Csütörtökön a magyar válogatott Szerbiát látja vendégül barátságos mérkőzésen a Puskás Arénában. Marco Rossi szerdán tartott sajtótájékoztatót a találkozó előtt, ahol először arról kérdezték, volt-e elég ideje a válogatottnak felkészülni az összecsapásra.

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Nyilván sok szövetségi kapitánynak megnehezíti a dolgát az, hogy sosincsen elég idő, ezért is kérek a srácoktól mindig maximális figyelmet és koncentrációt. Ennek keretében sokszor videóval bombázzuk őket és sokszor van videós megbeszélésünk, itt felhívjuk a figyelmüket bizonyos játékszituációkra és arra, mikre kell figyelniük leginkább – fogalmazott Rossi. Hétfőtől a mai napig egyetlen teljesértékű edzést tudtunk tartani, ez a tegnapi volt, mert hétfőn még csak a fele csapattal számolhattam. Ugye aki vasárnap a klubcsapatában játszott, ők még nem tudtak teljesértékű edzésmunkát végezni, így csak egy regeneráló edzést tarthattam. Úgyhogy kevés az időnk, de én mindenképp bízom a srácok figyelmében és koncentrációjában. Az újoncokat leszámítva ez a válogatott egy ideje már együtt játszik, úgyhogy van bizalmam feléjük.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya beszélt arról is, miben változott a szerb válogatott az elmúlt években.

– Nagy változáson ment keresztül a szerb válogatott. A szerb játékosok erős egyéniségek voltak mindig is. Kívülről persze nehéz megítélni mi változott a szerb csapat játékában, de úgy tűnik, hogy Dragan Sztojkovics irányítása alatt sokkal szervezettebb a csapat játéka. Őt kevésbé lehetett ismerni edzőként, mert a Távol-Keleten dolgozott, de ott bizonyította, hogy kiváló ezen a területen. Ezt alátámasztja az, hogy a szerb válogatott – Portugáliát megelőzve – egyenes ágon jutott ki a vb-re. A szerb játékosokról egyébként korábban is csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni. Top játékosokról van szó, akik topbajnokságokban játszanak, tehát az egyéniségek eddig is megvoltak, de most az új edző alatt szervezett játékot is mutatnak.

Ahogy korábban megírtuk, a külföldi és a magyar sajtót egyaránt bejárta Rossi azon nyilatkozata, amikor Szoboszlai Dominik jelenlegi helyzetéről beszélt.

“Ismerve Dominikot, gondolom nem örül annak, hogy sokszor nem kezd.” Én így fogalmaztam. Nyilván ez azért fordulhat elő, mert az ő posztjáért óriási a konkurencia. A tegnapi edzésen abszolút látszott rajta az akarás és motiváció, szóval azt kell hogy mondjam, hogy mi még jól is jártunk ezzel a helyzettel, hiszen ilyen szintű győzni akarás van benne amiatt, hogy a Lipcsében nem kezd olyan sokszor.

A sajtótájékoztató végén az olasz szakember kitért arra is, mit gondol a barátságos mérkőzésekről, illetve mit vár a soron következő két összecsapástól.

Számomra nem jelent nagy különbséget, hogy barátságos-e egy adott mérkőzés vagy sem. Ha egy edző egy nemzeti csapat élén van, akkor nincs különbség aközött, hogy egy barátságos mérkőzésről beszélünk vagy egy Nemzetek-Ligája mérkőzést kell-e lehozni. Minden mérkőzésen ki kell hoznunk magunkból a maximumot. Legalábbis én ugyanolyan intenzitással élek meg minden mérkőzést. Fontosak lesznek a tanulságok, amiket levonunk majd a mérkőzést követően, hiszen fejlődést akarok látni a fiúktól. Mikor a válogatott játszik, mindig ezt szeretném látni és bízom benne, hogy a játékosok visszaigazolják azt, hogy egy növekedési pályán van a válogatott. Azokat az aspektusokat, amelyek javíthatók, azokat igyekszünk fejleszteni, amelyeken pedig már elértünk előrehaladást, azt pedig igyekszünk szinten tartani. Azt várom el a szerbek ellen, hogy a játékosok nagyobb egyéniséget mutassunk a labdatartás szakaszában, ez számomra a holnapi mérkőzés legfontosabb aspektusa. A holnapi ellenfelünk egy agresszív előrejátékhoz szokott ellenfél, mindig is letámadásra játszottak, szóval nekünk nagyon észnél kell lenni, ha nálunk van a labda és persze minél kevesebbszer engedhetjük meg nekik, hogy labdához jussanak.

A szövetségi kapitány azt is elárulta, hogy a kezdőcsapatban nem lesz újonc.

– A kezdő tizenegyben nem lesz újonc, de folyamatosan figyelem őket az edzéseken. Azt majd az első félidő függvényében döntöm el, hogy a folytatásban csereként lehetőséget kap-e valaki a debütálásra

A szerb kapitány: “A magyarok példát mutatnak, szurkoltam nekik az Eb-n is”