Csütörtökön már beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államokból hazatérő Urbányi István lesz a Budapest Honvéd új sportigazgatója. Az egykori NB I-es edző a honvedfc.hu-nak nyilatkozott hosszabban visszatéréséről, Amerikáról és terveiről.

A Honvéd megkereséséről

Tulajdonképpen először nem is megkeresés volt, csak egy találkozás és beszélgetés Kun Gábor ügyvezető igazgatóval, még tavaly nyáron. Azért töltöttem néhány hetet Magyarországon, hogy felmérjem annak a lehetőségét, hogy a Sporting Kansas City mely magyar csapattal tudna valamilyen szintű együttműködést kialakítani. Megbeszéltünk egy esetleges kansasi látogatást is a tulajdonosok bevonásával, annál is inkább, mert a két klub nemcsak rajtam keresztül került egymással kapcsolatba, hiszen Baráth Botond révén jelenleg is van olyan játékosa, aki korábban a Honvédban szerepelt. Ezután januárban kaptam egy emailt, hogy áll-e még a meghívás? Természetesen állt, de ekkor az egyeztetés már arra is kiterjedt Mendelényi Dániel tulajdonossal, hogy ha úgy alakul vállalnék-e szerepet a Honvéd vezetésében. Ez egyszerre volt váratlan, izgalmas és megtisztelő!

Miért nem marad az amerikai Sporting Kansasnél, ahol a kiválasztásért felelős igazgató volt?

Kansas Cityben remekül éreztem magam mert a Sporting nemcsak az MLS-ben, de nyugodtam mondhatom világviszonylatban is kimagasló kategóriájú sportszervezet. Itt természetesen nemcsak a csapatra, illetve a pályán mutatott teljesítményre kell gondolni, hanem sokkal inkább a koncepcióra, a szakmai, szervezeti, infrastrukturális rendszerre. Csak egy példát említek: David Beckham szerint a Sporting új otthona a Pinnacle, a világ egyik kiemelkedő edzőközpontja. A létesítményeket illetően egyébként a Honvédnak sincs már szégyenkezni valója, sőt! Visszatérve a kérdésre részben tehát a sportingos szerepemből következik a döntés: egyrészt óriási kihívásnak tartom a sportigazgatói munkát másrészt remekül illeszkedhet egy olyan hosszú távú szakmai elképzelésbe, ami alapvetően arról szól, hogy a két klub több területen is képes lehet hatékonyan együttműködni. Ilyen például a szakmai tapasztalatok cseréje illetve a játékoskiválasztás. Én ezt is próbálom majd segíteni.

Interjú: “A Honvédnál nem azoknak a véleményét kérték ki, akik értenek a futballhoz” – Supka szerint vége az irreális fizetéseknek

Több magyar játékossal (Baráth Botond, Németh Krisztián, Sallói Dániel) is dolgozott kint. Mi a vélemény a magyar labdarúgókról az Egyesült Államokban?

Mindhárman bizonyították, hogy vannak értékeink.

Krisztián első szezonjában az év gólját szerezte a Portland ellen, egy-két játékos még most is a labdát keresi.

Dani egy speciális „projekt” volt, kezdve azzal, hogy hosszasan kellett győzködni, hogy egyáltalán belevágjon a kalandba 17 évesen, de aztán a csapat házi gólkirálya lett. Botond nagyon jól kezdett Kansasben, egyből beverekedte magát a csapatba, hamar megkedvelték a szurkolók. Ugyanakkor ők is tapasztalják, hogy a nemzetközi fociban nagyon nagy a verseny minden egyes pozícióért, a mentális keménységnek, az alkalmazkodóképességnek óriási szerepe van. Folyamatosan bizonyítani kell, mert van helyetted másik három, vagy ha nincs, keresnek.

Milyen Honvédot képzel el?

Fontos, hogy az én vízióm hasonló legyen, mint a szurkolóké mert ez az egész értük van, vagy a tulajdonosoké, akik biztosítják a működés feltételeit.

Ha azt mondom, hogy vagány, lendületes, fiatalos csapatot képzelek el pályán és azon kívül is, valószínű nem lövök nagyon mellé.

Olyan emberekkel jó együtt dolgozni, akik tudják mit, miért, és főleg hogyan kell csinálni. Az én elsődleges tapasztalatom az, hogy ma már nem a mit, hanem sokkal inkább a hogyan a kérdés. A szurkoló azért jár meccsre, hogy jól érezze magát. Ez kell legyen mindenkinek a legfontosabb szempont, játékosnak, edzőnek, mindannyiunknak. Természetes, hogy a profi sport legfőbb fokmérője az eredményesség, de valljuk be, az eredmény elsődlegesen a hangulatunkat meg persze a tabellát befolyásolja, de a szurkolónak kell valami más is, valami, amire még hetek, hónapok, vagy ahogy az a legendák esetében történik, még évtizedek múlva is emlékszik.

Mely területeken kell erősíteni Kispesten?

Erről még korai beszélni, mert bár Amerikából jó ideje követem a Honvédnál folyó munkát, de nem ismerhetem olyan mélységében a különböző területeket, hogy felelősen tudjak nyilatkozni erről. Szóval térjünk vissza a kérdésre kicsit később.