65 114 néző előtt Uruguay legjobbjait fogadta Marco Rossi együttese. Minden adva volt ahhoz, hogy a magyar válogatott egy kiváló nyitómérkőzést játsszon a rekorder Óscar Tabárez (kétszáz mérkőzésen irányította hazája csapatát) vezette uruguayiak ellen.

Damir Skomina sípszava előtt felcsendült az Ismerős Arcok-Nélküled című kultikus dala, majd a korábbi 97-szeres válogatott középpályást, Gera Zoltánt is méltóképpen elbúcsúztatták, többek között Csányi Sándor és Kubatov Gábor is szép gesztussal köszönte meg a rutinos labdarúgó játékoskarrierjét. A mostanra már a 40. életévét betöltő korábbi futballista elérzékenyülve köszönte meg mindenkinek, aki a pályafutását segítette, szavaival élve “Jézus Krisztusnak köszönhetem, hogy itt lehetek.”

A kezdőrúgást a búcsúzó Gera Zoltán, valamint a 93 éves, a Népstadion első meccsén gólt szerző orosz Nyikita Szimonyan végezte el.

Kubatov Gábor és Csányi Sándor elbúcsúztatta Gera Zoltánt

A kezdés után tapogatózó játék folyt a pályán. 15 percet kellett várni az első komolyabb lehetőségre és egyben az első gólra: Vina adott be bal oldalról, a hosszún érkező Cavani pedig közelről Dibusz kapujába lőtt. Hat perc múlva már a második találatukat szerezték a vendégek, Rodríguez kapott egy kiváló labdát a bal oldalon, egy tetszetős csel után a kapu bal oldalába lőtt.

A két kapott gól nem szegte a magyar szurkolók kedvét rögtön rákezdtek a “Lőjetek egy gólt, lőjetek egy gólt!” rigmusra, aminek meg is lett az eredménye: a 24. percben Dzsudzsák ugratta ki Vargát, aki az alapvonal előtt felnézett, középre lőtt az érkező Szalainak és a vetődő belső védő, Coates lábai között a bal alsóba belsőzött (1-2). A félidő végét megnyomták az uruguayiak, előbb Luis Suárez lövését fogta Dibusz, majd Lozano passza után Cavani 20 méteres lövése a magyar kapus ölébe hullott.

Fordulás után az első lehetőségre a 64. percig kellett várni, Coates 10 méterről leadott lövésébe értek bele a magyar védők, így szöglettel jöhettek az uruguayiak. Egy perccel később ismét a vendégek veszélyeztettek, Gomez került helyzetbe, de amikor már lövésre lendült a lába, Baráth avatkozott közbe. A folytatásban mindkét szövetségi kapitány cserékkel frissített a csapatán, kiváltképp Marco Rossi, aki a Dzsudzsák-Szalai-Szoboszlai triót a négy nap múlva esedékes Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtezőre tartalékolta.

A hajrához közeledve a meccs irama kissé leült, az uruguayiak alig támadtak, a magyarok leginkább Kalmár sérülése miatt foghatták a fejüket, aki egy ütközés után a földön maradt – helyette Holman állt be. A hátralévő időben Sallai találta el ígéretes helyzetből az oldalhálót, így 2-1-es uruguayi győzelem született a Puskás Aréna stadionavatóján.

Összefoglaló

Magyarország – Uruguay 1-2 (Szalai Á. 24., ill. Cavani 15., Rodríguez 21.)

A meccs minden fontos pillanata percről percre itt!

Magyarország: Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut (Nagy Zs. 75.) – Vida M. – Dzsudzsák (Kovács I. 54.), Kalmár (Holman 83.), Szoboszlai (Nagy Á. 68.), Varga – Szalai (Feczesin 60.)

Uruguay: Muslera – G. González, Coates, Godín, Vina (Laxalt 68.) – Valverde (Torreira 68.), Bentancur (Vecino 53.), Lozano – Rodríguez (Pereiro 82.,), Cavani (Stuani 74.), L. Suárez (Gomez – a szünetben)

Így szólt 65 ezer torokból a Nélküled a Puskás Aréna stadionavatóján – videó