Az OTP Bank Liga 15. fordulójában a mezőny egyharmada, négy csapat csupán a légiósai góljainak köszönheti, hogy pontot/pontokat szerzett a hévégén. Az FTC-nél például két külföldi futballista találata kellett a Kisvárda legyőzéséhez, de a Vidi is Negónak köszönhetően nyert újra Debrecenben.

A 15. forduló csak külföldi gólokra építő csapatai:

FTC: 2 (Frimpong, Blazic, 3 pontot ért)

Vidi: 1 (Nego, 3)

Mezőkövesd: 1 (Drazic, 1)

Újpest: 1 (Beridze, 1)

Külföldi fölény a Fradinál és a Vidinél

A tabella első két helyét elfoglaló Ferencvárosnál és MOL Vidi FC-nél, illetve az Újpestnél és a Mezőkövesdnél is tulajdonképpen egy már megszokottnak mondható tendencia folytatódott: ez a négy csapat mondhatja el magáról, hogy külföldi játékosai segítségével szerezte a legtöbb pontot az NB I-ben.

A zöldek egyenesen veretlenek lennének, ha csak a légiós-gólok számítanának, 15 meccsén 9 győzelem és 6 döntetlen lenne a mérlege. Jól mutatja a zöldek ebbéli viszonylagos kiegyensúlyozatlanságát – egyben külföldi futballistái minőségét is – hogy tizenkét eddigi NB I-es gólszerzője közül csak öt volt magyar, igaz, közülük Böde és Varga is ott van a legeredményesebbek között.

Az NB I listavezetője azonban csak a magyar gólokkal egyelőre nem ment volna sokra, ezen a speciális táblázaton mindössze a 6. a Fradi.

A Ferencváros négy év után vehetné vissza ebben az összevetésben a szezon végén, hiszen az FTC a 2014/2015-ös idényben állt az élen a különleges rangsorban, azóta az Újpest egyszer (2015/2016), a Vidi pedig kétszer (2016/2017, 2017/2018) lett a leginkább külföldi-centrikus a hazai élvonalban.

NB I: Ha csak a külföldi gólok számítanának

A Vidinél is dominál a külföldi vonal a gólszerzők listáján (7-5), ugyanakkor magyar játékosai is szépen termelték a pontokat. A fehérváriak a csupán a hazai futballisták által szerzett gólokat tekintve is a második helyen állnak. Újpesten egyelőre döntetlenre állnak gólszerzők terén a magyar és a külföldi focisták (4-4), a “légiós-gólos” tabellán viszont a harmadik helyen tanyáznak a lilák.

Mezőkövesden érdekesebb már a helyzet, hiszen nyolc eddigi gólszerzőjéből csak kettő (Drazic, Pillár) volt külföldi, ám az ő találataik a Transfermarkt összesítése szerint 24 pontot hozhattak volna a konyhára.

NB I: A külföldi és magyar gólszerzők megoszlása a kluboknál

FTC: 12 gólszerző (7 külföldi, 5 magyar)

MOL Vidi FC: 12 (7, 5)

DVSC: 12 (2, 10)

Diósgyőr: 10 (3, 7)

Puskás Akadémia: 8 (4, 4)

Újpest: 8 (4, 4)

Mezőkövesd: 8 (2, 6)

Paks: 8 (0, 8)

MTK: 8 (0, 8)

Kisvárda: 6 (4, 2)

Haladás: 6 (3, 3)

Honvéd: 6 (2, 4)

Paks, MTK: 100% magyar

A másik végletet nem meglepő módon a már hosszú évek koncepciózus munkájával és szigorúan magyarokra építő Paks jelenti. Amennyiben csak a hazai találatok számítanának, a tolnaiak az első helyen is állnának az OTP Bank Ligában, méghozzá jelentősnek mondható, 5 pontos előnnyel a Vidi előtt.

Szépen szerepel a magyar játékosok eredményes alkalmazásában az MTK és a DVSC is. A debreceniek például a Vidi elleni vasárnapi rangadón tíz magyar futballistával kezdtek, illetve csereként is két hazai futballista, illetve a már magyar állampolgársággal is bíró Jovanovic állt be a Lokiba.

A kék-fehérek pedig elmondhatják magukról, hogy a Paks mellett egyedüli csapatként csak magyar gólszerzői voltak eddig az idényben.

NB I: Ha csak a magyar gólok számítanának