Hogy viseled a bezártságot?

– Próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten minél változatosabban élni a napjainkat – kezdte Supka Attila a csakfoci.hu-nak. – Sokat olvasok, társasozunk, kártyázunk, kutyát sétáltatok az erdőben. Na meg persze folyamatosan figyelem a híreket. Érezni, hogy az élet szinte minden területén komoly gondok vannak, a futballban is. Nehéz lenne megjósolni, hogy hosszú távon ez milyen hatással lesz a labdarúgásunkra, de az már most látszik, hogy a járvány kikényszeríti az irreális bérek csökkenését. Valljuk be, az elmúlt években nagyon elszálltak a fizetések, a legtöbb esetben ezek nem voltak arányban a mutatott teljesítménnyel.

Korábbi csapatodtól, a Honvédtól nemrég távozott az az edző, akit tavaly nyáron vittek a helyedre. Milyennek látod a kispestiek szezonját?

– Hullámzó, de inkább negatív, mint pozitív. Nagyon meglepett, amikor nyáron közölték, hogy nem számítanak a munkánkra. A csapatból kihoztuk a maximumot vagy még annál is többet, hiszen negyedik helyen végeztünk a bajnokságban, döntőt játszottunk a kupában és indulhattunk az Európa Ligában.

A tulajdonosváltás után gazdaságilag erősebb lett a klub és a csapat is, ennek ellenére a pályán ez nem volt érzékelhető. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a csapatépítéssel kapcsolatban nem azoknak a véleményét kérték ki, akik értenek a futballhoz.

Jelenleg edzőt keres a Honvéd. Te képben lehetsz?

– Ezt én nem tudom megítélni. Az új tulajdonosokkal, Mendelényi Dániellel és Bozó Zoltánnal is jó volt a viszonyom. Ők mással képzelték el a folytatást, amit elfogadtam. A mostani edzőváltás nyilván azt jelenti, hogy az utódom nem tudta azt teljesíteni, amit vártak tőle. Az utolsó két hazai meccsen kapott kilenc gólt nehéz lenne megmagyarázni, most már közelebb van a kieső helyekhez a csapat, mint a dobogóhoz.

Az biztos, hogy ismerem a közeget, a játékosokat, ismét tudnék segíteni, de nem fogom magam ajánlgatni. Hemingway úrnál háromszor voltam edző, eredményesen dolgoztunk, hiszen ötször indultunk a nemzetközi kupában, háromszor bejutottunk a Magyar Kupa döntőjébe, amit egyszer megnyertünk.

– Az utolsó szerepvállalásomnál sokan féltettek, hiszen jelentősen gyengült a keret, távozott például Eppel és Lanzafame is. Azt gondolták, a kiesés ellen fogunk küzdeni, ehhez képest egy nézhető, jó focival voltunk eredményesek.

A Honvéd után szinte azonnal elfogadtad a nagyon nehéz anyagi helyzetben lévő NB II-es Haladás ajánlatát. Nem bántad meg?

Így utólag már azt mondom, hogy nem lett volna szabad Szombathelyre szerződnöm. A tárgyalások során azonban garanciát kaptam rá, hogy minden rendben lesz, rendezik a tartozásokat, mindenki megkapja a bérét. Sajnos ez nem valósult meg, így a játékosok nem tudtak csak a futballra összpontosítani.

– Előfordult, hogy alig lehetett kivinni őket edzésre, Tóth Miklós ügyvezetőnek kellett szólnom, hogy beszéljen a játékosokkal. Örülök, hogy azóta rendeződött a helyzet a Haladásnál, hiszen a magyar futballnak szüksége van az ilyen nagy hagyományokkal rendelkező vidéki egyesületekre.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor lehet folytatni az NB I-et. Az eddig lejátszott meccsek alapján mi a véleményed a mostani bajnokságról?

– Ahogy azt már megszokhattuk, a Ferencváros és a Fehérvár kimagaslik a mezőnyből. Nagy öröm számomra, hogy a Mezőkövesd magyar edzővel ott van a „sztárcsapatok” nyomában.

Kuttor Attila bebizonyította, ha egy magyar szakvezető megkapja a kellő támogatást, akkor képes nagy dolgok elérésére. Ebből remélhetőleg tanulnak más klubok is, és talán a jövőben nem az lesz divat, hogy külföldről hozunk drága edzőket, hanem megbízunk a magyar kollégákban.

– Az is lehet azonban, hogy a koronavírus-járvány kényszeríti rá majd a klubok többségét, hogy a hazai szakemberek közül válogassanak, akik egyébként semmivel sem rosszabbak a nálunk megforduló külföldieknél.

PRIVACSEK ANDRÁS