Az elmúlt hetekben hullanak az edzők az NB II-ben, ebben a szezonban már 6 csapat is váltott a kispadon, és úgy hírlik, küszöbön áll egy újabb váltás is. Mindez azért meglepő, mert az előző években a tulajdonosok mind az NB I-ben, mind az NB II-ben türelmesebbek voltak. Nos, mindez 2018-ra nem igaz, és megvizsgálva az idei, szezon közbeni edzőváltásokat az látszik, hogy bizony sok helyen vagy elsietett volt a váltás, vagy az utód személyének megválasztása nem volt a legsikeresebb. Megpróbáltuk a statisztikát segítségül hívva megvizsgálni, hol döntött jól a klubvezetés a cserével, s hol rosszul.

Kisvárda – eddig totális siker a váltás

Az idei szezon legelső edzőváltása az élvonalban Kisvárdán volt. A másodosztályban sikeresen dolgozó Kondás Elemér az NB I-ben két sima vereséggel, rúgott gól és pont nélkül kezdett csapatával. Némi átmeneti időszak után Dajka László vette át a helyét, akivel viszont még veretlen az újonc: négy forduló alatt két győzelem és két döntetlen az ő mérlege, a várdaiaknál tehát egyelőre nagyon bejött a váltás.

Kondás Elemér: 0 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség – 0%

Dajka László: 2 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség – 66,6%

DVTK – Bódog nem volt elég jó, az utódja a közelében sincs

Nem mondható el ugyanez Diósgyőrben, amelyhez az előző idény utolsó, szezon közbeni edzőváltása kötődik. Bódog Tamást hat körrel a vége előtt menesztették: a külföldről hazatért szakember jól kezdett a miskolciakkal, de egy idő után visszaesett vele a csapat teljesítménye, de még így is 41,41%-os mutatóval adta át a DVTK-t.

Utódja azonban ennél gyengébben teljesít: Fernando Fernandez az eddigi 14 bajnoki meccsén a megszerezhető pontok alig 28,57%-át tudta csak begyűjteni, így a váltás egyelőre nem vált a csapat előnyére.

Bódog Tamás: 12 győzelem, 10 döntetlen, 15 vereség –41,41%

Fernando Fernandez: 3 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség – 28,57%

Nyíregyháza – Lucsánszky kétszer olyan eredményes volt, mint az utód

Ugyanez mondható el Nyíregyházán, ahol még erősebb a kontraszt: Lucsánszky Tamást az előző idény hajrájában menesztették egy viszonylag jónak mondható, 55,88%-os mérleggel a háta mögött. Utódja, Bozsik József lett, aki kétszer gyengébb eredményességi mutatót tud eddig felmutatni (27,77%), ez az edzőcsere finoman szólva sem szolgálta eddig a klub előrelépését.

Lucsánszky Tamás: 15 győzelem, 12 döntetlen, 7 vereség – 55,88%

Bozsik József: 2 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség –27,77%

Budafok – A kétszer olyan jó mutató is kevés volt

Az egyik legfurcsább edzőváltási sorozat Budafokon volt: Gálhidi Györgyöt a tavaszi szezon hajrájában váltották le, mert veszélybe került az NB II-es tagság. Az utód, Tóth Bálint lett, aki egyben Gálhidi elődje is – vele szárnyalni kezdett a csapat. Tóth közel 72%-os extra mutatót ért el, kétszer eredményesebben szerepelt elődjénél – ezek után mégis elköszöntek tőle nyáron. Bár nem szezon közbeni váltásról volt szó, de a helyére érkezett Vitelki Zoltán eddig csak 33%-ot tud felmutatni. Vitelki esetében akadt azonban idény közbeni edzőcsere is: Kazincbarcikáról küldték el tavasszal, de az őt követő Koleszár Györggyel nem lett eredményesebb a csapat, bár a mutatójuk közel azonos volt.

Budafok

Gálhidi György: 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség – 36,6%

Tóth Bálint: 5 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség – 71,4%

Kazincbarcika

Vitelki Zoltán: 9 győzelem, 6 döntetlen, 15 vereség – 36,6%

Koleszár György: 4 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség – 35,41%

Rövid távon: Fradi, Győr és Siófok egyelőre ok, a ZTE necces

Az idei őszi szezonban is több váltás is volt már. A legtöbb beszédtémát a Ferencvárosnál bekövetkezett csere szolgáltatta. A nemzetközi kupával ellentétben a hazai bajnokságban remek mutatókkal (68,25%) rendelkező Thomas Doll helyét Szerhij Rebrov vette át. Az ő mérlege egyelőre Dollénál is biztatóbb (77,7%), de az ő három meccsét statisztikailag egyelőre felesleges lenne párba állítani Thomas Doll négy és fél éves időszakával.

Thomas Doll: 87 győzelem, 32 döntetlen, 22 vereség – 68,25%

Szerhij Rebrov: 2 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség – 77,7%

Az NB II-es cseréknél az utódok még szintén nem töltöttek annyi időt a kispadon, hogy érdemben megérné összevetni teljesítményüket az előddel, de megemlíteni azért érdemes a mutatókat. Mészöly Gézát és Varga Attilát is a vártnál gyengébb rajt miatt menesztették, ellenben mindkét klubnál győzelemmel nyitott az utód.

Az őszi idény egyik legmeglepőbb váltása Zalaegerszegen történt. Nagy Tamás jól, 66,6%-os mutatóval nyitott, bár a vezetők jelezték, elsősorban nem az eredményességgel volt probléma, amikor edzőt cseréltek. A helyére érkezett Dobos Barna viszont első meccsén nem tudott nyerni, ami egyelőre a váltást kritizálóknak ad muníciót, de nyilvánvaló, hogy a zalaegerszegi váltás minősítésével ugyanúgy heteket, vagy hónapokat kell várni, ahogy a ferencvárosi, győri, vagy siófoki edzőscsere megítélésével.

ZTE

Nagy Tamás: 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség – 66,6%

Dobos Barna: 0 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség – 33,3%

ETO FC Győr

Mészöly Géza: 2 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség – 38,1%

Király József: 1 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség – 100%

Siófok

Varga Attila: 1 győzelem, 2  döntetlen, 4 vereség – 23,8%

Mihalecz István: 1 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség –100%

Horváth Ferenc visszatér, ismét az NB I-ben lesz vezetőedző