Szoboszlai Dominik amint megtanult járni, focizni kezdett. Édesapja, aki korábban profi futballista volt, gyerekként elkezdte őt képezni, 15 évesen meghívást kapott a magyar korosztályos válogatottba. Utána a salzburgi játékosmegfigyelők Ausztriába vitték. A “csiszolatlan gyémánt” négy év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a salzburgi akadémián. Előbb két évig FC Lieferingben játszott a másodosztályban, tavalyelőtt az Red Bull Salzburg felnőtt csapatához került, majd tavaly az év játékosa lett az osztrák Bundesligában. A mostanra már 20 éves középpályás nagy jövő előtt áll: elmondása szerint újra meg akarja mutatni magát a Bajnokok Ligájában, mielőtt megtenné a következő lépést a karrierjében.

Az Európa-szerte keresett magyar válogatott játékos a Red Bull hivatalos oldalának adott interjút a napokban, amelyben többek között azt is elmondta, kivel játszana egy csapatban, mekkora szerepet játszik az életében a pénz, hol látja magát öt év múlva.

Szinte mindent megtanultam az akadémián. Amikor Magyarországról megérkeztem, a tehetségem már meg volt, de az akadémián elvégzett munka nélkül nem jutottam volna el idáig. Itt tanultam meg a filozófiát, a feltétel nélküli győzni akarást. Amikor idekerültem, két-három játékos volt a posztomon. Kénytelen voltam többet dolgozni, többet futni és többet akarni. Csak úgy tudtam játszani, ha ezeket megteszem – idézte fel a kezdeteket Szoboszlai Dominik a redbull.com-nak, akit manapság a mértékadónak számító Transfermarkt 25 millió euróra taksál – Végül is egész életemben ezért dolgoztam. Ellenkezőleg: remélem, hogy ezzel még nincs vége.

Hónapok óta téma a nemzetközi sajtóban Szoboszlai esetleges csapatváltása. Legutóbb klubedzője egy podcast adásban elárulta, szerinte már a télen távozhat. Azt is elmondta, mi játszódik le a fejében a következő lépés(ek) meghozatala előtt.

Ettől egyáltalán nem vagyok ideges. Jönni fog magától, ez az élet rendje. Meglátjuk, mi lesz velem.

Fontos számomra, hogy most igazán megmutassam magam a Bajnokok Ligájában. Gólpasszokat adjak, gólokat szerezzek vagy csak játsszak jól.

A folytatásban kijelentette, milyen szempontok alapján dönti el, melyik csapatot választja, és mekkora szerepet játszik döntésében a pénz és a szív.

Számomra az a legfontosabb, hogy játsszak, és ezzel együtt megkapjam az esélyt a bizonyításra. Bízom a képességeimben, logikusan kell gondolkodnom.

Számomra nem a pénz a legfontosabb, hanem az, hogy tudjak játszani, mert amikor játszok, a pénz automatikusan jönni fog.

Végezetül elárulta, hol látja magát öt év múlva.

Európa öt legjobb bajnokságának egyikében (Anglia, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország – a szerző) – egy-egy olyan csapatban, amelyik az első három helyért játszik a bajnokságban – tette hozzá, majd megnevezte azt a játékost, akivel mindig is szeretett volna játszani – Neymar, és úgy gondolom, nagyon jól kijönnék vele a pályán – mondta és kicsit visszaemlékezett a kezdet kezdetére.

Nem volt könnyű. Édesapám mindig többet kért tőlem, mint bárki mástól. Tudta, többet kell dolgoznom. Minden nap órákon keresztül voltam a pályán és gyakoroltam a labdával. Ez volt számomra a legfontosabb – nyilatkozta Szoboszlai, aki szerint sokat és keményen dolgozott azért, hogy profi labdarúgóvá váljon, és mint kiderült, ez kezd megtérülni.

Edzője szerint Szoboszlai már a télen távozhat: “Nagyon meglepődnék, ha a szünetet követően is maradna”