Korábban már beszámoltunk arról, hogy 35 évével és 53 nemzetközi kupameccsével messze a legtapasztaltabb játékosa lehetett volna a MOL Vidi FC szerb légiósa, Danko Lazovics, aki hétfőn váratlanul úgy döntött, befejezi a pályafutását és a csütörtöki EL-csoportkör megkezdése előtt elhagyja a fehérváraiakat. A történtek után másnap a MOL Vidi a hivatalos oldalán közleményben reagált mindarra, amilyen hírek a játékos körül szárnyra keltek.

A csütörtöki BATE Boriszov elleni Európa Liga-csoportkörének első találkozója előtt szerdán tartott sajtótájékoztatót a MOL Vidi FC a budapesti Groupama Arénában, amelyen természetesen szóba került Danko Lazovics döntése is.

Nem az én feladatom első sorban, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzak. A csapat vezetőedzője vagyok, de természetesen válaszolok – kezdte meccs előtti sajtótájékoztatón Marko Nikolics. – Személy szerint nagyon szomorú vagyok Danko döntése miatt, hiszen egy-két évig biztosan magas szinten tudott volna teljesíteni a pályán. Ez látható volt a nyár folyamán is, valamint tavaly tavasszal is, amikor a bajnoki címért versenyzett a csapat.

Három klubnál dolgoztunk együtt, nemcsak egy topjátékosról van szó, egy remek emberről, személyiségről, aki fontos láncszeme volt a klubnak. Sokszor látható volt, milyen idegesen viselkedik a pályán, viszont azt sokan nem láthatták, hogy a pályán kívül – akár az öltözőben, a csapaton belül – milyen szerepe volt, és mennyit tudott segíteni egyes embereknek.

Mindezekkel együtt tiszteletben kell tartani a döntését. Talán én is tudom miért vonul vissza, de ha tudom is, akkor sem az én feladatom, hogy megosszam a nyilvánossággal. Az elkövetkezendő napokban biztosan megkapják a választ a megfelelő helyről.

Hozzátenném, Danko is egy nagyon nagy versenyző, aki a legnagyobb célokért szeretett küzdeni, mindent kiadott magából. Persze nem ő volt az egyetlen ilyen játékos a keretben, hanem például Huszti Szabolcs, Juhász Roland, Paulo Vinícius, Pátkai Máté, Fiola Attila, és mellettük többen vannak olyanok a keretben, akik az igazi nagy célokért szeretnek küzdeni, és nem elégednek meg az átlaggal, hanem többet szeretnének. Örülök, hogy ilyen játékosokkal dolgozhatok együtt, de sajnálom, hogy az egyikük nem tagja a keretnek.

Bár ezután a sajtótájékoztató a csütörtöki meccsre terelődött volna, azonban újságírói kérdésre szóba került Varga József eligazolása is, akinek a távozásáról ő maga döntött.

A legfontosabb, hogy tisztelni kell a klubot és azokat a játékosokat, akik sokat tettek a labdarúgásért Székesfehérváron. Varga Józsi távozása az én döntésem volt. Néha egy vezetőedzőnek nehéz döntéseket kell meghozni. Minden döntést úgy hozok meg, hogy az a legjobb legyen a csapatnak minden szempontból. Sokan meglepődtek, amikor télen öten-hatan távoztak, akkor azt éreztem megfelelő lépésnek.

Mindig olyanokat szeretnék a keretben tudni, akik képesek felvenni a harcot és napról napra megküzdenek a helyükért. Képesek extra lépéseket tenni, amelyek a sikerekhez kellenek. Ezek a lépések végül ahhoz vezettek, hogy bajnok lett csapat, a nyári előrelépés pedig ahhoz, hogy az Európa Liga-csoportkörében szerepelhetünk.

Különösebb nagy ügyet nem látok abban, hogy játékosok jönnek-mennek, ez része a labdarúgásnak.

Végül Nikoloics kitért a keret jelenlegi helyzetére is.

Egy folyamat közepén vagyunk, Máté ennek az elejétől fogva a részese és tanúja. Biztosan emlékszik rá, amikor ideérkeztem a Videotonhoz, és nagyjából 14 hónapja Ausztriába mentünk edzőtáborozni. Akkor 13-14 felnőtt játékosunk volt, és fiatalokkal lett kiegészítve a keret.

A célunk az volt, hogy három éven belül csoportkörben szerepeljünk. Nagyon jó és pozitív, hogy egy év alatt elértük a bajnoki cím mellett, de ettől függetlenül nem áll meg ez a folyamat.

Éppen a közepén vagyunk valaminek, és az, hogy útközben az játékosok valamilyen szinten cserélődnek, azt természetesnek tartom. Nagyon örülök azoknak a játékosoknak, akik jelenpillanatban csapatot alkotják, akik ott van az öltözőben. Nagyon jó az egyensúly közöttük: vannak fiatalok, motiváltak, tapasztaltak, akik segítik őket, és természetesen ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy végleges a keretünk. A következő átigazolási időszakban is azon kell dolgozni, hogy minél erősebbek legyünk.