Gulácsi Péterék ismét a Puskás Arénában játszanak a tavalyi angol bajnok Liverpool ellen szerda este. A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig BL-nyolcaddöntőjének visszavágója előtt a magyar kapus a lipcsei csapat életével foglalkozó portálnak, az rb-live.de-nek nyilatkozott, ahol többek között szóba került Gulácsi liverpoolos korszaka is.

– Akkor mindig az egy évvel idősebbek között játszottam az MTK Budapestnél és az utánpótlás-válogatottakban – kezdte Gulácsi. – A Liverpool felfigyelt rám, 2007-ben pedig aláírtam oda. Hatalmas lépés volt Angliába igazolni Magyarországról, még akkor is, ha az áttörés végül nem sikerült, és nem tudtam érvényesülni a Liverpool első csapatában, mert rengeteget tanultam, és a mai napig sokat profitálok abból, hogy hat évig Angliában voltam. 17 éves voltam ekkor, kezdetben egy évig a tartalékban játszottam, de időnként az első csapattal edzettem. A második évtől aztán véglegesen a profikhoz kerültem.

Amikor 18 évesen minden nap melletted edz Steven Gerrard, Fernando Torres és Xabi Alonso, akkor nagyon sokat tudsz tanulni ezektől a minőségi játékosoktól. Ezek a sztárok az edzésen is olyan tempóban játszottak, ami lehetővé tette az optimális fejlődésemet.

Gulácsi kiemelte, hogy az első három évben Rafael Benítez vezetőedző és Xavi Valero spanyol kapusedző alatt érezte, hogy nagyon gyors ütemben halad a fejlődése, ezt pedig a Liverpool is észrevette, így másfél év után új, hosszútávú szerződést kapott, amikor azonban Benítezt leváltották, ez az út nehezebbé vált. Kölcsönadták a harmad- és negyedosztályba is, ahol ugyan sok tapasztalatot szerzett, de 23 évesen úgy döntött, hogy az akkoriban reálisan elérhető legmagasabb szinten akar védeni első számú kapusként, ezért a Salzburg ajánlatát fogadta el, ahonnan két évvel később már a Leipzighez került.

– Természetesen jó érzés, hogy két Bajnokok Ligája-mérkőzést is játszunk a Liverpool ellen, de nem vagyok az a szentimentális típus, aki megállt volna az Anfielden és az ott eltöltött hat éven kezdett volna nosztalgiázni, vagy azon gondolkodni, mi lett volna, ha… Nem szeretnék ezen rágódni, szeretném megnyerni a meccset az RB Leipziggel és továbbjutni a Bajnokok Ligájában – folytatta Gulácsi Péter, aki a jelen körülmények miatt egyáltalán nem sajnálja, hogy végül nem az Anfielden lép pályára a Liverpool ellen. – Az Anfieldhez hozzátartozik az 55 ezer néző, az atmoszféra, és a  “You’ll Never Walk Alone” himnusz felcsendülése a meccs előtt. Szóval ez most nem a világvége, de remélem, azért egyszer lesz alkalmam játszani az Anfielden egy mérkőzést.

Ehelyett szerda este, a budapesti Puskás Arénában rendezik meg a meccset.

A mostani helyzetben ez számomra is csak egy ugyanolyan szituáció, mint máskor. Odarepülök a helyszínre a csapattal, elfoglaljuk a szállodát, majd játszok a Puskás Arénában. Persze, kicsit jobban ismerem a stadiont, mint a többiek,

de legszívesebben Lipcsében és Liverpoolban játszottam volna le a két meccset. Most kétszer ugyanazon a helyszínen és ugyanazon ellenféllel szemben lépünk pályára, ami végül is furcsa, ha arra gondolok, hogy az idegenben lőtt gólok szabálya továbbra is érvényben van.

Olyan, mintha egy második félidőt játszanál, ami 90 perces. A párharcok után nem lehet majd panaszunk: kétszer is ugyanakkora esélyünk van.

A magyar kapus kiemelte, nincs nagy jelentősége annak, hogy a Pool a Premier League-ben nincs túl jó formában.

– A Bajnokok Ligája mindig kicsit más, mint a bajnokságban. Kicsit olyan, mint kikapcsolni a bajnokságról. Innentől kezdve a liverpooli csapat gyengébb szakaszának eleinte kevés jelentősége van. De természetesen van ez a szakasz, és ez már szellemileg is észrevehető. Ha azonnal odaérünk és átvesszük a vezetést, az változást hozhat ellenfeleink számára – zárta Gulácsi.

BL: Guardioláék is visszatérnek a Puskás Arénába, újabb nyolcaddöntő lesz Budapesten