Ugyan a hét eleji nemzetközi sajtóhírek szinte egybehangzóan állították, hogy Lionel Messi új szerződést fog aláírni a Barcelonával, csütörtök este azonban váratlanul érkezett a bejelentés, hogy az argentin zseni nem marad a katalánok labdarúgója. A klub közleménye szerint a Barcelonának és a játékosnak is egyértelmű szándéka volt a közös folytatás, meg is egyeztek, hogy csütörtökön aláírják az új szerződést, ám ez “pénzügyi és strukturális akadályok”, vagyis a spanyol labdarúgóliga szabályzata miatt végül nem történhetett meg.

Péntek délelőtt a Barcelona elnöke, Joan Laporta sajtótájékoztató keretein belül nyilatkozott a Messivel kapcsolatos helyzetről. Az elnök az eseményen hangsúlyozta, hogy a klubnál talált helyzet és a veszteségek a vártnál rosszabbak voltak, ami nem hagyott mozgásteret az FC Barcelonának.

– Személy szerint úgy gondolom, hogy az FC Barcelona érdekeit szem előtt tartva a legjobb döntést hoztuk. Hidegen és a számokat nézve kellett elemeznünk a helyzetet. Alkalmazkodnunk kell a LaLiga korlátaihoz, ami igaz, hogy lehetne rugalmasabb is. Leo a Barcánál akart maradni, és mi is akartuk, hogy maradjon. Az első lépés megtörtént.

A Messivel kötött megállapodás viszont nagy kockázatnak tette volna ki a klubot, ami mindenek felett áll, még a világ legjobb játékosa felett is.

A pénzügyi Fair Play nem tette lehetővé, hogy végül aláírjuk azt a szerződést Messivel, amiben egyezségre jutottunk. Túlléptük a fizetési limitet már Messi újraigazolása nélkül is. A LaLiga arra kér minket, hogy tartsuk be az előírásokat. Megbízható forrásból tudom, hogy a LaLiga is szeretné, ha Messi itt folytatná, de vannak klubok, amelyek megkövetelik a szabályok betartását, és nem fognak kivételt tenni csak azért, hogy Messi a LaLigában maradjon. Olyan örökséget hagytak ránk, ami meghaladja a megengedett fizetési limitet. A klub sokkal rosszabb pénzügyi helyzetben van, mint amire számítottam, emiatt nem kockáztathattunk – idézi az AS Laportát.

Az utolsó pillanatban történt változásról elmondta, azt hitték, hogy nagyobb rugalmasságot kapnak a pénzügyi Fair Playben, mint amit kaptak, de a tárgyalás már lezárult a ligával, és azt eredményezte, hogy a megállapodást nem tudták hivatalossá tenni.

– Nincs fizetési keretünk, a LaLiga pedig nem engedi meg, hogy ezt kibővítsük. Egyáltalán nem érzem magam bűnösnek. Azt mondtam, hogy mindent megteszünk a klub pénzügyi lehetőségein belül, és sikerült is megállapodnunk Messivel, de ezt végül nem tudtuk hivatalossá tenni. Motiváltabbak vagyunk, mint valaha. A játékosok, az edző, az edzői stáb, az igazgatótanács, az elnökség magas színvonalat fog követelni, és hajlandóak vagyunk vállalni a kihívást, hogy a Barca továbbra is boldoggá tegye a szurkolókat Messi nélkül is – nyilatkozta a klub elnöke, aki a kampányában megígérte, hogy megtartják Lionel Messit.

Az argentin Diario Ole szerint Lionel Messi sokkot kapott, miután édesapja közölte vele, hogy a Joan Laportával való találkozót követően nem folytathatja a klubnál. Ugyanakkor azt is állítják, hogy most már a következő kihívás felé tekint. A The Athletic értesülései szerint Messi már beszélt a PSG edzőjével, Mauricio Pochettinóval egy esetleges átigazolásról a francia óriáshoz, ahol újra összeállhatna Neymarral. Jelenleg úgy tűnik, hogy a párizsiak a favoritok a Manchester City előtt a csatár leigazolásáért folyó versenyben.

A 34 éves Messi 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett a katalánok színeiben, mindkettő klubrekord. A Bajnokok Ligáját négyszer, a klubvilágbajnokságot és az európai Szuperkupát három-három alkalommal, a bajnokságot tízszer, a Király Kupát és a spanyol Szuperkupát hétszer nyerte meg.

Hivatalos: Messi távozik a Barcelonától