Már több mint fél éve a focivilágnak is szerves részét képezi a koronavírus-járvány, talán nincs olyan csapat, amelyet ne érintett volna mindez. Nem túlzás kijelenteni, hogy a legtöbb esetben a teszteknek és az orvosi stáboknak is komoly szerepük van abban, hogyan néz ki egy adott csapat meccskerete.

Sok helyen kellett a fiatalokhoz nyúlni, akiknek bemutatkozását meggyorsította a vírus okozta helyzet. Ennek következtében honlapunk összeszedett 5 olyan fiatal, magyar játékost az NB I-ből és külföldről, akik nagy valószínűség szerint nem mutatkoztak volna be az első csapatban ilyen korán, ha a koronavírus-járvány nem szól bele a keretösszeállításba.

Természetesen többen közülük ott voltak már a tűzközelben, de a dolgok ilyen jellegű állása is kellett a korai debütálásukhoz, az pedig, hogy az eséllyel éltek is, kizárólag rajtuk múlott.

Onódi Ákos (Aston Villa)

Talán az ő esete a legtipikusabb ebben a gyűjtésben: múlt héten a Premier League-ben szereplő Aston Villa keretében 10 játékosnál mutatták ki a fertőzést, ezért a felnőtt csapat elkülönítése nyomán utánpótlás-játékosokkal állt ki a birminghami együttes a Liverpool elleni FA-kupa-találkozón. A Villa kapujában pedig így bemutatkozhatott az addig a tartalékoknál szereplő 19 éves kapus, aki remek teljesítménnyel és mutatóval hívta fel magára a figyelmet.

Balogh Botond (Parma)

Az MTK Budapestnél nevelkedett védő az előző idény végén négy alkalommal is leült a Serie A-csapat kispadjára, így ott volt a tűzközelben, de esélyt akkor még nem kapott, ahogy az új szezon első heteiben sem. November végén viszont a másodosztályú Pescara ellen debütált az Olasz Kupában, három nappal később pedig az Inter elleni bajnokin is bedobták a mélyvízbe, miután posztriválisainak, Bruno Alvesnek és Yordan Osoriónak pozitív lett a koronavírustesztje. A 18 éves játékos két kivétellel azóta is folyamatosan tagja a Parma meccskeretének, sőt a legutóbbi bajnokin a Lazio ellen másodjára is pályára lépett a Serie A-ban.

Biben Barnabás (MTK Budapest)

Az MTK-nél alapvetően bátran vetik be a fiatalokat, ha ezt megérdemlik, de Biben Barnabás elmondta, ilyen korai bemutatkozásra még ő sem számított. A kék-fehérek szakmai stábja ki is emelte azt, hogy ez a helyzet olyan játékosoknak is esélyt kínált, akik szezon elején erről nem is álmodhattak. A szezon folyamán a fővárosi kék-fehéreket sem kímélte a járvány, Biben pedig 16 évesen a Puskás Akadémia ellen csereként debütált az NB I-ben, igaz, nem csupán azért, mert az edzőnek nem lett volna más választása abban a helyzetben, hiszen rutinosabb társ is ült a kispadon. Később minden mérkőzésen lehetőséget kapott (összesen 10 alkalommal), életében először például a Ferencváros elleni Örökrangadón léphetett pályára kezdőként a felnőttek között az NB I-ben.

Komáromi György (Puskás Akadémia)

A felcsútiak egyik legnagyobb tehetsége ugyan az ezt megelőző két idényben is közel került ahhoz, hogy debütáljon az NB I-ben, hiszen több alkalommal is helyet kapott a kispadon, valamint pályára lépett 3 Magyar Kupa-találkozón is, de az élvonalbeli bemutatkozásra csak a mostani szezon elején került sor, amikor is nagyon tartalékos volt a járvány miatt a Puskás Akadémia. Első két meccsén két gólig jutott, így mondhatni, hogy élt az eséllyel.

Bocskay Bertalan (Budapest Honvéd)

A Diósgyőr elleni 4. fordulóban nagy meglepetésre olvashattuk a kezdőcsapatban a 18 éves középpályás nevét, aki azelőtt mindössze egy alkalommal ült le a kispadra, elsősorban abban az időszakban sújtotta a kispestieket a járvány. A fiatal játékos jó benyomást tett Bódog Tamásra és Pisont Istvánra is, ősszel 10 bajnokin és egy EL-selejtezőn is lehetőséget kapott.

Interjú: “Kettőt kihagyott a szívem” – nem puskázik a Liverpool ellen bemutatkozó 19 éves magyar kapus