Sehol nem látott ukrán kolónia Kisvárdán – a Fradinál is épül egy

Az ukrán Segodnya híroldal összegyűjtötte, hogy melyik országban hány légiósuk játszik jelenleg. Hazánk a listán a második helyen áll a Kárpát-medencében: nálunk összesen 26 ukrán állampolgár futballozik, míg Szlovákiában 42, Horvátországban 1, Szerbiában 2, Romániában és Szlovéniában pedig egy sem. Magyarországot egyébként északi szomszédunk mellett csupán három ország előzi meg ezen a téren a teljes európai palettát tekintve: Lengyelország (67), Oroszország (72) és Németország (77).

A klubokat vizsgálva a portál kiemeli azt is, hogy a világ legnagyobb ukrán futballistákból álló diaszpóra-közösségét az NB I-ben érdekelt Kisvárda tudhatja magáénak, ők ugyanis 7 játékost igazoltak észak-keleti szomszédunkból. A kisvárdai névsor: Anton Kravcsenko, Pavlo Lukjancsuk, Roman Karaszjuk, Bohdan Melnyik, Viktor Gei, Andrij Cserepko, Mihajlo Rjasko.

Hozzáteszik azt is, ez a szám akár 8 is lehetne, ha a 50-szeres válogatott Artem Milevszkij nem hagyta volna el a csapatot télen.

Megemlítik a Ferencvárost is, melynek edzője, Szerhij Rebrov mellett két játékosa, Ivan Petrjak és Ihor Haratin is Ukrajnában született – hozzájuk csatlakozhat az a 22 esztendős Andrej Borjacsuk, a Sahtar Donyeck ukrán válogatott támadója, aki jelenleg a Mariupol kölcsönjátékosaként futballozik a helyi élvonalban, és akit ukrán sajtóhírek Rebrov ugyancsak az FTC-hez vinne. Az MTK-ban is két ukrán légiós (Jevhen Szelin és Artjem Kicsak) szerepel egyébként.

Az NB I-ben összesen 18 ukrán állampolgár szerepel, a világ egyetlen másik élvonalában sem foglalkoztatnak ilyen sokat közülük (Szlovákiában sokan a másodosztályban szerepelnek). Érdekesség, hogy ugyan az ukrán kontingens ősszel a második legnagyobb volt a magyar első osztályban a szerb után, előbbi játékosai mindössze 6 találatot szereztek, míg az Olaszországot itthon egyedül képviselő Davide Lanzafame egymaga 8 gólt vállalt.

A Kisvárda feljutásával és a Fradi két igazolásával egyébként drasztikusan megnőtt az ukránok száma az NB I-ben: a 2017/18-as idény végén még csupán 4-en képviselték az országot. Ezzel a csak a kilencedik legnagyobb “légiós-beszállító” volt Ukrajna, így több nem szomszédos ország, például Nigéria és Macedónia is megelőzte. Három évvel korábban, 2014/15-ös szezonban pedig még nem is volt ukrán játékos az NB I mezőnyében.

Többen is elmondták egyébként, hogy a tendencia annak köszönhető, hogy Ukrajnában alaposan megrendült a labdarúgás anyagi helyzete, a topklubokat leszámítva sok helyen komoly anyagi és infrastrukturális gondok vannak.

A NB I 2018/19-es őszi szezonja nemzetiségek szerint (valamennyi kerettagot figyelembe véve):

 

(A helyezésszám és a nemzetiségek mellett a légiósok és meccseik száma az idényben, jobb oldalon a szerzett gólokkal)

Gólokban a szerbek dominálnak

Mint a fenti táblázat is mutatja, létszámban “csak” a harmadik legtöbb a mondhatni évtizedek óta rendre az NB I-be érkező szerb játékosok száma, gólokban viszont a legerősebb külföldi nemzet az OTP Bank Ligában. Az összesen 16 játékosuk 21-szer talált be ebben az idényben, sőt, ez a gólszám tulajdonképpen hat játékoshoz köthető.

A szombati MOL Vidi – Diósgyőr bajnokin (1-2) például valamennyi gólt szerb játékos jegyezte, Marko Scepovic hetedszer, Branko Mihajlovic harmadszor, Dejan Karan pedig először volt eredményes a szezonban.

A 20. fordulóban egyébként csak két olyan találkozó volt a hatból, ahol csupa magyar gólszerző köszönt be: a Honvéd-Puskás Akadémia mérkőzés (2-1) és az Újpest-FTC derbi (1-1).

Az idény szerb gólszerzői: