Kiesőjelöltből bajnokesélyes csapat

A Videoton az egyetlen NB I-es csapat, amely elmondhatja magáról, hogy az első és a második csapata is vezeti a bajnokságát.

A fehérváriak az utóbbi hetek pontvesztései ellenére még őrzik első helyüket az élvonalban, előnyük két pont a Ferencváros előtt, de a második, NB III-as csapatuk is az első helyről várhatja a folytatást, több győzelmével előzi meg a még veretlen Érdet a harmadosztály Nyugati csoportjában. A nyár óta a korábbi válogatott védő, Tímár Krisztián által irányított együttes a hétvégén a 18 éves bosnyák-osztrák Elvir Hadzic góljával (rajta kívül egy fiatal horvát légiós is van a keretben) győzött Kaposváron. így vette át az első helyet az Andráshidán ikszelő érdiektől.

A “kis Vidi” szereplése az előzmények tükrében is kiemelendő: a tartalékcsapat ugyanis az előző idényben rosszul szerepelt az NB III-ban, a kiesés szele is megcsapta – tulajdonképpen végül úgy maradt csak bent a harmadik vonalban, hogy a feljutók közül néhányan nem vállalták az NB III-as indulást –, és végül csak a 13. helyen végzett a tabellán.

Ekkor döntöttek az átszervezés és a Tímár vezette stáb (Toldi Gábor pályaedzővel és Milinte Árpád kapusedzővel) kinevezése mellett Székesfehérváron, Kovács Zoltán sportigazgató vezetése mellett, valamint a keretet is megerősítették, a nyáron került a Vidi II-höz például a tehetséges Takács Martin a Ferencvárostól, Mocsi Attila a Győri ETO-tól,  Bolla Bendegúz az MTK-tól, és a szintén a kék-fehérektől visszatérő Molnár Dominik, vagy az U17-es válogatottal az Európa-bajnokságon is szerepelt, magyar-norvég csatár, Torvund Alexander (Vasas Kubala Akadémia) is. A szezonban szinte csak fiatalok alkotják a csapatot, a többség 1998/1999-es születésű, de van két 2000-ben született játékosuk is a kezdőben, az 1-2, az első csapatból visszajátszó futballisták mellett.

A csapatkapitány is fiatal, hiszen az 1998-as születésű védekező középpályás, Réti Patrik viseli a karszalagot minden meccsen.

A Videoton II kerete és szakmai stábja:

Keressük azokat a Vidi-kötődéssel is rendelkező ambiciózus fiatal szakembereket, akik átérzik, hogy mit jelent a Videoton FC-nél dolgozni, és folyamatosan fejlődni szeretnének, akárcsak maga a klub. Sok pozitív változás volt az elmúlt két évben az utánpótlásban, ezt szeretnénk folytatni. Az NB III-ban szereplő Vidi II ugyan már a nagycsapat előszobája, de mégis közel van az U19-hez és az U17-hez is. Az a cél, hogy a Vidi II megfelelő átmenet legyen a tehetséges fiataloknak az utánpótlás és a felnőtt futball között. Toldi Gábor az utánpótlás-csapatainknál már bizonyított, Tímár Krisztián pedig több lehetőség közül választotta a Vidit. Krisztián komoly karriert tudhat maga mögött, mint labdarúgó, emellett egy nagyon jó karakter, tehetséges edzőnek tartjuk. Olyan személyiségjegyekkel rendelkezik, amelyre nagy igény van a magyar futballban – mondta az új edzők kinevezésekor Kovács Zoltán.

 

A többiek: NB III, megye I, vagy az sem

Ami a többi NB I-es csapatot illeti, a Videotonon kívül négy másik gárda mondhatja el magáról, hogy klasszikusnak nevezhető második keretet működtet és versenyeztet az NB III-ban, a többiek inkább akadémiai szinten, a korosztályos együtteseknél működtetnek utánpótlás-csapatokat, illetve a DVSC és az Újpest esetében tavasszal kiestek a második csapatok, így jelenleg csak a megyei (illetve a BLSZ) első osztályában szerepelhetnek a fiatalok és visszajátszók. Mint ismeretes, az FTC-nél a nyáron szűnt meg a második csapat.

A Paks, a Honvéd és a Puskás Akadémia esetében elmondható, hogy második csapatuk még a mezőny első feléhez tartozik jelenleg (4., 6., illetve 7. a három tartalékgárda), a Diósgyőrnél viszont egyelőre nem kezdte erősen a bajnokságot a második keret, a DVTK II csak a 14. a Keleti csoportban.

Fontos megjegyezni, hogy a versenykiírás értelmében a NB I-es csapatok harmadosztályú tartalék-gárdái nem juthatnak fel az NB II-be, hiába nyerik meg esetleg harmadosztályú csoportjukat.

Videoton

NB I: 1.

NB III: 1.

 

Honvéd

NB I: 4.

NB III: 6.

 

Puskás Akadémia

NB I: 5.

NB III: 7.

 

Paks

NB I: 8.

NB III: 4.

 

DVTK

NB I: 9.

NB III: 14.

 

DVSC

NB I: 3.

Megye I: 2.

 

Újpest:

NB I: 7.

BLSZ I.: 2.