A Ferencváros vezetőedzője, Szergej Rebrov vasárnap a helyszínen tekintette meg a 3:2-es magyar győzelmet hozó Magyarország-Ukrajna Davis Kupa-osztályozót, miközben a gyermeke keresztapjának, Szergej Sztahovszkijnak szurkolt. A játéknap első felében a szakember a családjával tartózkodott az ukrán szurkolók mellett, később a bokszokban, ahová a forró napsütéstől “elmenekült”.

Az ukrán tréner eközben exkluzív interjút adott sport.ua-nak, melyben a Ferencváros 30. bajnoki címéről, a csütörtöki Espanyol elleni EL-csoportmeccsről, valamint az ukrán és a magyar szurkolók közti különbségekről beszélt.

A Ferencvárosnál senki sem ötéves tervben gondolkozik. Mindannyian örültek, hogy a klub megszerezte a 30. bajnoki címét. Azért dolgozunk, hogy minden mérkőzést megnyerjünk. Előbb-utóbb minden célt el fogunk érni – kezdte Szergej Rebrov a sport.ua-nak, aki hozzátette, még nem kereste fel a Zorya Luhansk edzőjét és egyben honfitársát, Victor Skripniket, aki már augusztus végén játszott az Espanyol ellen – Nem beszéltem a Zorya edzőjével a csütörtöki mérkőzésről. Sok videóanyagunk van, és az egyik edzőnk már megtekintette a korábbi meccseiket, ma (vasárnap – a szerk.) az Eibar és az Espanyol összecsapását is. Úgy vélem, kellő információnk van róluk, ami szerintem elegendő is lesz.

Rebrov újságírói kérdésre elmondta, milyennek találja a Ferencváros fémjelezte H-csoportot.

Ebben a csoportban minden csapat nagyon erős.

A Ferencváros 15 éve nem volt a csoportkörben, és ezért azt hiszem, már a bejutás is nagy siker. Megharcolunk és megdolgozunk minden pontért.

Az Európa Liga egy hosszabb versenysorozat, és nagyon érdekes is, a szurkolók már nagyon várják a meccseket. Vereségek nélkül a győzelmek sem jönnek. A Dinamo Zagreb elleni találkozóból is tanultunk, és ennek megfelelően készültünk fel a Suduva elleni párharcra, és bejutottunk az Európa Liga-csoportkörbe.

Szergej Rebrov gyermekeivel és keresztapjával – Fotó: sport.ua – Sergiy Stakhovsky

Rebrov a folytatásban összehasonlította az ukrán és a magyar szurkolók mentalitását.

Itt is nagyok a szurkolók elvárásai, de a magyar szurkolók az ukránokkal ellentétben a földön járnak, ismerik a csapat határait. Látják, hogy a csapat akar. Kikaphatunk 4-0-ra, de ha magától értetődő, hogy harcoltunk, akkor éltetnek minket, és a játékosok megérdemlik. 0-1-es állásnál voltak lehetőségeink, de amikor már 0-2 lett, akkor három gólt kellett volna szereznünk, és ez már gyakorlatilag lehetetlen volt.

Általánosságban a Ferencváros szurkolói kulturáltabbak a Dinamo Kijevvel szemben. Ha a kijevieket nézzük, akkor a szurkolók elvárják a Bajnokok Ligáját, szinte mindenki a múltban lejátszott meccsekben, győzelmekben él.

A Ferencváros 15 évig nem ért el komoly európai kupasikert, így az Európa Liga-részvétel számunkra pillanatnyilag nagy eredménynek számít – fogalmazott, majd megpróbálta megfejteni, szerinte mi lehet más ukrán szakembernek a problémája az edzősködésben.

Nem tudom, milyen problémáik vannak más ukrán edzőknek, és ne jellemezzük az összes reflektorfényben lévőt. Ha sikerrel jársz, akkor sikeres vagy, ha nem, akkor nem. Fontosabb a tudás és nemcsak erre vagyunk felkészítve edzőként, hanem arra is, hogy fejlődjünk, kommunikáljunk az emberekkel a világ minden tájáról. Úgy gondolom, ez a legfontosabb eszköz az emberi lét számára.

EL: Megvan, ki vezeti az Espanyol-Fradit csütörtökön – minden a csoportkörről itt!