A hétvégén először voltál kezdő a Salzburg felnőttcsapatában. Mikor tudtad meg, hogy kezdő leszel és mi volt az első reakciód?

– Csak a meccs előtti megbeszélésen derült ki, hogy a kezdőcsapat tagja leszek. Nagyon örültem neki, de nem volt bennem semmilyen extra izgalom, csak arra koncentráltam, hogy meg tudjam mutatni az edzőmnek, hogy jó döntést hozott.

Ezt egy góllal végül sikerült is meghálálnod. Mennyire voltál elégedett a játékoddal? Milyen visszajelzéseket kaptál?

– Személy szerint nem igazán voltam elégedett a produkciómmal, a gól sokat javított az összképen, de tudok ennél azért jobban is játszani. A csapattársak és az edző is gratulált a lefújást követően, jó visszajelzéseket kaptam, azt mondták, hogy jól játszottam. Összességében talán azt mondhatom, hogy ők elégedettebbek voltak a teljesítményemmel, mint én.

A múlt héten először ülhettél le a kispadra az Európa Ligában. Milyen volt átélni egy EL-meccs hangulatát?

– Ha csak a kispadról is, de remek érzés volt részt venni egy EL-meccsen, összességében azonban kevésbé koncentráltam a körítésre és a hangulatra, csak a meccsre összpontosítottam.

A téli felkészülést is már a Salzburg felnőttcsapatával csináltad végig. Mennyivel volt másabb, mint a korábbi felkészülések?

– Nagyon kemény volt, de ez természetesen egyáltalán nem ért váratlanul, hiszen ez volt a harmadik teljes felkészülésem a csapattal. Portugáliában edzőtáboroztunk, valamint itt, Ausztriában is voltak edzéseink és felkészülési találkozóink is, remek alapot adott ez az időszak.

Most már biztosan kijelenthető, hogy a Salzburgnál számítanak rád és nem kell a másodosztályú Lieferingnél játszanod a tavasszal? 

– A futballban semmi sem biztos, de azt gondolom, hogy igen.

Nagyon számítottam már erre a lehetőségre, hiszen elég időt lehúztam a Lieferingnél és úgy érzem, sikerült is bizonyítanom, hogy az élvonalban is meg tudnám állni a helyem.

Mi a célod a Salzburgnál a tavaszi szezonra? Mennyi játékperccel lennél elégedett?

– Természetesen a lehető legtöbbet szeretném a pályán tölteni. A bajnokságban, a kupában és az Európa Ligában is le akarom tenni a névjegyemet, de nincs pontosan kitűzve cél sem a játékperceket, sem a gólok és gólpasszok számát illetően, minden majd jönni fog magától.

Az utóbbi hetekben ismét felerősödtek a hírek, hogy több topcsapat figyel, például kiszivárgott, hogy állítólag rajta vagy a Juventus sportigazgatójának listáján. Amikor ezt olvastad, átfutott az agyadon, milyen lenne Cristiano Ronaldóval egy csapatban játszani?

Persze, én is belegondoltam, hogy milyen lenne a portugál világklasszisszal együtt játszani, de szerintem ebbe mindenki belegondolt már, aki focizik.

Összességében viszont nem szoktam ezekkel a pletykákkal foglalkozni, egyáltalán nincs még itt ennek az ideje. Jól esik, hogy ekkora klubokkal hoznak szóba, elolvasom a híreket, de aztán bezárom a cikkeket és nem foglalkozom velük, a menedzserem intézi a dolgaimat, én szerencsére csak a labdarúgásra koncentrálok. Ha a karrierem azon szakaszához fogok érkezni, hogy választanom kell az esetleges ajánlatok közül, akkor majd választok. Nem tervezek nagyon előre, az elsődleges célom, hogy minél többet játsszak a Salzburgban, minél hamarabb alapember legyek és a következő szezonban bemutatkozhassak a Bajnokok Ligájában.

Márciusban még az U19-es válogatottal is vár rátok egy nagy feladat. A horvátországi elitkörben a házigazdákkal, a németekkel és a norvégokkal fogtok küzdeni az Európa-bajnoki részvételt érő első helyért. Hogyan látod az esélyeket?

– Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megmutassuk, nem véletlenül vagyunk az elitkörben. Kemény mérkőzések várnak ránk, de az a célunk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra és nagyon bizakodóak is vagyunk, hiszen a fociban minden megtörténhet.

Az U19-es válogatott két alapembere, Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer is hazaigazolt. Meglepődtél a döntésükön? Jelenthet ez hátrányt az U19-es válogatottnak, hogy külföld helyett Magyarországon játszanak?

– Ez mindenkinek a saját döntése. Mindketten úgy gondolták, hogy most az a jó a számukra, ha hazamennek. Remélem jól döntöttek, és otthonról is sikerül minél hamarabb visszakerülniük külföldre, ha nekik is ez a vágyuk.

Nem hiszem, hogy ez negatívan hatna a válogatottra, hiszen Szabi és Krisz is sok időt töltött külföldön, rengeteget tanultak ott, jelenleg pedig még a stílusuk és a gondolataik is inkább egy külföldi játékoséra jellemzőek, és ez még az elitkörben is így lesz, hiszen már nem kell sokat várni a tornára.

Az U19-es elitkörrel szinte egy időben lesz a felnőtt válogatott két Eb-selejtezője Szlovákia és Horvátország ellen. Számítasz arra, hogy az U19 helyett a felnőtteknél lesz jelenésed?

– Nem gondolkozom túl sokat ezen, ez Marco Rossi szövetségi kapitány döntése lesz, majd meglátjuk, hogyan alakul. Akkor is nagyon örülnék, ha az U19-es válogatottal kellene részt vennem az elitkörben és akkor is, ha a felnőttekhez kellene csatlakoznom. Oda megyek, ahova hívnak, és mindkét helyen a legjobb tudásommal fogom segíteni a csapatot.

NYIKES ZOLTÁN