Csütörtökön este (20:45), Nagyszombatban kezdi meg szereplését a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön. A Szlovákia elleni presztízsmeccsnek a házigazda papíron az esélyese, ezt próbálta meg kihangsúlyozni cikkével sport24.sk, amely a két keret, illetve lehetséges kezdőcsapat piaci értékét hasonlította össze egymással.

A számok beszédesek: a német átigazolási szakportál, a Transfermarkt adatai szerint a szlovákok egy összesen 151,5 millió euró értékű csapattal tudnának kiállni csütörtökön, a mieink esetében viszont ez az összeg “csak” 39,985 millió euró.

A szlovákok által felállított Gulácsi (10 millió euró) – Lang, (0,75), Orbán (15), Kádár (4,5) – Lovrencsics (0,75), Kleinheisler (1,5), Nagy Á. (2,5), Kalmár (0,75), Korhut (0,7) – Szalai (3,5), Dzsudzsák (3,5) felállított magyar tizenegy összértéke majdnem kereken 20 millió euróval, azaz több mint 6 milliárd forinttal kevesebb, mint a legdrágább szlovák játékosé, az Internazionale védőjéé, Milan Skriniaré.

“Ez alapján Hapal csapatának nem lehetne gondja az ellenféllel, de az igazság az, hogy minden a pályán fog csak eldőlni, sok pénzt pedig nem érdemes rakni a szlovák gólzáporra. Tudja ezt a szövetségi kapitány is, aki ugyan elismerte, hogy csapata az esélyesebb, de figyelmeztetett a magyarokra is” – írja a portál.

“Az edzőm, Dárdai Pál azzal ugratott, hogy…”

Hasonlóképpen óvatos egyébként a szlovák közvélemény, legalábbis a nyilatkozatok, beharangozó alapján. Peter Pekarík, a Hertha BSC védője például egyenrangú csapatokról beszélt, amikor az esélyekről kérdezték.

A magyar válogatott hasonló erősségű, mint a mi csapatunk, ugyanazzal a céllal. A kis apróságok és talán csak egy gól dönt majd. A magyar foci fejlődésben van, a bajnokságuk színvonala emelkedik, rengeteg pénzt fektettek a stadionokba és az akadémiákba. Sok játékosuk szerepel az erősebb európai bajnokságokban. Emellett nagyon komoly támogatást kapnak a szurkolóiktól, de hiszem, hogy csütörtökön mi is sok biztatást kapunk hazai pályán a drukkereinktől, akik most sem hagynak minket cserben. Az edzőm, Dárdai Pál azzal ugratott, hogy most Dudával együtt megismerjük a magyar foci erejét…jó lenne, ha a meccs után majd én viccelődhetnék vele! – tette hozzá Pekarík a sport24.sk-nak nyilatkozva.

Ezt várják a meccstől a szlovák foci ismert szereplői

Pecze Károly, a DAC egykori sikeredzője, aki sok éve a győri Rába ETO kispadján is ült, kevés gólos döntetlenre számít:

Nagyon különleges és érdekes mérkőzés lesz, amelyen mindkét csapat nyerni akar. Nálunk három kulcsember, Škrtel, Hubočan és Nemec lemondta a válogatott szereplést, mindenki kíváncsi, hogy sikerül-e őket pótolni. Mióta Marco Rossi lett a magyar kapitány, feljavult az együttes, amely bizakodva várja a nagyszombati meccset. Nagyon nehéz erre a meccsre tippelni, azt szeretném, ha győzelemmel kezdenénk a sorozatot, de úgy érzem, döntetlennel zárul a derbi. A konkrét eredményre nem tippelek, de szerintem kevés gólt látnak a nézők.

Borbély László, a Szlovák Labdarúgó Szövetség edzőbizottságának elnöke és egykori siófoki, valamint tatabányai szakvezető a végeredményt is megtippelte.

Kiegyenlített derbire van kilátás, szerintem 2-2-vel zárul a küzdelmes rangadó. Miért? Mert ez a tippem!

Alexander Vencel, a pozsonyi Slovan egykori legendás kapusa magyarul válaszolt az Új Szónak, és szlovák sikert vár:

Nagyon nehéz meccsre van kilátás, mert amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, nagyon feljavult a magyar válogatott. Kicsit félünk attól, hogy nem tudjuk a váratlanul visszavonuló Škrteléket pótolni, ami komoly előnyt jelent a vendégeknek. De a hazai pálya és az a nagy akarat, ami ezekben a fiatal játékosokban van, túlsegítheti a futballistákat az akadályokon. Kevés gólra és 2-1-es szlovák sikerre számítok.

Ladislav Jurkemik, a szlovák válogatott egykori szövetségi kapitánya is komoly nehézségekre számít a magyar válogatott részéről:

Nem lesz könnyű mérkőzés. Lehet, hogy a magyarok éberségét elaltatta, hogy tőlünk három tapasztalt futballista visszavonult, a mi fiatal játékosaink pedig megmutatják, mi rejlik bennük, és megnyerjük a meccset. Marco Rossi kemény edző, a magyar futball pedig fellendülőben van, úgyhogy nem szabad lebecsülni az ellenfelet. Ez már nem az a magyar csapat, amelyik mindig vereséget szenved, kezd bennük felébredni az a büszkeség, amit Bene nemzedékének idejében ismertek. Nagyon nehéz dolgunk lesz.

Ebben a mezben játszik a magyar válogatott Szlovákiában – minden hír az Eb-selejtezőről itt!