A magyar válogatott 25 fős kerettel kezdi meg a felkészülést a Nemzetek Ligája idei első két mérkőzésére, melyeket szeptember 3-án a törökországi Sivasban, majd három nappal később a Puskás Arénában játszik a csapat, zárt kapuk mögött.

A válogatott játékosok utaztatását nehezíti, hogy minden országban más-más járványügyi szabályozás van életben, amelyeket nemcsak hazajutáskor, hanem a visszaútnál is figyelembe kell venni. Az MLSZ – az UEFA-hoz hasonlóan – maximálisan elkötelezett abban, hogy minden lehetséges eszközzel fellépjen a járvány terjedése ellen.

Újoncok, visszatérők, hiányzók

Előző keretéhez képest 11 új játékost hívott be Marco Rossi szövetségi kapitány a szeptemberi Nemzetek Ligája-találkozókra. A hétfőn kihirdetett 25 fős keretbe ezúttal négy újonc, Cseri Tamás (Mezőkövesd), Schäfer András (DAC), Babati Benjamin (ZTE FC), Szőke Adrián (Heracles Almelo) is meghívót kapott.

Az újoncok mellett visszatérők is vannak, mint Fiola Attila, aki legutóbb 2018. október 12-én, a Görögország ellen 1-0-ra elveszített NL-mérkőzésen lépett pályára. Nikolics Nemanja 2018 márciusa, a Skócia elleni felkészülési meccsen szerepelt legutóbb a gárdában. Ott van a névsorban Simon Krisztián is, az Újpest játékosa a 2015. június 13-i Finnország ellen 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőn a kispadon foglalt helyet az akkori szövetségi kapitány, Dárdai Pál irányítása alatt.

A rendszeres kerettagok közül ezúttal nem kapott meghívót Dzsudzsák Balázs, aki jelenleg az MTK Budapest csapatával edz, mivel az al-Aintól történt távozását követően még nem kötött szerződést egy klubbal sem. Rajta kívül Kádár Tamás (Shandong Luneng) és Kleinheisler László (NK Osijek) sem csatlakozik a válogatotthoz. Utóbbi labdarúgo nemrég épült fel bokasérüléséből.

Dzsudzsák Balázs helyzete gyakorlatilag ugyanaz, mint két évvel ezelőtt, amikor a válogatotthoz érkeztem. Egyelőre nincs klubja, az utolsó meccsét márciusban játszotta, és csak az utóbbi hetekben edz az MTK-val. Ez sajnos nem elég ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzésekhez megfelelő formában legyen, pedig nagyon tisztelem őt, és az én kapitányságom alatt is sok meccsen volt a csapat hasznára.

Ha újra lesz csapata, és jó formában lesz, akkor természetesen számításba fogjuk venni ismét.

Kádár Tamás a tavaly év végi mérkőzéseken nem volt igazán motivált. Valami megváltozott benne a Horvátország elleni idegenbeli meccset követően, ráadásul még új, kínai csapatánál sem illeszkedett be teljesen. Kitűnő játékosnak tartom, de neki is meg kell mutatnia, hogy maximálisan motivált a válogatottal kapcsolatban. Az ajtó előtte is nyitva áll, ha megfelelően motivált lesz, akkor a jövőben számolni fogunk vele – mondta az mlsz.hu-nak Marco Rossi.

A kerettagok augusztus 30-án este találkoznak, és ezúttal nem Telkiben, hanem a Margitszigeten lesz a csapat bázisa. A Törökországi mérkőzésre szeptember 2-án délután utazik el a csapat.

A magyar válogatott kerete Törökország és Oroszország ellen

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC)

Védők: Baráth Botond (Honvéd), Bese Barnabás (OH Leuven), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Korhut Mihály (DVSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Apollon Limasszol), Tamás Krisztián (Honvéd)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Honvéd), Kalmár Zsolt (DAC), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)

Támadók: Babati Benjámin (ZTE FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Simon Krisztián (Újpest), Szalai Ádám (Mainz), Szőke Adrián (Heracles)

A magyar válogatott NL-mérkőzéseinek menetrendje

Szeptember 3., 20.45: Törökország – Magyarország

Szeptember 6., 18.00: Magyarország – Oroszország

Október 11., 20.45: Szerbia-Magyarország

Október 14., 20.45: Oroszország-Magyarország

November 15., 20.45: Magyarország-Szerbia

November 18., 20.45 : Magyarország-Törökország

Rossi a kerethirdetésről: “A döntéseimet senki nem befolyásolja” – Dzsudzsákról, őszinteségről és vörös zónáról