Péntek délután jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy a magyar bajnokság évek óta egyik legjobb játékosa, a Vidiben játszó Nego Loic a FIFA eddigi szabályainak értelmében nem játszhatott a magyar válogatottban, mivel korábban pályára lépett tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szeptemberi kongresszusa több változtatást is elfogadott, elsősorban a játékosok érdekét figyelembe véve, így a magyar állampolgársággal is rendelkező labdarúgó immáron pályára léphet a magyar válogatottban, Marco Rossi pedig számít rá.

A MOL Fehérvár FC szélsője a klubhonlapnak adott interjújában elmondta, évekkel ezelőtt meg sem fordult ilyesmi a fejében, tavaly február óta, amikor magyar állampolgár lett, többször is eljátszott a gondolattal, de az akkori szabályok miatt túl sok realitása nem volt annak, hogy a magyar válogatott játékosaként pályára lépjen.

– Azonban legbelül bíztam abban, hogy egy napon majd lehetőségem lesz Magyarországot képviselni a futballpályán. Az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, most pedig már ott van a nevem a magyar válogatott keretében, ami csodálatos érzés számomra – kezdte Nego, majd kitért arra is, hogy beszélt-e már Marco Rossi szövetségi kapitánnyal arról, hogy milyen szerepet szán neki a válogatottban. – Marco Rossit még Olaszországból ismerem, de természetesen sokat találkoztunk ellenfélként itt, Magyarországon is, amikor a Budapest Honvéd vezetőedzője volt. Egy ideje folyamatban volt már annak a szabálynak a módosítása, ami miatt eddig nem volt lehetőségem bemutatkozni a magyar válogatottban,

ez idő alatt találkoztam is a szövetségi kapitánnyal, de konkrét dolgokról akkor még nem beszéltünk, inkább csak felületesen érintettük a témát.

Most, hogy immár semmi akadálya sincs annak, hogy pályára lépjek a magyar nemzeti csapatban, minden bizonnyal konkrétan is elmondja majd, hogy milyen szerepet szán. 

Jövő héten egy rendkívül nehéz sorozat kezdődik a válogatott számára, hiszen előbb Bulgáriában játszunk Eb-pótselejtezőt csütörtök este, majd Szerbiába és Oroszországba utazunk, ahol a Nemzetek Ligája vár ránk.

– Így van, nem lesz könnyű egyik mérkőzés sem, de nyilván a három találkozó közül a Bulgária elleni meccs lesz a legfontosabb. Ez tulajdonképpen egy elődöntő a válogatott számára, nagy lépést tehetünk az Eb felé. Azt sajnálom, hogy ez a találkozó idegenben lesz, de annak viszont örülök, hogyha kiharcoljuk a továbbjutást, akkor Budapesten, hazai környezetben játszhatunk az Eb-ért – folytatta a franciaországi születésű játékos.

Nego kiemelte, amikor a koronavírus előtti időszakban a feleségével és a gyerekeivel Franciaországba utaztak meglátogatni a rokonokat, akkor a gyerekei sokkal jobban várták azt, hogy Franciaországból visszajöjjenek Magyarországra, mint azt, hogy elutazzanak oda, és valami hasonlót érez ő is.

– Nehéz ezt az érzést megfogalmazni, hiszen Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon. Óriási szerepe van ebben a magyar embereknek, hiszen a kezdetektől fogva mindenki nagyon kedves, barátságos velem Magyarországon, sosem kezeltek úgy, mint egy idegent. Egy dolog okoz csupán nehézséget, az pedig a magyar nyelv. Véleményem szerint ez a világ egyik legnehezebb nyelve (nevet). Amúgy nagyon sok mindent megértek abból, ha körülöttem magyarul beszélgetnek az emberek, de más érteni és más beszélni egy nyelvet… Büszkén fogom viselni a magyar válogatott mezét, remélem, sok szép magyar sikernek lehetek majd a részese a jövőben!

Váratlan fordulat: A Vidi honosított játékosa a magyar válogatott új kerettagja – hivatalos