Mint ismeretes, bár több hónapos késéssel és mintegy 800 millió forintból felújították a Szusza Ferenc Stadiont, az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata szerint ott nem játszhatnak NBI-es mérkőzést a következő szezontól, így előfordulhat, hogy az Újpest Szolnokra költözik. Ahogy azt a csakfoci.hu jelezte, az MLSZ által megkövetelt pályafűtés híján nem kaphatott egyelőre licencet a Szusza-stadion.

 

A súlyos fordulatról dr. Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezetője beszélt a Sport TV “Mai helyzet” című műsorában.

Mi a stadiont béreljük, a jelenlegi bérleti szerződésünk június 30-ig szól, ezt a szezont végig fogjuk ott játszani, és a Vasas is, hiszen őket „befogadtuk”, ahogy korábban ők is minket. A licencnek az infrastrukturális része tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a következő bajnoki évadra csak az olyan pályát lehet nevezni a bajnokságra, amely rendelkezik a gyepszőnyeg alatti fűtési rendszerrel – ezt az infrastruktúra-szabályzat mondja ki. Úgy tudjuk, hogy azok a csapatok, amelyeknél a felújítás még zajlik, kaphatnak felmentést a kritérium alól. Viszont mivel nálunk már befejeződött a felújítás – tekintet nélkül arra, hogy benne volt-e a felújításban a pályafűtés vagy nem – mi nem kaphattunk felmentést. Ezért kénytelenek voltunk egy olyan megoldást keresni, egy olyan klubbal leszerződni, amely rendelkezik pályafűtéssel és van kapacitása befogadnia minket. Ez a mi esetünkben a Szolnok, a Vasas esetében pedig úgy tudom, hogy a győri stadion.

Nekünk nem célunk, hogy Szolnokon játszunk, bár köszönjük az együttműködésüket, de ha nem kapunk felmentést a pályafűtés kritériuma alól, akkor sajnos előfordulhat, hogy Szolnokon leszünk kénytelenek játszani a hazai mérkőzéseinket a következő évadban.

Az ügyvezető szerint már hónapokkal ezelőtt tudták, hogy mit követel majd meg az MLSZ. Arról is beszélt, hogy mi lehet a több lépésből álló és koránt sem egyszerű megoldás.

A klublicenc-szabályzat januártól állt a rendelkezésünkre, de lehetett tudni hamarabb, hogy ez a következő szezontól szükséges lesz. De nem akarom elkeseríteni a szurkolókat, az UTE-val karöltve dolgozunk a megoldáson, ezúton is megköszönném Őze Istvánnak a segítségét. Az a lehetőségünk van, hogy várjuk, hogy a vagyonkezelői jog átkerüljön az UTE-hoz, akkor tőlük tudjuk majd bérelni a stadiont, és nekik az MLSZ által jóváhagyott a TAO-programban pályafűtést, ezt próbáljuk meg arra használni, hogy már a szezon kezdetére rendelkezzen a Szusza-stadion is pályafűtéssel.

Ez azonban nem ilyen egyszerű,

az MLSZ által jóváhagyott, bizonyos összegű kvóta nem elég arra, hogy egy teljesen új gyepszőnyeget borítsunk a fűtőcsövekre, illetve a vízelvezető-rendszerre – mondta Gyarmati, hozzátéve, hogy az Újpest FC pótolná ki az összeget, hogy megvalósulhasson a nyárig a felújítás, “nagyon nagy” részben járulna hozzá a futballklub a létfontosságú fejlesztéshez.

Roderick Duchatelet lehetséges önrészének konkrét összege is szóba került, mint ahogy az is, miért sürgeti az idő a lilákat, ha nem akarnak Szolnokra költözni a következő idényben.

Közbeszerzés kerül kiírásra az UTE részéről, ha ez sikeres lesz és a mi többségi tulajdonosunk úgy dönt, hogy az önrészt saját zsebből pótolja, akkor tudnak megkezdődni a munkálatok. Erre a stadionra vonatkozóan mi rendelkezünk majd egy hosszútávú bérleti szerződéssel, nyilván ha csak 1 évre tudnánk szerződni, akkor egy 100 millió forintos befektetés “kicsit”aránytalan lenne. Az időtényező is egy fontos kérdés, hiszen a szakemberek szerint nagyjából 6 hetes munkálatról van szó, körülbelül 50 centis mélységben kellene eltávolítani a jelenlegi földfelszínt, lefektetni a csöveket és visszarakni egy teljesen új gyepfelületet. Nyáron pedig ilyen munkálatokat nem lehet végezni, kiszáradhat a fű, mire letekerésre kerül, vannak dolgok, amelyek sürgetik a lépéseket. (…) napról napra változik a helyzet, de

egy-két héten belül minden el fog dőlni.

Felmerült az a kérdés is, miért nem a Szusza-stadion felújítása közben igyekeztek megoldást találni a pályafűtés kiépítésére.

– Mi nem szólhattunk abba bele, hogy milyen munkálatok kerüljenek elvégzésre a rendelkezésre álló pénzügyi kereten belül, ez az NSK, a magyar állam döntése volt, tőlünk teljesen független. Mi jeleztük, hogy szükség van a pályafűtésre, mégsem sikerült ezt a munkálatot sajnos elvégezni.