8 milliárdot keresett az állam a Groupama Arénával

Világgazdaság készített interjút Orosz Pállal, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával, aki beszélt arról, hogy a Groupama Aréna felépítésével miért járt jól a magyar állam, érdemes volt-e kompromisszumot kötni a vénaszkenner ellen bojkottáló drukkerekkel, valamint kitért a nemzetközi célokra és a közönségkedvenc Böde Dániel jelenlegi helyzetére is.

Több helyen is elmondtuk már, de foglaljuk össze röviden a lényeget: a magyar állam ingyen felépítette a Groupama Arénát, és keresett még további nyolcmilliárd forintot ezzel az ingatlanfejlesztéssel – utalt a vezérigazgató az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán található Telekom-székházra, majd arra a kérdésre is válaszolt, mi a cél a nézőszám emelése terén.

Folyamatosan növekszik a nézőszám, ebben a bajnokságban már tízezer fölött jár a hazai átlag. Meg kell tudni szólítani az embereket. Elgondolkodtató, hogy minden korosztályban az FTC támogatottsága a legnagyobb, de az előnyünk a fiatalok köré­ben a legkisebb. Mindent megteszünk, a 2015-ben elindított MOB Fair Play-díjas Fradi-suli programunkkal is elérünk évente több tízezer gyereket: a Fradi sportolói, köztük labdarúgók, élménybeszámolót tartanak a lurkóknak, beszélnek a tanulás és a sport fontosságáról, a sportszerűségről, és meghívjuk őket a családi szektorba, hogy bővítsük a bázist. Ettől persze még a játék minősége a lényeg, de jobb érzés kulturált környezetben szurkolni, mint bokáig álló vizeletben lépkedni.

“Stratégiai cél, hogy adjunk el játékost”

Orosz a vénaszkenner miatt korábban bojkottáló drukkerekkel kapcsolatban azt mondta, a közös célért mindkét fél félretette a sérelmeit, jelenleg korrekt a viszony, de ehhez ennyi időnek el kellett telnie.

Ha keresztre feszítenek is a szurkolók, akkor is elmondom: ezzel a háttérrel – gondolok itt a keret és a stáb mellett a stadionra, az edzőközpontra – reális, elvárható cél az Európa-liga főtáblája.

A szponzori bevételek mellett stratégiai cél, hogy adjunk el játékost a magyarnál erősebb bajnokságba. Muhamed Besic, Somália, Nagy Ádám, Cristian Ramírez, Nagy Dominik esete mind-mind jó példa erre – folytatta Orosz, aki reagált arra is, hogy az FTC 600 ezer eurónál többet még nem költött.

“Ha 24-25 millió euróból gazdálkodnánk, a BL akkor sem magától értetődő”

– Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Ha 24-25 millió euróból gazdálkodnánk, a Bajnokok Ligája akkor sem lenne magától értetődő, olyannyira elszabadultak az árak. Az átigazolásokról mindig közösen döntünk, ha Thomas Doll rámutatott egy játékosra, nem feltétlenül szerződtettük le másnap, ez Szerhij Rebrovnál sincs másképp. A korábbi futballistáink közül a sportkoordinátori szerepkört betöltő Hajnal Tamásnak nagy szerepe van az átigazolásokban, egy másik egykori kedvenc, Vladan Cukic pedig a scouthálózat tagjaként a délszláv területért felel.

Böde-ügy: “Jöhet egy olyan ajánlat…”

Orosz végül kitért Böde Dániel helyzetére is, akivel kapcsolatban megjegyezte, rengeteget adott a Ferencvárosnak, de rengeteget is köszönhet neki, itt lett nagy név, innen lett válogatott.

Már a 33. évét tapossa, és van egy fizikuma, de ha az edző azt mondja, olyan stílust preferál, amelyben kevesebb perc jut neki, akkor azt tudomásul kell vennie. Egy edző-játékos viszonyban az edző a főnök, ezzel a csapatkapitánynak kell a leginkább tisztában lennie.

Nincs negligálva Böde Dániel, szerződése van a Ferencvárossal, számít is rá a klub. Ettől persze még jöhet egy olyan ajánlat, amely neki és nekünk is jó.

Edzőmeccsek: Az FTC a második meccsén sem nyert, egy találkozó elmaradt – a teljes program itt!