalitású játékosok, akik hosszútávon az NB I-re is képesek, itt szeretnének játszani, kiegészítve a helyi fiatalokkal. Az elképzelésem az volt, hogy az első hatban leszünk, ha jobban megy, a négyben is benn lehetünk, onnan pedig már csak egy kis szerencse vagy extra sorozat kell a feljutó helyhez. Azt viszont látni kell, hogy a realitás a 6. hely környékén van jelenleg.

A riválisok sokkal gazdagabbak

– A költségvetésünk hosszútávon is tervezhető és elérhető, az anyagi helyzet teljesen rendben van. Tulajdonosunk, Végh Gábor rendkívül kitartó támogatója a klubnak, rajta kívül az MLSZ versenyrendszeréből adódó bevételek és az önkormányzat támogatása a jelentős források. Költségvetésünk jelenleg körülbelül 300 millió forintos, ebből jelenleg ennyire futja. Hosszútávon egyáltalán nem félek, rövidtávon viszont mindenképp befolyásoló tényező, hogy olyan riválisaink is vannak, akik 1-2-3 milliárd forintból gazdálkodnak. Míg nálunk az egyik fordulóban Ekker Milán rúgta a vezető gólt százezer forint alatti fizetésért, gyakorlatilag diákpénzért, addig egyik riválisunknál külföldről hazaigazolt, magyar válogatott szintű idegenlégiós rúgta a gólt, elképzelhető, hogy tízezer euró körüli fizetésért. Én nem erre vágyom, de olyan tervet kell csinálnunk, ami ezzel a filozófiával hosszú távon működhet. Továbbra sem látom azt a mecénást vagy azt a másik rendszert, amiben másik típusú költségvetésben kell stratégiai tervet csinálnunk.

 

Márciusban lesz a stadionavató

– A március 25-i az első olyan hétvége, amikor válogatott szünetünk van és az idő is már olyan, hogy több ember kilátogatna egy stadionavató rendezvényre. A részleteken még most dolgozunk, tervezünk meghívni két csapatot, és így egy nemzetközi tornát rendezni egy félidős meccsekkel. Valóban van mit átadni, hiszen ha a csapatunk nem is, a stadionunk már megérett az NB I-re.

Csató nyárig biztosan marad

– Csató Sándor helye teljesen biztos a kispadon. Egyáltalán nem vagyok híve a sok váltásnak, sajnos ez az elmúlt időben a futballközeg sajátosságává vált. Csató Sanyi egy nagyon intelligens, tapasztalt szakember, jól illeszkedik a klub által kitalált stratégiába. Nem volt olyan gondolatunk, hogy váltsunk, már csak ezért sem, hiszen szerintem ha elkezdünk egy folyamatot, akkor meg kell várnunk a végét, és utána kell azt értékelnünk. A tervünk, az első hat hely reális, ez egyáltalán nem elérhetetlen. Vérmesebb reményeinkről sem mondtunk le, ha a Nyíregyháza azt mondja, hogy egy félév alatt 9 pont nem ledolgozhatatlan, mi miért gondolkoznánk másként. Vezetőedzőnk mellett az egész edzői stáb új, meg kell védenem őket, hiszen sokáig teljesítették a tervet. Nem szeretném, ha a klubnál az edzőválás lenne a módi, Csató Sanyinak nyárig van szerződése, addig mindenképp vele képzeljük el a folytatást, utána meg kell hozni azt a döntést, ami a klub érdekeinek a legjobb.

Három játékost igazolnának

– Fél éve kapjuk a kritikát azért, hogy mért nem igazolunk. Ez nem igaz, ha olyan lehetőség van, eddig is igazoltunk és igazolni is fogunk. A négy érkezőnkből három vastagon bevált, az egyik a legtöbb gólt rúgta, a másik a legtöbb percet töltötte a pályán. Télen is szeretnénk igazolni, megvannak már, hogy melyik posztokra. Véleményem szerint három játékost kéne igazolnunk, természetesen az NB I-es és NB II-es csapatok háza táján kell körülnéznünk. A tervezés már az utolsó bajnoki lefújása után megkezdődtek, konkrét kiszemeltjeink vannak.

A tulajdonos álma az NB I

– Egyetértek tulajdonosunkkal abban, hogy rendre bátran kimondja elvárásait, így a feljutást is. Ha ezt nem tenné meg, az egy fiatal csapat számára nem igazán lenne motiváló. A Zalaegerszegnek az NB I-ben van a helye, főleg most, hogy a feltételek biztosítottak. Minden évet, félévet úgy kezdünk el, hogy legyen egy feljutó csapatunk. Nekem viszont stratégiákra kell ezt bontanunk, ilyenkor pedig sok racionális érv érkezik. Amikor a célt ki kell mondani, nem szeretném sem a csapatra tenni az irreális terhet, sem becsapni a szurkolóinkat. Tulajdonosunknak, Végh Gábornak, van egy álma, hogy ez a patinás klub vele legyen újra NB I-es.

A teljes beszélgetés itt olvasható el.