Rengeteget dicsér a lengyel sajtó az elmúlt hetekben. Tényleg ilyen jól megy a játék?

– A bajnokság eleje sajnos elég hektikusra sikeredett, de szerencsére hamar kilábaltunk a gödörből és az utolsó négy meccsen már nekem is jól ment a játék, négy gólpasszt is adtam. Pozitívak a visszajelzések, ami annak is köszönhető, hogy tudok egy jó átlagot hozni. Most már az a célom, hogy a gólok is jöjjenek. Jó erőben érzem magam, az utóbbi pár meccsen felszabadultabban játszom én is, gólzáporos mérkőzéseken vagyunk túl, ráadásul úgy, hogy az ellenfél nem tud betalálni.  Ha hétvégén megnyerjük a Cracovia elleni rangadót, akkor elmondhatjuk, hogy teljesen kiegyenesedtünk.

A jó forma ellenére mégsem kaptál meghívót a válogatott keretbe

– A kapitány így döntött. Egy biztos, hogy az Eb előtti összetartáson a kerethirdetésnél azt mondta nekem, hogy fontos tagja vagyok a csapatnak, a világbajnoki selejtezőkön számít rám. Ha ezt így kimondta, kötelességemnek éreztem, hogy olyan teljesítményt nyújtsak, amivel ki tudom érdemelni a meghívót.  Mivel az utóbbi hetekben jól ment a játék, kicsit csalódott vagyok, hogy egyelőre nem számol velem. Úgy látszik, ez sem elég, de nem tudok a helyzettel mit kezdeni.

Mennyire viselt meg, hogy lemaradtál az Eb-ről?

– Az adott pillanatban nyilván rossz volt, de nem kerültem padlóra miatta, tiszta szívemből szurkoltam a srácoknak. Az Elefántcsontpart elleni utolsó hazai felkészülési mérkőzésen jól ment a játék, ezért is voltam csalódott, hogy a meccs után a kapitány azt mondta: 50 százalék esélyem van arra, hogy bekerüljek az utazó keretbe. Úgy voltam vele, ez az a meccs, ahol a teljesítményem alapján növelnem kellett volna az esélyeimet. Persze, ha a mérkőzés előtt 30 százaléknál jártam, akkor végülis növeltem…

Nem lehet az a balszerencséd, hogy “rossz” poszton játszol? Dzsudzsákkal, Lovrencsiccsel vagy épp Stieberrel kell megküzdened a helyedért.

– Ez a posztom, ezen nem tudok változtatni. Nyilván jó játékosokról van szó, de én sem vagyok rossz, Lengyelországban sokat fejlődtem, ráadásul a játék is jól megy, de most ez kevés a kerettagsághoz is.

Hol nézted az Eb-meccseket?

– Június 12-én már vissza kellett jönnöm, kezdődött a felkészülés, így Lengyelországban tévén keresztül szorítottam a többieknek, és örültem, hogy ilyen jó eredményeket ért el a válogatott.

Mennyire van nehezebb dolgod a mostani csapatodban, mint volt a Videotonban?

– Ez a poszt itt is ugyanazt kívánja meg, mint otthon. A balszélen jobban szeretek játszani, több van bennem, kombinatívabb a játékom, mint a jobbszélen. Ilyen értelemben nincs nagy különbség, sőt ami a bajnokság színvonalát illeti, abban sem tapasztaltam hatalmas differenciát.

Minek köszönhető, hogy több magyar játékos is átlagon felüli teljesítményre képes a lengyel bajnokságban?

Talán pont ennek, hogy az NB I után ez nem egy óriási ugrás. Persze a tempó valamivel nagyobb, több a párharc, jobb a körítés, több néző jár ki, ezért a gyengébb meccsek is élvezhetőbbek. Az viszont igaz, hogy a téli alapozás és a nyári felkészülés is rendkívül kemény volt. Télen, két héten keresztül napi két edzéssel készültünk, amelyből a délelőtti csak erősítés volt. Ilyesmivel korábban nem találkoztam.

{div class:widget-box}{module Lájkolj minket!}{/div} A Pogonnál milyenek a körülmények?

– A mi stadionunk nem került be a felújítandó stadionok közé a 2012-e Eb előtt, ezért az egyik fele még mindig fedetlen. Majdnem ugyanúgy néz ki, mint amilyen a Vidi stadionja volt. Ha rosszabb az idő, ez visszatartja a nézők egy részét, de egy átlagos bajnokin így is vannak 5-6 ezren a lelátókon, a rangadóinkon pedig 10-12 ezren is szurkolnak nekünk. Nagyon szeretik a helyiek a csapatot, a hétköznapok alatt is érezni a ragaszkodásukat.

Mennyire kíséred figyelemmel az NB I-et?

– Figyelem, sőt a korábbi társakkal rendszeresen tartom a kapcsolatot, hiszen a bajnokcsapatunk nem csak a pályán, de azon kívül is egy nagyon összetartó társaság volt. Sajnálom, hogy gyengén kezdték a szezont, de azt hallom, hogy remek edzőjük van, jó a szakmai munka. Rondít a képen, hogy a győzelmek után mindig becsúszik egy meglepetés vereség. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az előző szezonnal ellentétben ezúttal a Videoton harcban lesz a bajnoki címért.

Privacsek András