A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a 2017-18-as teljes idényében az első osztályú csapatokat összesen 48,15 millió forintnyi fegyelmi bírsággal sújtotta – derül ki a foci-info.hu statisztikájából.

A csapatok közül a legtöbbet idén a Ferencvárosnak kellett fizetnie a maga 19,5 millió forintos összbüntetésével. A teljes összegből kiemelkedik a Debrecen elleni bajnoki után kiszabott 10 millió forintos büntetésük, amit a találkozón történt rendbontás miatt kaptak. A meccs szünetében verekedés tört ki a hazai drukkerek között és késelés is történt. Egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült. Akkor a fellebbviteli bizottság (FVB) az indoklásában megállapította, hogy “a rendező egyesület által alkalmazott beengedéssel kapcsolatos biztonsági könnyítések és különösen a biztonsági szolgálat visszavonása a sportszervezet részéről különösen súlyos mulasztás volt”.

Az úgynevezett “büntetési tabella” második helyén a nagy rivális Újpest áll 9.750.000 forinttal. A zöld-fehérek ellen 20 alkalommal indult eljárás a szezonban, a lila-fehérek ellen 16-szor. Az Újpest a legnagyobb szankciót a kupadöntő után kapta, ezen a meccsen locsolták le például sörrel Pintér Attilát. Az akkori fegyelmi határozat szerint 4 millióra büntette a lila-fehéreket a FEB, de ezt 3,8 millióra mérsékelték. A harmadik legtöbb összbüntetés a Diósgyőré (4,95 millió forinttal), 17 fegyelmi eljárás után. Mögötte alig lemaradva a Honvéd végzett 4,1 millióval.

A fegyelmi bírságok kiszabásának indokaként leggyakrabban a “szurkolók másokat megbotránkoztató magatartása” szerepel, ami általában az ellenfél vagy a játékvezető szidását jelenti.

Az előző kiíráshoz kisebb változás történt azon csapatok terén, amelyek nem kaptak büntetést a 2017-18-as idényben. Ebben egyedülálló a Puskás Akadémia, amelynek egyáltalán nem kellett fegyelmi ügyek miatt az MLSZ-kasszába fizetnie.

TOP 5 fegyelmi büntetés

  1. Ferencváros: 10.000.000 forint – A Debrecen elleni meccs szünetében verekedés tört ki a hazai drukkerek között és késelés is történt. Egy ember könnyebben, kettő pedig súlyosan megsérült. A fellebbviteli bizottság (FVB) indoklásában megállapította, hogy “a rendező egyesület által alkalmazott beengedéssel kapcsolatos biztonsági könnyítések és különösen a biztonsági szolgálat visszavonása a sportszervezet részéről különösen súlyos mulasztás volt”.
  2. Ferencváros: 4.000.000 forint – A Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzés során megsértették a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírásokat, a szurkolók nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközöket vittek be a stadionba és használtak. Akkor a játékvezetőnek 2,5 – 3 percre félbe kellett szakítani a mérkőzést, valamint ezen a találkozón robbant szét egy kisfiú kezében egy petárda.
  3. Újpest: 3.800.000 forint – A Magyar Kupa fináléjában az újpesti drukkerek jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt vittek be a Groupama Arénába, amit használtak és a játéktérre dobáltak, valamint a lila-fehérek szurkolói az ellenfél edzőjét, Pintér Attilát sörrel locsolták le, a játékosokat pedig műanyag poharakkal dobálták meg.
  4. Debrecen: 1.500.000 forint – A DVSC-Fradi találkozón a debreceni szurkolók jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt vittek be és használtak a stadionban, valamint az ellenfél szurkolóit szidalmazták.
    Ferencváros: 1.500.000 forint – Az Újpest elleni találkozón a szurkolók jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt vittek be a stadionba és használták azokat, valamint az ellenfél szurkolóit és csapatát szidalmazták.
    Újpest: 1.500.000 forint – A Videoton elleni mérkőzésen az újpesti szurkolók az ellenfelet és annak az egyik játékosát szidalmazták, illetve tárgyakat dobáltak be a játéktérre. Továbbá az Videoton két játékosa felé rasszista módon nyilvánultak meg.
  5. Honvéd: 1.200.000 forint – Az Újpest elleni mérkőzésen a kispesti szurkolók nagy mennyiségű pirotechnikai eszközt vittek be és használtak a stadionban.