Csányi Sándor, az OTP, a Bankszövetség és az MLSZ elnöke a TV2 “1/1” c. műsorában a pénzügyi témák mellett a labdarúgás kapcsán is megszólalt.

A magyar focivezér többek között arra a felvetésre is válaszolt, miért nem „ragadt rá” az NB I-re is az Eb-n látott eufória, miért nem járnak többen a bajnoki meccsekre.

Jó lenne, ha tudnám a választ. Korábban is mondtam, hogy nagyobb esély van arra, hogy a válogatott ér el sikereket, mint sem valamelyik klubcsapat a nemzetközi kupákban. Azért gondoltam ezt így, mert a klubcsapatok és nem is az európai élcsapatok, de például a lengyel, ukrán, orosz klubok költségvetése között nagyságrendbeli különbségek vannak. Ilyen szempontból – bár a magyar klubok ma már pénzügyileg stabilak, magasabb a büdzséjük, ami nagy szó – a hazai csapatok további megerősítésre szorulnak. Bízom abban a stadionok kapcsán, hogy több csapat is kölcsön-stadionokban játszott, remélem, ha befejeződnek az építkezések, és mindenki visszatér a megszokott helyére, valamint az MLSZ-intézkedések, így a külföldi játékosok csökkenő aránya, és a fiatal játékosok számának emelése visszahozzák a nézőket a lelátókra. Tudom, hogy mindig optimistának, jó/rossz esetben hozzá nem értőnek minősítenek, de én látok jó és izgalmas NB I-es NB II-es meccseket is, amire érdemes lenne kimenni. A technikai adottságok ehhez adottak lesznek, és ha a klubok megfogadják az MLSZ tanácsait és jobb marketing-kampányt folytatnak, egyszerűsítik a beléptetés rendjét, akkor vissza lehet csalogatni a nézőket, és azok családját is.

A beléptetés kapcsán a Ferencvárosnál alkalmazott vénaszkenner is szóba került. Csányi ennek kapcsán így fogalmazott.

– Minden klubnak joga van az MLSZ és a törvények általi kereteken belüli beléptetési rendszert alkalmazni. Mi most azt javasoljuk, hogy úgy módosuljon a törvény, hogy ne legyen kötelező a személyi azonosítás, hiszen nagyon sok olyan meccs van, ahol nem látunk és nem is volt kockázat a lelátón, másrészt az elmúlt hat évben nem volt botrány a pályákon és azokon kívül. Harmadrészt a jogi keretek sokkal szigorúbbak, ha valaki például bedobál valamit a pályára, és olyan az infrastruktúrális feltétel, hogy a pályák minden részét kamerák figyelik, és ha valaki olyan rendbontást követ el, akkor fel lehet ismerni.

Ezek azt indokolják – kivéve a legkockázatosabb meccseket, amiről a rendőrség tud dönteni -, hogy nem tartom fontosnak a személyes azonosítást.

 

Az MLSZ-elnök a közelgő, Portugália elleni vb-selejtező fontosságáról és saját reményeiről is beszélt.

– Nálam egy 1-0-s győzelem Portugáliában felérne a Barcelona sikerével. Nem szabad kikapni, de inkább győznünk kellene, hogy a remények megmaradjanak. Úgy érzem, hogy nem volt szerencsénk Feröer ellen, azt a meccset meg kellett volna nyernünk, és az itthoni, svájciak elleni találkozón – bár nem szeretem, ha a bírót hibáztatják – játékvezetői hibák történtek, nem kaptunk meg egy büntetőt, és a vesztes gól olyan bedobás után született, ami előtt egy svájciról ment ki a labda.

Ezek miatt nehéz helyzetbe kerültünk, és ha kikapunk Portugáliában, akkor nem azt mondom, hogy le kell mondanunk a kijutásról, de nagyon kicsire csökkennek az esélyeink.

Az üzletember és sportpolitikus a nemzetközi színtéren is fontos posztot kapott, sőt, egy másikért is ringbe száll majd.

– A FIFA pénzügyi bizottságának tagja lettem, két hete körülbelül, az európai szövetséget én képviselem. Pályáztam a FIFA irányító testületébe is, itt az UEFA fogja megválasztani a jelöltjét, erre valamikor április elején, a kongresszuson kerül majd sor.

Természetesen téma lett a beszélgetés során a Barcelona-PSG BL-meccs (6-1) is. Csányi talált némi „magyar vonatkozást” is az utózöngék között.

– Láttam a mérkőzést és láttam a mai hírekben azt is, hogy nincs új a nap alatt, már elkezdték kritizálni a bírót, ahogy az szokott lenni a magyar meccseken is. De összességében csodálatos meccs volt, nagyon izgalmas, nagyon sajnálom, hogy nem voltam jelen.

És hogy mikor játszhatnak ilyen izgalmas meccseket a magyar csapatok is Európában?

– Remélem, a magyar csapatoknál nem lesz olyan, hogy 0-4-ről kell fordítani…ha hatot lőnek, akkor igen. Bízom benne, hogy ebben az évben, a kupamérkőzéseken talán sikeresebbek lesznek, mint az elmúlt pár évben – tette hozzá Csányi.