Szalai Ádám az egyik legnagyobb nyertese annak, hogy a német első osztályú Mainz januárban kinevezte vezetőedzőnek a dán Bo Svenssont. A magyar válogatott támadó ezt követően közel egy év után kapott helyet újra a kezdőcsapatban bajnokin, az Union Berlin ellen 1-0-ra megnyert találkozón, és a kiesés elleni küzdelem egyik kulcsfigurájává vált. A Rajna-partiak keretének legidősebb tagja a pályán és a pályán kívül is mindent elkövet azért, hogy a Mainz a következő idényben is a Bundesligában szerepeljen.

– Ha ehhez kétszer annyit kell futnom, akkor ezt fogom tenni – kezdte a klubhonlapnak adott nyilatkozatát Szalai, akire nagyon jó benyomást tett a januárban kinevezett új vezetőedző. – A legfontosabb az, hogy fel lehessen ismerni a csapat játékstílusát és energikusságát, és ezt már sikerült elérnie az itt töltött rövid idő alatt is. Ez a mentalitás, hogy mindig mindent kiadjunk magunkból, és a maximális szintre törekedjünk, gyakran megfigyelhető a játékunkban.

A klubhonlap kiemeli, a 67-szeres magyar válogatott támadó a mostani szezonban 10 bajnokin lépett pályára, ezeken pedig kihozta magából a maximumot, legfőképp a fizikális erejével segítette a Mainz támadójátékát. Az első Bundesliga-találata a jelenlegi idényben még várat magára, igaz a Mönchengladbach ellen már majdnem összejött, de a játékvezető végül érvénytelenítette a gólját.

– Jelenleg csak az számít számomra, hogy a Mainz az élvonalban maradjon. Természetesen ehhez gólokkal szeretnék hozzájárulni.

Ugyan sok szabad területet teremtek, párharcokat vívok, megtartom a labdákat és a labda elleni játékban a csapat első számú védekező embere vagyok elől, de mégis csak csatár vagyok. Remélem, hogy a következő hetekben sikerül néhány gólt is szereznek.

Keményen dolgozom azért, hogy ez összejöjjön és elég önkritikus is vagyok – folytatta Szalai, akinek szintén nem volt könnyű megemésztenie az Augsburg elleni szerencsétlen vereséget, de jelenleg már csakis a következő mérkőzésre koncentrál. – A Schalke ellen egyetlen célunk van, hogy megszerezzük a három pontot. Ez ismét nagyon fontos találkozó lesz, a Schalke minden bizonnyal szeretné kihasználni ezt a talán utolsó esélyét a kiesés elleni harcban, ezért most úgy döntöttek, hogy változtatnak a vezetőedzői poszton.

A magyar válogatott csatár a 2013/14-es idényben 40 tétmeccsen lépett pályára a Schalkéban, amely akkor még jóval szebb napokat élt meg.

– Amikor eszembe jut a 2013/14-es szezon, ahol harmadikok lettünk és a Bajnokok Ligáját is megjártuk, akkor biztosnak gondolom azt, hogy a klub újra visszatérhet erre az útra. De azért természetesen remélem, hogy nem pénteken kezdik el a felzárkózást– folytatta Szalai, aki a saját csapatára visszatérve elmondta, jelenleg karrierje azon szakaszában jár, amikor már visszaadhat valamit az eddigi tapasztalataiból. – Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben, amikor a klub jövője a tét, rendkívül fontos, hogy néhány játékos összetartsa a csapatot, meghallgassa mások véleményét és segítsen. Én is megteszem ezeket a jelenlegi szerepemben, nemcsak azért, mert én vagyok a legidősebb a csapatban, hanem azért is, mert már korábban is játszottam a Mainzban. Most vagyok abban a szakaszban, amelyben valamit vissza tudok adni a klubnak, és ez nem más, mint hogy mindent megteszek azért, hogy Mainz a legfelsőbb osztályban maradjon.

A jelenlegi főnök korábban csapattárs volt

A 41 éves szakember, Bo Svensson 2007 és 2014 között játékosként is segítette a Mainzot, éppen amikor Szalai Ádám az első éráját töltötte a Rajna-parti csapatnál, így jól ismerik egymást.

– Bo már akkor is nagyon tiszta fejjel gondolkodott, nagyon erős játékintelligenciája volt. Mindig középső védő volt, így nagyon jól építette fel hátulról a játékot és taktikailag képzett volt, tehát számomra nem volt meglepő, hogy edző lett belőle – emlékezett vissza jelenlegi edzőjére Szalai.

Szalai feltámadása: “Bajkeverő és nemkívánatos személy volt, kidobták, most igazi vezér” – agyondicsérik a németek