Csányi a kapitány kinevezéséről

Profi szövetségi kapitányt találtunk a nagy válogatott és az U21-es válogatott számára. Az ő neve garancia arra, hogy professzionális munka fog folyni. A sportigazgatói poszt megszűnik, utánpótlás-szakmai igazgató lesz. Három emberrel tárgyaltunk komolyan, egyedül Leekens úr kapott ajánlatot. Sokan jelentkeztek, 30 név van az adatbázisunkban. Közülük ő a legprofibbnak gondolt, mindvégig ő volt az első számú jelöltünk. Herczeg Andrásnál Vági úr érdeklődött, hogy vállalná-e, ha felmerülne. A többi név, aki felmerült a sajtóban – Bódog, vagy Rossi – is olyan szakember, aki képes lehet betölteni egy ilyen posztot. Nem tudunk ígérni semmit, de a 2020-as Eb-n ott kell lennünk. Több helyre, klubhoz, válogatotthoz is visszahívták. 2020-ig tart a szerződése, a kvalifikációs sorozat végéig, fél éves opcióval.

https://www.instagram.com/p/Ba364PrHJv9/?taken-by=csakfoci

Leekens az érkezéséről

Jó napot kívánok – köszöntötte magyarul az újságírókat. – Büszke vagyok, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek. Arra vagyok garancia, hogy keményen fogunk dolgozni, szeretnénk kijutni az Eb-re. Van tapasztalatom, 7 országban dolgoztam eddig. Egyértelmű volt, hogy elfogadom az ajánlatot.

Nem is olvastam el a szerződésemet…

Jó érzésekkel jöttem ide, várom a kihívást. Ideköltözöm, megpróbálom a nyelvet elsajátítani. Nem a múlttal kell foglalkozni, az szép, de az már történelem. Szeretnénk azokhoz a sikerekhez újra eljutni. Mindent meg kell tennünk a sikerért, ez nem fog az ölünkbe pottyanni. Most találkoztam Szélesi Zoltánnal, aki a következő két mérkőzésen irányítja a csapatot. Figyelni fogom. Jó munkát végzett Storck úr, ahogy az elnök úr is elmondta. Előre kell tekintenünk. Meg kell ismerni a klubokat, a magyar labdarúgást, együtt kell működnünk mindannyiunknak. Büszke vagyok az eddigi munkáimra, remélem, erre is az leszek. Ezt még egyszer meg tudjuk csinálni, be kell bizonyítanunk. Nagyon szorgalmasnak kell lennünk, sokat kell dolgoznunk érte. A labdarúgás napról napra változik, meg kell néznünk, milyen játékot, taktikát alkalmazunk majd. Megvan a lehetősége annak, hogy sikeresek legyünk. Fantasztikus munka lesz, ami ránk vár. Mindenkire szükségünk lesz, szurkolókra, vezetőkre, újságírókra. Egy családként kell működnünk, hogy sikeresek legyünk. Nem hiszek a szerencsében, csak a kemény munkában. Nem fog az ölünkbe pottyanni a siker.

Nem hozok ide tíz belga edzőt. Profikra van szükségem, biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is találunk profi edzőket. Egyelőre még nem ismerem őket, meg kell majd ismernem őket. Szeretnénk, hogy a bajnokság is jobb legyen, hogy a magyar klubok is fejlődjenek.  Ez nem Németország vagy Franciaország, itt más munkamódszer kell. Meg fogom nézni az itteni edzőket, az erőnléti edzőket, fizioterapeutákat, hogy kikkel lehet együtt dolgozni. Fontosnak tartom, hogy profikkal dolgozzak együtt, hogy együttműködjek a klubokkal, információkat kell adnunk egymásnak, ki kell nyitnunk az ajtókat.

Azért vagyok itt, hogy kijussunk az Eb-re. Az az ambícióm, hogy minden meccset megnyerjünk. Az első dolog, hogy elemezzünk, felmérjük a csapat erejét. Ezt követően majd megosztom önökkel a meglátásaimat. Minden mérkőzés fontos számunkra, az a legfontosabb, hogy tele legyenek a stadionok. Sok munkát igényel majd, hogy elérjük a céljainkat. Biztos vagyok benne, hogy büszke leszek az itt végzett munkára.

Belgiumi kapitánykodásáról és a magyar játékosokról

Belgiumban, amikor nem jutottunk ki, mi voltunk a rossz fiúk. Meg akartak ölni minket a szurkolók. Azt mondtam a csapatnak, hogy lehet, hogy tényleg vesztesek vagyunk, lehet, hogy igazuk van. Ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Az utolsó pillanatokban kaptunk gólokat, nem voltunk szerencsések. De nekünk kellett megváltoznunk, jobbakká kellett válnunk, és öt évvel később a világ egyik legjobb csapata lett a belga. A fiatal edzők is jó csapatot állítottak össze. Szeretnénk, az edzőket is jobbá tenni. A belga csapat előnye, hogy sok fiatal jön.

Nem a pénzre, nem a karrierre kell gondolniuk elsősorban a játékosoknak, hanem, hogy fejlődjenek. Egy mű világ veszi körül a játékosokat, segítenünk kell neki, hogy egyre többet érjünk el. Miért ne lehetne magyar játékos klasszis? Segítenünk kell neki, hogy a legjobb akarjon lenni.

Csányi: A következő két meccsen még Szélesi irányít

A felelősség a következő két meccsen Szélesi Zoltáné lesz, utána ő is segíti majd a szövetségi kapitány munkáját.

Leekens úrnak volt másik lehetősége is, egy másik válogatott szövetségi kapitánya lehetett volna, talán jobb kondíciókkal, de mégis minket választott. Két jelölt van az utánpótlás szakmai igazgató posztra, de még nem döntöttünk.