Alig fél éve érkezett Diósgyőrbe, de máris sok mindent kellett átélnie Fernando Fernándeznek a DVTK kispadján. A tavaszi versenyfutást végül jól zárta csapatával, hiszen az utolsó fordulóban bennmaradtak az NB I-ben, de összességében egyelőre inkább küzdelem, mintsem diadal a miskolci szerepvállalása: az eddigi 14 bajnoki meccsén a megszerezhető pontok alig 28,57%-át tudta csak begyűjteni (3 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség) a spanyol tréner, akinek a vezetésével a piros-fehérek épphogy a “vonal” fölött, a 10. helyen állnak az OTP Bank Ligában.

TABELLA: Az NB I állása itt!

A fiatal, mindössze 39 éves szakember előtte a spanyol negyedosztályban, jellemzően amatőr közegben dolgozott vezetőedzőként, így számos újdonsággal kellett szembesülnie a jelek szerint idén is a kiesés ellen küzdő NB I-es klubnál, ahhoz képest, mint amit otthon megélt.

Fernando szülővárosa, Málaga egyik vezető lapjának, az El Desmarque-nek a különbségekről és a Diósgyőr nehézségeiről is beszélt. Rögtön egyfajta választ, magyarázatot, illetve hátteret is adott annak, miért szerepel gyengébben csapata.

A Diósgyőr egy fontos klubja a magyar labdarúgásnak, de tény, hogy ebben az idényben alacsonyabb büdzsével kell dolgoznunk az elkészült stadion és a többi létesítmény magas költségei miatt. A cél így a bennmaradás és jelenleg ott is tartunk, amire számítani lehetett. Elég sok változás volt a csapatnál, gyengült picit a keret is, mert kisebb fizetéseket tudunk most adni. Most az a legfontosabb, hogy benntartsuk magunkat és ezen keményen is kell dolgoznunk, mert több csapat is ezért a célért küzd az NB I-ben.

A bukdácsolós idénykezdet és a játékoskeret relatív gyengülése ellenére Fernandónak meg sem fordul a fejében, hogy esetleg elhagyja a DVTK-t.

Nem is gondolok arra, hogy váltsak. A szerződésem erre az idényre és a következő szezonra is szól, nagyon vonzónak találom az itteni kihívást, egy fejlődő klub számít rám, így boldog vagyok és nem is tervezek semmi mást a jövőmre nézve. Persze, számomra Spanyolország jelent mindent, képben is vagyok a bajnokságokat illetően, de nem is gondolok a hazatérésére – fogalmazott a tréner.

Az NB I-ről is beszélt picit hosszabban a miskolci szakvezető a spanyol lapnak.

A színvonal alacsonyabb nyilván, mint a spanyol élvonalban. Az utóbbi időben, a kormány és a televízió jóvoltából sok pénz áramlott a klubok kasszájába is, ami segítette a fejlődésüket. Szinte mindegyik csapatnak új stadionja van már, új edzőpályái, ezáltal jobb és nevesebb játékosok is érkeznek a ligába. Meglepően jó csapatok vannak itt, például a Vidi, amely az Európa Liga főtábláján szerepel, de nem sok híj volt, hogy a BL-csoportkörbe is eljusson. Elég nagy százalékban alkalmaznak a csapatok külföldi edzőket, ott van például Nikolic a Vidinél, vagy a nemrég kinevezett Rebrov a Ferencvárosnál. Vannak persze hazai szakemberek is a kispadokon, de az elmúlt években a nagyobb klubok a külföldi trénerekre szavaztak inkább – tette hozzá.