NB II-es bajnokként jutott az élvonalba az egész idény során kiegyensúlyozottan teljesítő Zalaegerszeg. A csapat sportigazgatója, Sallói István is meglepődött a ZTE stabilitásán, ahogy azt a ztefc.hu-nak adott évértékelő videóinterjújában is kifejtette.

– Gyorsan kiderült, hogy a csapat elég erős, jól összeállt a társaság, így végig küzdhettünk a feljutásért. Jó költségvetéssel mentünk, de nem többel, mint a Gyirmót, a Vasas vagy az ETO. Volt olyan játékos, akit nem is tudtunk ezért megszerezni, mert ott jobb fizetéseket ajánlottak, de szerencsére tudtunk mi is olyanokat igazolni, akik minőséget jelentenek. Az igazi előrelépés télen következett be, amikor már mindenki látta, hogy a Zalaegerszeg első osztályba tör, és hittek a projektben.

Sallói szerint a klub átigazoláspolitikája is hozzájárult a sikeres évhez.

– Olyan játékosokat kerestünk, akik motiváltak, minden áron első osztályban szeretnének futballozni, és ezért mindenre hajlandók. Akik emberileg is képesek nagyon erős közösséget létrehozni. Megpróbáltunk olyan hangulatot teremteni, hogy minden azt szolgálja, hogy ezek a játékosok sztárnak érezhessék magukat, kvázi bajnoknak. Ez volt a legfontosabb szakmai kihívás amellett, hogy minden feltételre szükségünk volt: az edzőtáboroktól kezdve az edzőpályákon át a videóanalízisig minden olyan körülmény rendelkezésünkre állt, ami a sikerhez kellett.

A jövővel kapcsolatban elmondta, hogy nem szeretnének szélsőségekbe esni az új érkezők tekintetében.

– Óriási szakmai és gazdasági szakadék van az első és a másodosztály között. Nehéz kérdés ilyenkor az, hogy van egy összekovácsolódott jó kis mag, rájuk építsünk és vigyük tovább, vagy felborítsuk az egész öltözőt, és sok játékossal kicseréljük a keretet. Láttunk erre is, arra is példát, mi a kettő között szeretnénk lenni. Akik alapembernek számítottak, azokra számítunk, de 4-5 kezdőcsapatba jelölt játékos megszerzése a cél.

A legfontosabb a támadószekció megerősítése lesz, mert az NB I egy nagyon komoly kihívás.

Az edzői stáb az utolsó hetekben még azzal van elfoglalva, hogy megnyerjük a Budaörs elleni, vagy a Cegléd elleni meccset, vagy a Budafok ellen behúzzuk a bajnoki címet, de én azért már november óta figyelem a nemzetközi piacot, folyamatosan kapcsolatban állok ügynökökkel, ajánlgatják a játékosokat, akiket most már szűrünk. Most már (Dobos) Barna is be fog kapcsolódni, hogy a végső döntések előtt véleményt tudjon alkotni, és lassan azt is tudni fogjuk, hogy milyen költségvetéssel tudunk dolgozni.

A szakember azt is elárulta, hogy milyen rövid-, illetve hosszútávú elképzelések szerint vezetik a ZTE-t.

– A legfontosabb a bennmaradás kiharcolása lesz. Az őszi szezon végén szeretnénk a vonal felett maradni, aztán télen még ráerősítünk a csapatra igazolásokkal, hogy a bennmaradás ne legyen kérdőjeles. Utána új fejezet kezdődik Zalaegerszeg labdarúgásában, mert látni fogjuk, hogy a mostani magból kik azok, akik meg tudják ugrani az NB I-es szintet, és lesz időnk erősíteni. Most még bizonytalan voltak a külföldi játékosok, hogy feljutunk-e.

A fő cél, hogy a Zalaegerszeg ismét kilépjen a nemzetközi porondra. Hogy ez milyen gyorsan fog bekövetkezni, azt még nem tudom megmondani, de ezen fogunk dolgozni.

Voltam már ilyen helyzetben a Siófokkal, amikor feljutottunk, és úgy megijedtünk, hogy nehogy kiessünk, hogy 5. helyen végeztünk, és majdnem dobogón voltunk. Én szeretnék valami nagy dobást jövőre, és meglepetéscsapatként visszatérni az első osztályba.

A teljes interjúért kattints IDE!

“Ez egy egyszemélyes szélmalomharc” – interjú az újdonsült NB I-es klub tulajdonosával