Egészen különös múltja van annak a Danny Makkeliének, aki vasárnap este a Magyarország-Portugália vébé-selejtezőn dirigálhat. A még mindig csak 34 éves sporttárs egy hónappal ezelőtt komoly botrányt okozott a videóbíróval, volt, hogy szabályt változtattak miatta, az egyik holland bajnoki cím sorsába is majdnem „sikerült” beleszólnia, de Kassai Viktorral is van történelmi közös múltja. Kezdjük, a legfrissebb eset felelevenítésével.

2-0 helyett 1-1

A videóbíró történetének egyik legvitatottabb esete fűződik Makkelie nevéhez. Augusztus elején a Feyenoord-Vitesse Holland Szuperkupa-döntő 55. percében a rotterdamiak egy kétes szerelés után vezetett akcióból gólt szereztek, ezzel kétgólos előnybe kerültek – volna. Ugyanis a bíró visszanézte az esetet videón, a szerelést szabálytalannak ítélte, így 11-est adott a Vitesse-nek. Ezzel együtt pedig természetesen a Feyenoord találatát érvénytelenítette.

Collina miatta változtatott szabályt

Nem ez az egyetlen furcsa mérkőzése volt Makkeliének. 2015-ben az Arsenal-Olimpiakosz BL-mérkőzésen volt ötödik játékvezető. 1-1-es állásnál az Ágyúsok kapusa, David Ospina hatalmasat hibázott, és a gólvonal mögé ejtette a labdát – éppen annál a kapunál, ahol a holland sporttárs állt. Ebben az esetben az volt a protokoll, hogy az alapvonali bírónak nem szabad semmilyen kézmozdulatot tennie. Mivel a gólvonal-technológia jelzi számára, hogy benn volt-e a labda vagy sem, csak annyi a feladata, hogy rádión elmondja a döntést a játékvezető számára. Makkelie azonban a kezével jelezte, hogy a labda benn volt, így egyértelművé vált, hogy ő hozta meg a döntést.

Az eset 2.28-nál…

Bár az eset szabályellenes volt, Pierluigi Collina, az UEFA-játékvezetők feje úgy ítélte meg később, hogy sokkal hasznosabb, ha az edzők és a játékosok látják, hogy az alapvonali bíró a technológia segítségével döntést hoz. Főként amiatt is, mert sokszor támadták őket azzal, hogy semmilyen szerepük nincs. Így Collina javasolta a szabály változtatását, azaz, hogy az ötödik bírók ilyen esetekben kézmozdulattal jelezhessenek, és ezt el is fogadta az erről döntő testület.

Holland bajnoki címbe is majdnem beleszólt

A 2015/16-os idény hajrájában a holland bajnokságban rágtak be nagyon a bíróra. Az Ajax Utrecht elleni mérkőzésén ugyanis jogtalan 11-est adott az amszterdamiaknak. Ezzel egy plusz ponthoz juttatva az Ajaxot, amely éppen óriási harcban volt a bajnoki címért a PSV-vel. Végül szerencsésen alakult számára a pontvadászat, az eset nem volt döntő, ugyanis az eindhovenieké lett az aranyérem. Makkelie egyébként az ominózus meccs után elismerte a hibáját, és azt, hogy nem látta, amint az Utrecht futballistája megjátssza a labdát. Az eset után a holland sajtó „szétszedte” a hibázó sporit.

Az első videóbírós döntés, közös múlt Kassaival

Szintén Makkelie nevéhez fűződik az első videóbírós piros lap. Az Ajax-Willem II Holland Kupa-mérkőzésen egy rossz becsúszás után elsőre csak sárgát adott Anuar Kalinak, ám kollégája visszanézte az esetet, és jelezte, piros lapot kellene adni. Szólt Makkeliének, aki megváltoztatta az ítéletét, és kiállította a játékost.

És, ha ez még nem lenne elég, akkor ő volt Kassai Viktor videóbírós segítője a Kashima Antlers-Atletico Nacional klubvébés meccsen, amelyen a magyar játékvezető a FIFA-tornák történetében először videóbíró alapján hozott meg egy döntést – egészen pontosan azt, hogy 11-es következzen. Makkelie szólt Kassainak, hogy kétes eset történhetett a 16-oson belül, a magyar bíró visszanézte azt és büntetőt ítélt.

Makkelie egyébként civilben rendőrként dolgozik.