A MOL Fehérvár FC sportigazgatója, Kovács Zoltán volt az M4 Sport Góóól!2 című műsorának vendége a virtuális térben, aki a koronavírus-járvány terjedése miatt felfüggesztett bajnokságokról, a június 30-án lejáró szerződésekről és az esetleges erősítésekről is beszélt.

– Ha lefújnák a bajnokságot, akkor a győztesekben és a vesztesekben is lenne óriási kérdőjel és nagyon nagy fokú rossz érzés, mert sportolók vagyunk és a pályán kell eldőlnie a dolgoknak. Jelenleg sokadlagos probléma, hogy ki a bajnok, ki az EL-induló, ki a kupagyőztes, amikor ennyi ember szenved. A legfontosabb, hogy az eddig megszokott életünk visszatérjen a rendes kerékvágásba és mindenki tudjon dolgozni, fejlődni. Gyorsan el tudnék sorolni 4-5 megoldást, de lehet, mire a végére érnék már lenne egy 6. meg egy 7. verzió is. Próbálunk mindenféle forgatókönyvet felállítani, aztán majd az élet átírja. Folyamatosan egyeztetünk a kollégákkal, hogy milyen terhelést kapjanak a játékosok, mi legyen az elvégzendő edzésterv, amit a játékosok becsülettel meg is csinálnak, de nem tudják, mikor lesz az a nap, amikor a bajnokság újraindul, azaz nem tudjuk, hogy mire készülünk, nagyon nehéz meghatározni a célt – nyilatkozta a sportigazgató.

A Magyar Kupáról

– Nyilván valamelyik ujjunkba bele kell harapni… Az elődöntőknél tartunk, lehet, hogy éppenséggel az oda-visszavágós rendszer törlésére kerül és akkor majd az illetékesek döntik el például sorsolás útján, hogy ki lesz a pályaválasztó.

A bajnokságról

– A bajnokságból 8 forduló van hátra, a Ferencvárosnak 10, hogy mennyi időre lesz szükség a befejezésre, erről megoszlanak a vélemények. Azt gondolom onnantól kezdve, hogy el lehet kezdeni a csoportos edzéseket, 2-3 héttel később lehetne bajnoki mérkőzést játszani. Nem lesz mindenki élete formájában, de ennyi idő alatt elérhető lehetne az a meccsforma, ami kívánatos.

A nyáron lejáró szerződésekről

– A szerződések június 30-ig szólnak, én várok az UEFA-tól egy állásfoglalást ezzel kapcsolatban. Nálunk a Vidinél a meghatározó játékosok közül egy embernek jár le ekkor a megállapodása, Paulo Viníciusnak. Azt gondolom, ha kitolják a szezont, akkor a szerződések érvényességének is meg kell változnia.

A bércsökkentésről

– A bércsökkentés része nem feltétlenül hozzám tartozik, inkább ez ügyvezetői, tulajdonosi hatáskör, de sokat beszélgetünk erről. Vizsgáljuk a lehetőségeket, azt kell megnézni, hogy bevételi oldalról hogyan fog változni a klubok helyzete, meglátjuk majd. A Vidi labdarúgói, munkavállalói, vezetői, stábtagjai egyébként nagyon jól állnak bárminemű problémához, az e havi fizetésük jelentős részét felajánlották jótékony célokra. Majd meglátjuk, kell-e tárgyalni a játékosokkal az anyagi juttatások változásával kapcsolatban, de egyelőre ilyen információ nem jutott el hozzám a főnökeimtől.

Az erősítésekről

– A legjobb helyzetben a jelöltek kiválasztásában állunk, hiszen úgy jöttünk vissza a téli szünetről, hogy a vezetőedzővel leegyeztettük az erősítést jelentő játékosok névsorát. Már ősszel kinéztük ezeket a játékosokat, jónéhányan vannak rajta ezen a listán, ami most változhat azáltal, hogy negatív irányba indultak el a piaci viszonyok. Ez igaz a Vidire is, novemberben és decemberben nagyon komoly megkeresések voltak a játékosaink iránt, azt vizsgáljuk, hogy ez milyen hatásokat fog jelenteni a klub bevételi oldalára. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a kiszemelt játékosok ára és fizetése hogyan változik. Van olyan kiszemeltünk, akinek a klubjánál lefelezték a fizetéseket, nekünk erre reagálnunk kell. Ki fogjuk használni ezt a helyzetet.

A magyar klubok jövőjéről

– Sajnos több klubnál komoly problémák vannak, hallhatjuk ezeket a piacról származó információk alapján. Még mindig az a legokosabb mondat, hogy megjósolhatatlan következményei lesznek nemcsak a futballra, hanem minden sportágra. Kötelező optimistának lenni, mindenből erősebben lehet majd felkelni, újra lehet épülni. De lehet, hogy a magyar labdarúgásnak is egy nagyon jó jel lehet, mikor lehet egy vonalat meghúzni, olyan kluboknak a saját nevelésű játékosok felé fordulni, amelyek egyébként adott esetben nem engedhetnék meg maguknak a külföldieket, akik ráadásul a közepesnél is gyengébbek és nem emelik a színvonalat és nem segítik hozzá az adott klubot az eredményes szerepléshez. Vannak olyan klubok, amelyeknél nyugodtan játszhatnának saját nevelésű fiatal játékosok, akár Gera Zoltán játékosai is, onnan szépen fel lehetne építeni egy U21-es válogatottat, ami később az A-válogatott gerincét is adhatja.

A visszavonuló Juhász Rolandról

– Tudjuk, mit szeretnénk vele kezdeni, ő is tudja, ő mit szeretne velünk kezdeni, a terveink közösek. Készen áll arra Roli, hogy ne június 30-án kelljen befejeznie a pályafutását, hanem ha meghosszabbodik a szezon, akkor ő sem lesz szomorú, ha augusztusban kell abbahagynia a futballt. Amilyen állapotban van most, mindannyian örülhetünk, hogy a csapat rendelkezésére áll majd akkor is.