Milyen a helyzet Ön körül Olaszországban?

– Itt, Olaszországban a pénteki napon rengeteg interjú volt a tévében, illetve jelent meg az online portálokon is – kezdte Marco Rossi a csakfoci.hu-nak. – Politikusok és járványügyi szakemberek nyilatkoztak, akik azt mondták, hogy a helyzet ugyan súlyos még, de már javuló tendencia jellemzi. Ugye az ország északi részében a legsúlyosabb a helyzet, míg a legnehezebb szituációban a városok közül a szintén északon található Milánó van. Olaszország középső és déli részében viszont teljesen kontrollált a helyzet és nincs túl sok megbetegedés sem, mivel itt még az első helyi esetek megjelenése előtt elrendelték a karantént.

Én négy hete vagyok itthon és ezen idő alatt mindössze négy alkalommal hagytam el a lakást, hogy vásároljak, illetve levigyem a szemetet. És nem azért, mert félek, hanem, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy betartsuk a szabályokat és fegyelmezettek maradjunk még akkor is, ha ez nagyon embert próbáló feladat – pláne több hét karantén után.

Mivel telnek a napjai? Milyen munkát tud ebben a helyzetben végezni?

– Egyrészt tartom a kapcsolatot a játékosokkal, emellett pedig fejlesztem magam. Most, hogy mindenki otthon tartózkodik és rengeteg ideje van írni, sok szakmai anyag jelenik meg nap mint nap a világhálón, így ezeket tanulmányozom és bővítem az ismereteimet, hiszen nemcsak a játékosok fejlődése fontos a válogatott szempontjából, hanem az enyém is. Emellett mindegyik ellenfelünk 4-5 mérkőzését is többször megnéztem és kielemeztem már, így Bulgária, Izland és Románia mellett Szerbia, Törökország és Oroszország játékát és játékosait is egyre jobban megismerem. 

Szokott beszélni a válogatott játékosokkal, kell valakiben a lelket tartani? Milyen állapotban vannak a futballisták?

– Mindannyian becsülettel végzik otthon a klubjaiktól kapott edzéstervekben foglaltakat. Mindenkivel minden rendben van, de persze legtöbben nem is maguk miatt aggódnak, hanem a szeretteikért. Főleg azokra igaz ez, akik. messze vannak a szüleiktől, de szerencsére jelenleg nincs senki, akinek megbetegedés lenne a családjában. Emellett persze mindannyian nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy formájukat a lehető legjobban megtartsák és mindannyian abban bízunk, hogy minél hamarabb újraindulhat a labdarúgás szerte a világon. Persze az is fontos, hogy lelkileg jól kezelje az ember ezt a helyzetet, a bezártságot, de az a benyomásom, hogy ezen a téren is mindenkivel minden rendben van. 

Milyen forgatókönyvet tudna elképzelni a válogatott mérkőzések lejátszására? Pár napja nyilatkozta a FIFA alelnöke, hogy lehet, idén már nem lesznek válogatott meccsek.

– Erről ma még nem érdemes beszélni. Jelenleg nagyon bizonytalan még a helyzet és először meg kell várni, hogy a FIFA és az UEFA milyen döntéseket hoz majd ebben a kérdésben, addig minden csak spekuláció lenne. Találgatni pedig nem szeretnék.

Nehéz pozitívumot találni ebben a helyzetben, de a bolgárok elleni mérkőzés elhalasztásával a sérült játékosaink felépülhetnek. Főleg Orbán játéka rendkívül fontos. Hogy látja a halasztást ilyen szemszögből? Melyik válogatottnak kedvezhet?

– Willi esetében valóban jól jön a halasztás, hiszen így a következő meccsig teljesen felépülhet. Rajta kívül azonban márciusban gyakorlatilag mindenki egészséges volt és a legtöbben jó formában is voltak és rendszeresen játszottak klubjaikban. Azt ma még nem lehet megmondani, hogy összességében jó lesz-e nekünk a halasztás, de azt már korábban is láthattuk, hogy akkor van esélyünk jól teljesíteni és jó eredményt elérni, ha minden játékosunk egészséges és jó formában van, ahogy az az Eb-selejtezők első négy meccsén volt, amelyeken eredményesek is tudtunk lenni. A második négy mérkőzésen, amikor folyton sérülésekkel bajlódtunk, ennek pont az ellenkezőjét láthattuk.

Nagyon bízom benne, hogy a következő meccseken nem hátráltatnak majd minket sérülések és akkor jó esélyünk lehet jó eredményt elérni. Szóval Willi felépülése abban az esetben igazi segítség, ha közben mások nem sérülnek meg.

Mikor tér vissza Magyarországra?

– Ahogy újra lehetséges lesz utazni, azonnal visszatérek Magyarországra, hogy végre személyesen is találkozhassak a kollégákkal és a játékosokkal. Azonban pontos időpontot értelemszerűen ma még lehetetlen mondani.

PRIVACSEK ANDRÁS

Rossi szerint Szoboszlai már télen Olaszországba igazolhatott volna: “A kör a milánói csapatokig és a Lazióig szűkül”