Mint ismert, a magyar válogatott 2-1-re legyőzte a Lengyelországot világbajnoki selejtezőn hétfő este, így az is eldőlt, hogy a lengyelek nem lesznek kiemeltek a pótselejtezőn. Bár igazán nagy tétje nem volt a mérkőzésnek, a vereséget követően hatalmas kritikacunami zúdult Paulo Sousa szövetségi kapitányra – az egyik lengyel kapuslegenda tajtékzott -, megítélésük szerint vitatható személyi döntéseket hozott.

A lengyelek szakvezetője többek között úgy döntött, Robert Lewandowski és Kamil Glik játékától eltekint, Piotr Zieliński a kispadon kezd. Ennek eredményeként a lengyelek kikaptak a magyaroktól és a második, “gyengébb” csapatokat felvonultató kalapba kerültek a katari labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőjének jövő pénteki sorsolására, így a rájátszás elődöntőjében idegenben lép pályára.

A SPORT interia újságírója szerint Robert Lewandowski maga kérte, hogy ne legyen keretben a Magyarország elleni meccsen. A csapatkapitány döntése nem nyerte el a (csapat)társak tetszését és a feszült helyzetet menteni igyekvő Paulo Sousa minden felelősséget magára vállalt.

A 33 éves csatár kérése nem új keletű. A múltban többször hasonló kérés érkezett a német címvédő és listavezető Bayern München támadójától mind Adam Nawałka, mind Jerzy Brzęczek szövetségi kapitány regnálása alatt. Végül Lewandowski leülhetett a kispadra annak ellenére, hogy nem lett nevezve a keretbe. Glik és családja a VIP-páholyban foglalt helyet, hiszen a rutinos középső védőt sárga lapos eltiltás fenyegette, ha besárgult volna, ki kellene hagynia a playoff odavágóját. Zieliński Lewandowskihoz hasonlóan a kispadon ült, a beállása után megélénkült a hazaiak játéka, ám ez sem volt elég a magyarok legyőzéséhez.

A szerző szerint Lewandowski döntése nem tetszett a csapattársainak, akik nem értették, miért mondott le a kapitányuk egy ilyen fontos meccsen a szereplésről. A feszült hangulatot igen jól ábrázolja a lengyel szövetség által közzétett videó, amely a kulisszák mögé enged betekintést.

Ma mindenki, beleértve engem is, nem a megfelelő döntéseket hozta meg. Mindenki – mondta Paulo Sousa szövetségi kapitány, aki a mérkőzés után úgy döntött, mindent magára vállal, elterelve a figyelmet a csapatkapitánya kéréséről. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy indulatosan nyilatkozott a sajtótájékoztatón.

Mindig könnyű az eredmény alapján ítélni, de én olyan ember vagyok, aki nem fél a nehéz döntések meghozatalától. Bíznunk kell a játékosainkban, ismétlem: most is ugyanígy döntenék.

Tajtékzik a legenda a Magyarország elleni vereség után: Lewandowskinak is nekiment, Sousát ki is rúgná