“Sajnos nagyon mélyen vagyunk”

Egy hónap eltelt azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt szünetel a bajnokság. Csapatkapitányként és családapaként hogyan változott meg az életed?

A többiekhez hasonlóan én is megkaptam az erőnléti edzőnktől az edzéstervet, amit a reggeli után szoktam elvégezni. Van egy futópadom – igaz, nem nagyon szeretem használni -, de jobban szeretek a szabadban futni, vagy egy olyan helyen, ami kevésbé forgalmas. Pikk-pakk elment négy hét, nagyon hiányzik a foci. Az első két hét még könnyebb volt, de jóval nehezebb lesz visszarázódni. Próbálom a pozitív dolgokat sulykolni a családomnak. Dóra amúgy is a várandósága miatt nehezebben viseli ezt az időszakot. Ahol tudok, segítek neki, igyekszem kivenni a részem a mindennapok feladataiból. Ha siránkoznék a jelenlegi helyzet miatt, attól nem lennék előrébb, vannak sajnos nálunk nehezebb sorsú emberek is.

Ha van egy olyan együttes, amelyiknek jól jött a kényszerszünet a játékot és a formát tekintve – utóbbi 9 meccsen 1 győzelem – , az az Újpest. Mit tekintenél a legjobb megoldásnak a szezon folytatását illetően?

Menjen minden a normális kerékvágásban, ne az eddig lejátszott fordulók alapján dőljön el a bajnokság. Jót tett a szünet, hogy összeszedjük magunkat fejben, de nem ilyen áron! Az előjeleink nem a legjobbak, de úgy lenne igazságos, ha normálisan lejátszanánk a bajnokságot, és az alapján maradnának bent a csapatok, amit a végelszámolás után látunk a tabellán. Bízom benne, hogy újra el tudjuk kezdeni a bajnokságot!

Jelen állás szerint a biztos bennmaradást jelentő helyek és a kiesőzóna között ingáztok. Kívülről nézve úgy tűnik, mintha valami megtört volna a csapat életében.

– Jól szerepeltünk a ciprusi edzőtáborban, de az ott elért eredmények mindig csalókák. Már akkor éreztem problémákat, ami ki is jött az idény során.

Olyan negatív impulzusok érnek minket, ami hosszú idő után először jelentkeznek nálunk. A játékunk és az eredmények is messze alulmúlták az eddigieket.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, mindig az volt a jellemző a Vignjevic-érára, hogy szép játékot játszottunk, bár ez sokszor nem párosult eredménnyel, hiszen gólínségben szenvedtünk. Pozitívum, hogy kevés gólt kaptunk, szemre tetszetősen játszottunk, nyomást tudtunk gyakorolni az ellenfelekre. Na, ez az, ami teljesen felborult a szezonban! Az okokat lehetne hosszasan boncolgatni, de ennél többről van szó. Sajnos nagyon mélyen vagyunk.

“Hazudni nem hazudtam”

Megromlott volna az edző és a játékosok közötti kapcsolat?

– Szerintem vannak megfelelő személyek, akik ezt a helyzetet meg tudják ítélni, és döntést tudnak hozni ezzel kapcsolatban. Nincs azzal baj, ha hibázunk, csak tudjuk a megoldást. A télen Feczesin Robi személyében egy értékes játékost veszítettünk el. Sok gólt rúgott a bajnokságban, de az ő posztja pont az, amit Novothny Soma személyében tudtunk pótolni, ezáltal gólokat is rúgtunk. Vehetném példaként még Bojan Sankovicot is, akit ugyan a szurkolók nem tartottak nagy névnek, mégis a csapaton belül nagy szerepe volt.

Épp Novothny említette a Kaposvár elleni győztes meccs után, hogy a közös csapatebéd előtt összehívtad a társakat. Mivel tüzelted fel a többieket?

– Nem kell nagy szavakra gondolni. Sokféle módszerről hallottam, ami egy krízishelyzetben lévő csapat életében megoldás lehet. Összeültünk, közösen megbeszéltük az elmúlt hetekben történteket.

Az M4 Sportnak adott nyilatkozatod viszont hatalmas visszhangot váltott ki…

– Abban a pillanatban túlcsordultak bennem az érzelmek. Olyan szó hagyta el a számat, aminek nem volt ott helye.

A problémáinkat csapatszinten kell kezelnünk, de vannak olyan esetek, amikor már a játékos is kevés a tűzoltáshoz.

Általában megérzem azt a pillanatot, amikor el kell mondanom a véleményemet a többiek érdekében. Annak idején is megtettem a csapat nevében, amikor az Európa Liga-szereplésünk nem úgy sikerült Bakuban, ahogy terveztük. Az egész utunk szürreális volt, aki felelős volt, csendben maradt, én ugyanúgy elmondtam a véleményem. Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene érte. Hazudni nem hazudtam. A csapat vezéreként el akartam mondani az észrevételeimet.

“Búcsút inthettünk az európai álmoknak”

Összességében játszott olyan rosszul az Újpest, hogy tényleg kiesési gondjai legyenek?

– Nincs mit szépíteni, kritikán aluli volt, ahogy játszottunk. Meccsről meccsre nem hoztuk azt a játékot, amit az elmúlt években megszoktunk magunktól. A folyamatos vereségek, kudarcok csapásként értek minket.

Nehéz megemészteni, hogy tavaly a dobogóért küzdöttünk, most pedig a kiesés elkerüléséért harcolunk.

Sokáig a harmadik helyen álltunk, aztán a Mezőkövesd elleni győztes meccsünk után valami megtört, hatmeccses negatív szériába kerültünk. Így búcsút inthettünk az európai álmoknak. Egy a sok probléma közül, hogy egy alkalmat kivéve végig albérletben játszottunk. Tavaly komplexebbek voltunk, de ez már a múlté. Most azon kell dolgozni, hogy újra erősebbek legyünk, és elérhetőek legyenek a célok.

1-2 éven belül látjuk majd a nemzetközi kupaporondon az Újpestet?

– Előbb-utóbb újra az európai kupaporondon láthatjuk az Újpestet, de addig rengeteg dolognak helyre kell állnia. A jelenlegi feltételek miatt ez a cél nem elérhető. Kellő motivációval, kitartással, egységesen felül lehet kerekedni a nehézségeken.

LENKÓ PATRIK