Bár igazán nagy tétje nem volt már a Magyarország elleni világbajnoki selejtezőnek, mégis sokan zokon vették, hogy a lengyel nemzeti csapat otthon kapott ki (1-2) a vb-selejtező csoportja negyedik helyén végzett magyar együttestől. A lengyel média mellett több futball-, illetve közéleti személyiség is kritikusan nyilatkozott, a legkeményebben talán az egykori kiváló kapus, Jan Tomaszewski, aki edzőként, majd politikusként is dolgozott.

Az olimpián második, vb-n pedig harmadik helyet nyert 73 éves ex-hálóőr a lengyel szövetségi kapitánynak, Paulo Sousának, illetve az együttes csapatkapitányának, a hétfői meccset kihagyó Robert Lewandowskinak is “beszólt” a Super Expressnek nyilatkozva.

Ez az első alkalom, hogy Robert ellen szólalok fel, de számomra elképzelhetetlennek tűnt vele kapcsolatban, amit megcsinált. Nem gondoltam volna, hogy képes ilyen döntést hozni, de talán más érdekek is meghúzódtak a háttérben.

Eddig fenomenális kapitánya volt a válogatottnak, de most elsőként hagyta el a hajót…ha pedig Sousa azt mondja, hogy azért hagyja ki Lewandowskit, hogy pihenhessen az Augsburg elleni bajnokira, akkor nem is tudom, ki beszél: a lengyel szövetségi kapitány vagy a Bayern másodedzője?

Hogy miért zavar ez engem? Hát például azért, mert Robert és a többi játékos a hazáját képviseli, ami minden egyes futballistának és embernek a legfontosabb dolog kell, hogy legyen – mondta Tomaszewski, akinek Lewandowski egyik nyilatkozata sem tetszett.

Nagy hirtelen Robert elkezdte támogatni Mr. Portugált (így nevezte Sousát – a szerk.), aki a lengyel utánpótlás-képzést kritizálta. Milyen alapon? Robert sem játszik már vagy 10 éve Lengyelországban. Szerintem pedig az itteni rendszer az egyik legjobb egész Európában! – vágott vissza a kapusikon, aki szerint már most meneszteni kellene Sousát a vb-pótselejtezős válogatott kispadjáról.

Ha Wales, Csehország vagy Törökország megelőz minket, az lehet a lengyel labdarúgás egyik legnagyobb rémálma – nem mellesleg egy igen drága nap is lenne, hatalmas bevételtől esnénk el. Ez egy igazi utolsó szög lenne a koporsóba, amit a szövetség elnökének is észre kellene vennie.

Egy kéréssel fordulok most hozzá: meg kell, hogy köszönje az egész edzői stábnak a munkáját, ki kell fizetni a kapitánynak, ami jár az eddigi munkájáért és el kell köszönni tőle. Ha nem tesszük, még többet veszítünk majd. Például a Katarba jutásért járó 10 millió dollárt

– dühöngött a lengyel legenda.

A lengyel válogatott is a november 26-i sorsoláson ismeri majd meg pótselejtezős ellenfelét. A playoff elődöntőjére és döntőjére 2022. március 24-én és 25-én, illetve 28-án és 29-én kerül majd sor – összesen három válogatott juthat még ki innen a vb-re. A lengyelek egyelőre kiemeltnek számítanak a sorsolás előtt.