A magyar válogatott csütörtökön este, a Paulo Sousa által irányított Lengyelország ellen játszotta első mérkőzését a 2022-es világbajnokság európai selejtezőjében, amelyen a vendégeknél koronavírus-fertőzés miatt Mateusz Klich nem utazott el Budapestre, valamint Tomasz Kedziora sem volt ott a keretben. A magyaroknál a legutóbbi törökök elleni NL-találkozóhoz képest öten (Hangya, Szalai Attila, Fiola, Nagy Ádám és Kalmár) maradtak a kezdőben, így Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal a Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kalmár, Kleinheisler, Hangya – Szalai Á., Sallai kezdőnek szavazott bizalmat.

Felix Brych sípszava után a magyarok határozottabban kezdtek, és megszerezték a vezetést a 6. percben. Reca bedobását Fiola fülelte le, kiválóan indította a saját térfeléről induló Sallait, aki nem ijedt meg a kínálkozó lehetőségtől, betört a lengyelek tizenhatosára, és 14 méterről, jobbal a bal alsóba lőtt. Ezt követően mezőnyjáték folyt a pályán. A 19. percben újabb ígéretes helyzetet dolgoztak ki a magyarok, ekkor Nagy Ádám passzolt Hangyához, laposan középre gurított, ám az érkező Lovrencsics gyengécske lövését fogta könnyedén Szczęsny, de legalább lövést láthattunk. Kilenc perccel múlva Fiola 25 méteres próbálkozása nem sokkal ment a bal alsó mellé, ahogy Lovrencsics jobb oldali beadásából Szalai Ádám is alig tévesztett célt. Aztán szép lassan le is pergett a negyvenöt perc úgy, hogy a lengyelek kaput sem találtak!

Fordulás után a magyarok ott folytatták, ahol abbahagyták: az 52. percben Lovrencsics beadását Sallai tette kapura, Breszynski blokkolt, Szalai Ádám elé csorgott a labda, habozás nélkül emelt Szczęsny kapujába. A Mainz csatára hosszú ideig tartó gólcsendet tört meg, mivel legutóbb az Uruguay elleni stadionavatón volt eredményes. Hiába volt kétgólos előnyben a Rossi-csapat, ez 54 másodperc alatt szertefoszlott – köszönhetően a lengyel cseréknek: előbb a 60. percben Piatek, majd nem sokkal később Lovrencsics hibáját kihasználva Jowziak a jobb alsóba helyezett higgadtan.

A hajrában mindkét csapat magasabb fokozatra kapcsolt, két gólt is láthattunk. A 78. percben Kalmárt lökték el a tizenhatoson belül, Szalai Ádámhoz került a labda, addig-addig küzdött, szinte kiszorított helyzetből a hosszúra átnyeste a játékszert, ahol Willi Orbán tökéletesen belsőzött Szczęsny kapujába. Öt percre rá a szinte az egész meccsen hatástalanított Lewandowski óriási góllal 3-3-ra módosította az eredményt. A hosszabbítás utolsó perceiben Fiola megkapta a második sárgáját és a vele automatikusan járó pirosat, így a magyar válogatott tíz emberrel fejezte be a mérkőzést, vasárnap pedig San Marinóban folytatja a vb-selejtezősorozatot.

Vb-selejtező, I-csoport

A meccs minden fontos pillanata percről percre itt!

MAGYARORSZÁG-Lengyelország 3-3 (Sallai 6., Szalai 52., Orbán 78., ill. Piatek 60., Jozwiak 61., Lewandowski 83.) – kiállítva: Fiola 93. (Magyarország)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics (Nego 66.), Nagy Á., Kalmár (Sigér 81.), Kleinheisler, Hangya (Lang 66.) – Szalai Á., Sallai (Varga K. 72.)

Lengyelország: Szczęsny – Bereszyński,, Helik (Glik 58.), Bednarek – Szymański (Jozwiak 59.), Moder (Piatek 59.), Krychowiak, Reca (Rybus 79.) – Zieliński – Milik (Grosicki 84.), Lewandowski

A csoport állása: 1. Anglia 3 pont, 2. Albánia 3, 3. Lengyelország 1, 4. MAGYARORSZÁG 1, 5. Andorra 0, 6. San Marino 0

Sousa: “Szükség van a VAR-ra”; Rossi: “Maradjunk a földön, ne szálljunk el” – értékelések