A MOL Fehérvár FC sportigazgatója, Kovács Zoltán adott szezonértékelő interjút a klubhonlapon. Mint ismert, a Vidi az elmúlt idényben is a második helyet szerezte meg az NB I-ben, a kupában az elődöntőig jutott, az Európa Ligában pedig a 2018-as csoportkör után tavaly nyáron a második selejtezőkörben búcsúzott a Vaduz ellen.

– Amikor ezt a szezont elemezzük, önkritikát kell gyakorolnunk, nem szabad becsapni magunkat. Sajnos valóban sokkal rövidebbre sikerült a nyári nemzetközi szereplésünk, mint ahogy terveztük és ahogy azt korábban megszoktuk. Ráadásul egy olyan erősségű csapat ellen estünk ki, akin az előzetes várakozások alapján, majd a mérkőzéseken szembesülve a játékerejükkel, túl kellett volna jutnunk, így természetesen még nagyobb volt a csalódás. Talán ennek a pofonnak a hatására is jól kezdtük a bajnokságot, jó futballt mutattunk be, az első hat bajnokinkat megnyertük. Utána viszont – finoman szólva is – hullámzóvá vált a teljesítményünk. A szeptember végi, Újpest elleni hazai vereségtől kezdve az egész szezonra jellemző volt, hogy bár akadt egy-egy jó mérkőzésünk, de sorozatban nem tudtunk magabiztos, jó minőségű futballt bemutatni. Felvillanásaink voltak, de egy-egy meccsre, egy-egy félidőre redukálódott a jó teljesítmény és mindez összességében a tavaszunkra is elmondható.

A sportigazgató hozzátette, nagy csalódás volt, hogy a kupában nem sikerült ismét döntőt játszaniuk, az elődöntőt a játék és az eredmény szempontjából is kudarcként élték meg. Ezt követően pedig több meccs volt, amin bár vezetést szereztek, nem tudták az előnyüket növelni vagy legalább megtartani, és egyre hullajtották a pontokat.

– Ennek nyilván szakmai és mentális okai is vannak, amiket ki kell elemeznünk.

Ami biztos, erre a szezonra senki nem lehet büszke a Vidinél.

Miközben ezüstérmesként 9 ponttal előztük meg a harmadik helyezettet, egy pillanatig sem értékelhetjük pozitívnak az elmúlt szezont, mert az elvárások magasabban vannak és ezeknek az elvárásoknak meg kell tudni felelni – folytatta Kovács, majd Juhász Roland, Huszti Szabolcs és Vinícius Paulo távozásával kapcsolatban kiemelte, olyan futballisták hagyták el Fehérvárt, akik nemcsak a pályán mutatott teljesítményükkel vívták ki a szurkolók és a szakma elismerését és szeretetét, hanem az öltözőben is meghatározó karakterek voltak.  – Nagyon nehéz lesz őket pótolni, de természetesen azon dolgozunk, hogy ez minél előbb sikerüljön. De jelenleg is vannak az öltözőben olyan játékosok, akiknek elő kell lépniük és vezérré kell válniuk, mert alkalmasak rá.

Az elmúlt egy-két évben elkezdtük megfiatalítani a csapatot, ez alól csak Nikolics Nemanja leigazolása a kivétel. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni a következő hetekben, hónapokban is.

Vannak megkeresések, biztos hogy lesznek távozóink, a másik oldalon pedig három-négy érkezővel számolunk, szeretnénk frissíteni a keretet, hiszen a céljaink változatlanok: bajnoki címet és Magyar Kupát akarunk nyerni jövőre, a nemzetközi kupában pedig minél messzebb próbálunk jutni.

Kovács a molcsapat.hu-nak adott interjújában arra is kitért, hogy ez volt a leghektikusabb szezon, mióta Fehérváron dolgozik.

Természetesen boldog vagyok, hogy az ország legjobban felépített és menedzselt klubjában dolgozhatok, de nem tagadom, hogy a mögöttünk hagyott szezonban gazdagodtam néhány ősz hajszállal.

Nyertünk valamit? Nem! Akkor ez kudarc

– szögezte le Kovács, aki a Carrillo-éráról is beszélt. – A Vidi kerete rendkívül bő, és nagyon is jól variálható, szó sincs róla, hogy csak egyfajta futballra lett volna alkalmas. Több sokoldalú játékossal rendelkezünk, akik képesek alkalmazkodni eltérő taktikához is, ráadásul én úgy gondolom, markánsan nem változott a csapatunk játéka Carrillo érkezésével. Kicsit játszósabbak lettünk, talán valamivel feljebb léptünk, agresszívebbek lettek a támadásaink, de a játékunk alapja továbbra is a szervezettség volt. Én nem is ebben látom a problémát, és a számok is engem támasztanak alá: Carrillo alatt kevesebb gólt kaptunk, mint Nikolic alatt. Inkább az volt a gond, hogy kevesebbet is szereztünk, és a kiegyensúlyozottság továbbra sem volt jellemző ránk.

Nincs mit tenni, gratulálunk kell az FTC-nek, amely teljesen megérdemelten nyerte meg a bajnokságot.

Úgy gondolom, a pontelőnyük túlzás, de ha három ponttal végeztek volna előttünk, akkor sem lenne más a helyzet, ugyanilyen csalódottak lennénk. 

Vinícius akár a Serie A-ban is kiköthet: “Mérges vagyok, maradtam volna a Vidinél”