Ahogy arról beszámoltunk, a magyar válogatott a Törökország elleni 2-0-s szerdai sikerének és az oroszok szerbiai vereségének is köszönhetően megnyerte csoportját a Nemzetek Ligája B-divíziójában, így a következő kiírásban már Európa legjobb 16 csapata között szerepelhet az A-ligában.

Az NL-sorozat lezárultával az egyik mértékadó, a labdarúgás statisztikáival is foglalkozó nemzetközi portál,  a Whoscored összesítette a mi Nemzetek Ligája-csoportunk számait, kimutatásait is, mind a csapatok, mind a játékosok tekintetében.

Ebből kiderül, hogy a csoportgyőztes Magyarország szinte minden kategóriában alulmaradt legalább egy riválissal szemben, legyen szó akár a támadásokról vagy akár a passzokról, labdabirtoklásról. Az viszont épp CSAPATUNK erejét mutatja, hogy így is meg tudtuk nyerni ezt a rendkívül kiegyenlített csoportot, három nálunk magasabban jegyzett válogatott előtt.

A csapategység mellett azonban fontos a számok alapján is kiemelni a védekezésünk hatékonyságát.

Az nyilván mindent elmond a hátsó alakzatunk teljesítményéről és a csapatunk védekezéséről, hogy mindössze 4 gólt kaptunk 6 találkozón, de a szerelésekben, a labdaszerzésekben, a szabálytalanságokban és a kapunk lövésektől történő megvédésében is igen hatékonyan dolgoztak Szalai Attiláék.

Egyedül a fejpárbajokban maradtunk alul, legalábbis az oroszokhoz és a szerbekhez képest.

Támadásban viszont egyik kategória sem rólunk szól a csoportban, mégis képesek voltunk mindhárom ellenfelünket magunk mögé utasítani. Sem a lövésekben, sem a cselekben vagy a passzokban nem nyújtottunk igazán kiemelkedőt, mégis képesek voltunk három mérkőzést is megnyerni a hatból, köztük a csoportelsőségből a legfontosabbat, a törökök elleni hazai találkozót.

Érdekes, hogy a Whoscored összességében – ha csak kevéssel is, de – nem a magyar válogatottat látta a csoport legjobbjának, hiszen a végül harmadik helyen végzett szerbek játékosai nüansznyival (6,7 – 6,68), de jobb osztályzatokat kaptak átlagosan. Más kérdés, hogy a déli szomszédok ellenünk nyeretlenek maradtak és összesen 1 pontot szereztek Magyarország ellen.

A magyar válogatott a Nemzetek Ligája B-divíziójának 3. csoportjában

Támadások

Gólok: 7 (helyezés a csoporton belül: 3.)

Lövések száma: 9,8/meccs (4.)

Kaput eltaláló lövések: 3,7/meccs (4.)

Cselek: 7,7/mérkőzés (3.)

Labdabirtoklás: 48,7% (3.)

Passzolási pontosság: 78,3% (3.)

 

A lövések elhelyezkedése:

A 16-oson kívülről: 5,2/meccs (2.)

A 16-oson belülről, de az 5-ösön kívülről: 4,3/meccs (4.)

Az 5-ösön belülről: 0,3/meccs (4.)

 

Védekezés

Kapott gólok: 4 (1.)

A kapura irányult lövések száma: 11/meccs (1.)

Szerelések: 14,2/meccs (2.)

Labdaszerzések: 13,5/meccs (1.)

Szabálytalanságok: 16,5/meccs (1.)

Megnyert fejpárbajok: 16,5/meccs (3.)

 

Osztályzatok

Átlagpontszám a Whoscored értékelése alapján: 6,68 (2.)

Szalai Attila, Nagy Ádám: A specialisták

Ami a játékos-statisztikákat illeti, a csoport legjobb tíz futballistája közé két magyar tudott bekerülni. Érdekes, hogy a legmagasabb átlaggal Szalai Attila végzett (7,27), a válogatott egyik nagy felfedezettje, megelőzve Szoboszlai Dominikot (7,26) is. A legjobb 30 csoportbeli futballista közé egyébként a portál szerint Dibusz Dénes, Botka Endre, Fiola Attila, Nagy Ádám és Bese Barnabás is befért a mieink közül.

Az említett Szalai Attila – akit állítólag a török Galatasaray is kiszemelt magának – egyébként a csoport legjobban szerelő futballistája volt (2,8/meccs), de ebben a kategóriában Nagy Ádám is befért a TOP 10-be. Ez a páros megnyerte egyébként a legjobban közbeavatkozó és legtöbb labdát szerző duó címét is (Szalai lett az első, Nagy pedig a második ebben a kategóriában), de Szalai a tisztázásokban és a blokkokban is a 3. lett a négy válogatott játékosai között.

Válogatott: A félhold bukása, budapesti depresszió és a magyarok megúszott 11-ese – török lapszemle