A DAC hivatalos Facebook-oldalán közzétett “Hazai pályán” című beszélgetéssorozatában ezúttal Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója többek közt arról nyilatkozott, hogyan sikerült szerződtetniük Hahn Jánost és Szendrei Ákost a Pakstól, szót ejtett arról is, mik az elvárások az idei szezonra vonatkozóan, reagált a klub eladásáról szóló híresztelésekre, valamint nézői kérdésre arra is választ adott, “képesek lehetnek-e legalább tavaszig megtartani Schäfer Andrást és Kalmár Zsoltot”. Ebből idézünk az alábbiakban.

Hahn János nyitott volt arra, hogy hozzánk igazoljon, de előtte még meg kellett egyezni a feltételekben. Ajánlatot tettünk a Paksnak, és azt éreztük Hahnon, nagyon szeretne hozzánk igazolni. Magyar srácról van szó és szerette volna a következő lépést megtenni a karrierjében. Általánosságban a magyar játékosok szeretnek itt lenni. Láthattuk az első labdaérintése szinte gólt mindjárt eredményezett, ha nem fújták volna be lesnek. Szeret küzdeni a csapatunkért, ami fantasztikus dolog. Szendrei Ákos a jövő lehetősége, olyan játékos, akit az edzőnk, Németh Antal nagyon jól ismer. Az egyik lehetségesebb magyar játékosról van szó, akárcsak annak idején, amikor Schäfer András és Kalmár Zsolt ide igazolt, de még említhetnénk Vida Mátét is. Szeretnénk továbbra is aktívan monitorozni a magyar piacot is. Ákos egy nagyon jó és tehetséges játékos, hiszen a Fradinak és a Vidinek is betalált.

A szezon eddigi értékelése és az elvárásokról

Ez az egymillió dolláros kérdés, miért állunk a 6. helyen. Egy kicsit talán elszámoltunk magunkat azzal, hogy a fiatal játékosok bírni fogják a nyomást. Az edzői stáb jó munkát végzett, felkészítették a csapatot a bajnokságra. A Partizan Belgrád elleni EKL-mérkőzésen komoly feszültséget lehetett tapasztalni a csapaton, szerencsések lehetünk, hogy csak 1-0-s vereséget szenvedtünk. Ezután Nagymihályon szörnyű teljesítményt nyújtottunk, és azt kellett mondani, “srácok szedjük össze magunkat, mert ez nem lesz elég”.

Voltak olyan játékosok, akik fejben nem voltak Dunaszerdahelyen, főleg azok, akikért különféle ajánlatok jöttek. Nem mindenki volt képes a klubra és a teljesítményére összpontosítani.

Lépésről lépésre meg kellett várni az időnket az átigazolási időszakban is. Az utolsó hetekben minden összeállt, amelyen az elmúlt három hónapban dolgoztunk. Ez minden, ami hozzájárult ahhoz, hogy jelenleg a 6. helyen állunk. Jobb alternatívákat kellett találnunk arra, hogy a játékosok, hogyan tudnának a teljesítményükre koncentrálni. Olyan csapatot szeretnénk létrehozni, amely egy irányba húz. Szeretnénk, hogy mindenki megküzdjön a klubért. Biztos  vagyok benne, hogy hamarosan odakerülünk a tabellán, ahová kellene tartoznunk. Természetesen van rajtunk nyomás és az elvárások is nagyok, de meg fogjuk oldani.

A klub eladásáról szóló híresztelésekről

Nem tudom, honnan jöttek ezek a pletykák, és miért akarják destabilizálni a klubot. Az elmúlt hét évben letettünk valamit az asztalra, felépítettünk valamit a következő generációk számára, ami értékes lehet. Senkinek sem kell félnie, hogy távozunk. Maradunk és erősebbek leszünk. Semmi sem igaz ezekből a dolgokból. Folytatjuk a munkát.

Schäfer András és Kalmár Zsolt megtartásáról

Schäfer sok jó bajnokságban egy érdekes játékos lehet. András több ajánlatra számított a sikeres Európa-bajnokságot követően, végül csak kisebb kluboktól érkezett ajánlat érte. Jelenleg eléggé pang a piac és a klubok nem szeretnének nagyobb összegeket költeni a játékosokra. András nem ingyen érkezett, fizetni kellett érte, méghozzá egy komoly összeget. Nagyon bízunk benne, így nem engedhetjük el egy kisebb összegért. Minden héten láthatjuk, mire képes a pályán nálunk és a nemzeti csapatban is. Tisztelnünk kell a játékos kívánságát, ha jó ajánlat érkezik érte egy jó bajnokságból, akkor elkezdhetjük a tárgyalásokat. Ami Kalmár Zsoltot illeti, összetett kérdés, hiszen június végén lejár a szerződése. Ezért le kell ülnünk tárgyalni vele és a menedzsmentjével. Nem lesz egyszerű dolgunk, meglátjuk, mit hoznak a következő hetek

A DAC magyarja a Slovan elleni erősen vitatott ítéletekről: “Nem vádolok senkit semmivel, de…” – kirázta a hideg a hangulattól