A marosvásárhelyi születésű vezetőedző, Bölöni László a védelmébe vette a román játékvezetőt, Sebastian Coltescut, aki a Paris Saint-Germain-Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzésen a török gárda másodedzőjére, a kameruni Pierre Webóra – annak állítása szerint – rasszista kijelentést tett, mielőtt kiállíttatta volna. Webo azt sérelmezte, hogy a tartalékbíró “negrunak” (azaz román nyelven feketének) nevezte őt, emiatt aztán a Basaksehir csapata úgy döntött, hogy az öltözőbe vonul.

A jelenleg a Panathinaikosz trénereként dolgozó szakember az Adevarul román sportlapnak adott nyilatkozatában elmondta, nem tartja rasszistának Coltescut, hiszen nemcsak a román nyelv szókincse, hanem a felvételek alapján a játékvezető testbeszéde, hangsúlya sem utal erre.

– A román negyedik bíró megjegyzésében nem volt semmi megvetés vagy gyűlölet Webóval szemben, egyszerűen a „negru” szót használta, ami a románban annyit jelent: fekete. Nem lehet rasszizmusnak tekinteni, ha valaki egy ember azonosítására használja ezt a szót – idézi a foter.ro Bölönit, aki szerint félreértés történt, ennek okaként pedig azt látja, hogy az aktuális politikai és társadalmi közegben sokan megpróbálnak megfelelni a vélt elvárásoknak, és politikailag korrektek akarnak lenni, hogy ezzel hívják fel magukra a figyelmet.

Szerinte a román sportminiszer, Ionut Stroe is csak így akart kitűnni, amikor a teljes román sporttársadalom nevében kért elnézést Coltescu kifejezéséért.

Én román sportoló voltam, és arra kérem, ne az én nevemben kérjen elnézést!

Bölöni emlékeztetett: az ilyen nagy téttel bíró mérkőzéseken óriási a feszültség, és a kispadokon ülők ezt gyakran a negyedik játékvezetőn élik ki.

– A futballban töltött 40-50 évem alatt még sosem láttam játékvezetőt, aki azért jött volna a kispadhoz, hogy belekössön egy személybe, aki semmit nem tett. Soha! Igen, a pályán előfordul, hogy tévednek a bírók, de olyan nincs, hogy elküld a kispadról akkor is, ha nem provokáltad. Azt pedig úgy gondolom, hogy senki sem várhatja el egy negyedik játékvezetőtől, hogy név szerint ismerje a szakmai stáb összes tagját. Valamint azt sem tartom hibának, hogy a román bírók egymás között az anyanyelvüket használták – állítja a Panathinaikosz edzője.

“Ezt rasszizmusnak nevezni fájdalmas túlzás lenne!”

– véli a marosvásárhelyi születésű tréner, aki hozzátette, hogy a török stábból az eset előtt valaki jól hallhatóan provokálva azt mondta, hogy „nálunk a románok cigányok”.

Bölöni elmondta: ügyvédje közreműködésével levelet ír az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) illetékeseinek, amelyben leírja, mi is történt valójában a román játékvezetőkkel. És a levélben arról is ír majd, hogy azok a román illetékesek, akik most csatlakoznak a rasszistázók kórusához, máskor lelkesen hallgattak.

Például akkor, amikor tavaly a Román Kupa Sepsi OSK ellen megnyert döntőjében, a Steaua utódjának tekintett FCSB játékosai a szurkolókkal együtt lelkesen énekelték a magyargyalázó rigmusokat. Akkor felhívta Burleanut, hogy számon kérje, miért tűri el a román szövetség az idegengyűlölő skandálásokat, azonban a szövetség elnöke még mindig adós a válasszal.

Az UEFA-nak írt levélben megírja majd, hogy még mindig várja a szövetség hivatalos válaszát.

„Elvégre ki is a hibás? Valaki, aki egy átlagos szót használ, vagy egy miniszter vagy szövetség, aki most ugrál és kiabál, de máskor nem teszi a dolgát”? – tette fel a kérdést Bölöni.

BL-botrány után: “Divat lett rasszizmust kiáltani” – véli a portugál sztáredző