A hét elején érkezett meghívás a DVTK szurkolóinak Dr. Kriza Ákos miskolci polgármestertől, aki a klub jelenlegi helyzetéről akart egyeztetni a drukkerekkel.

A megbeszélésen a szervezett csoportok képviselői, a “Napos oldal” és a női szurkolók tagjai is részt vettek. A polgármestere és alpolgármestere, Dr. Kiss János is elmondta, hogy elégedetlen a csapat teljesítményével, ahogyan a szurkolók is – írja az amigeleken.hu.

Ezután érkezett a meglepő felajánlás a város részéről, hogy a szurkolói egyesület 2% tulajdonrészhez juthat. Ez sokkal nagyobb rálátást biztosíthat a szurkolók részére az eddigiektől – Németországban és a világon nagyon sok klub működik így, de hazánkban egyedülálló ez a kezdeményezés.

“Természetesen ez a lehetőség a többségi tulajdonosnak is adott és ezzel felhatalmazná a két tulajdonos a szurkolókat a klub jövőjének befolyásolására. Az egyesület meg fogja vitatni ezt a lehetőséget és napokon belül választ ad az ajánlatra” – teszi hozzá a diósgyőri szurkolói portál.

Megmagyarázta Fernando a Diósgyőr mélyrepülését: “Erre így számítani lehetett”

Tulajdonosi jog Bundesliga-mintára

Később a polgármester hivatalos közleményt is kiadott az egyeztetés kapcsán, “A diósgyőri labdarúgás helyzetéről – javaslat a válság megoldására” címmel. Ez olvasható az alábbiakban.

“A mindannyiunk által nagyon várt DVTK stadionavató napján lezajlott szurkolói tüntetés már jelezte, hogy a magyar vidék legnagyobb szurkolótábora mélységesen elégedetlen az NB I-es labdarúgóink teljesítményével. Az elmúlt két bajnoki idényben hajszálon múlt a csapat kiesése. A mostani bajnoki fordulókban, ha lehet, még tovább nőtt a drukkerek csalódottsága.

Annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a diósgyőri labdarúgásban, az állami sportfinanszírozás következményeképpen, eddig soha nem látott infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Az is kimondható, hogy a diósgyőri labdarúgás önkormányzati támogatása, hosszú esztendők óta, országos szinten is kiemelkedő, kiszámítható és garantált.

Ugyanakkor a klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul. A gazdasági-társasági döntéseket megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik. E miatt szinte feltárhatatlan a szurkolók számára is, hogy a diósgyőri foci sport-szakmai vezetése miért került 2018 őszére ilyen állapotba?

A válság tényei: hét esztendő alatt, Diósgyőrben majd 8 ezerről, kevesebb, mint a felére esett az átlag nézőszám. Az NB I. legolcsóbb játékoskerete lett 2018-ra a miénk, úgy, hogy közben hét esztendő alatt, 12 edző fordult meg a diósgyőri kispadon…
A közfelháborodást előidéző „teljesítmény” okait kutatva, felelős vezetőként, olyan település polgármestereként, ahol esztendők óta jelentős közpénzeket áldozunk a labdarúgásra, még a legutóbbi időkben is kezdeményeztem tárgyalásokat a klub főtulajdonosával. Még csak válaszra sem méltattak.

Mindezek után, az átláthatóság, a közösségi érdekek védelme érdekében, a valódi klub tulajdonosokhoz, a diósgyőri szurkolókhoz fordulunk javaslatainkkal.

Javaslataink lényege, hogy a szurkolókat képviselő egyesületet, Bundesliga mintára, tulajdonosi jogokkal kívánjuk felruházni. Ennek értelmében, a DVTK-ban meglévő városi tulajdonrészből, első lépésben, 2%-nyi tulajdonrészt ingyenesen felajánlunk a diósgyőri szurkolóknak, illetve képviseletüknek. Egyidejűleg felkérjük a futball klub másik, többségi tulajdonosát, hogy a szurkolói képviselet számára, tulajdonrészüknek 2%-át, ugyancsak ingyenesen, adják át!

Meggyőződésünk, hogy javaslatainknak ez az első köre, a magyar labdarúgás további felemelkedésében is úttörő szerepet játszhat, egyben a diósgyőri szurkolótábor történelmi léptékű elismerését is kifejezi.

Miskolc, 2018. szeptember 27.

Dr Kriza Ákos polgármester”