Frank de Boer a holland válogatott Puskás Arénában tartott edzése után úgy fogalmazott, válogatottjának szüksége volt egy kis pihenőre, hogy most, a csoportkör után újra beinduljon a munka – írja az mlsz.hu. A holland szövetségi kapitány szerint a szakmai stábnak és a játékosoknak egyaránt magukba kell nézniük és beszélgetniük kell azzal, aki esetleg nincs a megfelelő mentális állapotban. Pontosan tudják, hogy a játékot élvezni lehet, viszont minden mérkőzés után egyre nehezebb fenntartani a koncentrációt.

– Ukrajna ellen labdatartásban jók voltunk, a védekezésben viszont nem. Ausztria ellen aztán ez éppen fordítva volt. Észak-Macedónia ellen mindkét téren fejlődtünk, de tudjuk, hogy mindig lehetne valamit javítani – értékelte a csoportkört Frank de Boer.

Vasárnap több mintegy 60 ezer néző előtt mérkőzik majd meg Hollandia Csehországgal. A várható teltházról és az ellenfélről is kapott kérdéseket a holland szövetségi kapitány.

Fantasztikus, amikor ennyi ember tölti meg a stadiont, akik akár fütyülnek, akár éljeneznek. Ezért is, a teltházak miatt is játszunk és nagyon örülünk, hogy ez megvalósulhat.

– A cseh csapat egy egységet alkot, tudják, hogy mit akarnak. Nagy nyomás alá helyezik a csapatot, az ütközetekbe nagyon erősen lépnek be, ezt már megmutatták a csoportmérkőzések során. Nem óvatosak vagy félénkek és a második labdákért is keményen megküzdenek. Nem állunk ki máshogy Patrik Schick ellen, aki valószínűleg az Eb gólját szerezte! Tiszteljük, de jó védőink vannak, akiknek meg kell akadályozniuk, hogy betaláljon. Hagyományosan nehéz mérkőzéseket szoktunk játszani velük, ezért százszázalékosnak kell lennünk holnap is, hogy legyőzhessük őket. A lehetséges következő ellenfelekre nem gondolunk, csak Csehországra koncentrálunk.

A szövetségi kapitányt a csapatkapitány, Georginio Wijnaldum szerepéről is kérdezték az újságírók.

 – Nagyon fontos játékos a számunkra, ő egy példakép és a kvalitásain kívül egy nagy harcos is. Fontos gólokat lő, de fontos kapcsolatot ápol a játékosokkal és a szurkolókkal is. Fel lehet ismerni a nagy mosolyáról, világosan kiáll amellett, amiben hisz és mindenki szereti.

Végül arról faggatták Frank de Boert, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett:

– A teljesítményünktől is függ, és a fő célunk, hogy a holland népet elégedettséggel töltsük el, de ha a legjobb négy közé jutunk, nem panaszkodhatunk.

Természetesen szeretnénk döntőt játszani, de ez nem lesz könnyű, hiszen legalább hat-hét csapat ugyanígy gondolkodik.

A sajtótájékoztató másik résztvevője, Frenkie de Jong elmondta, az edzőtáborban különböző rendszerek között ugrált a csapat, de az FC Barcelona játékosa úgy érzi, hogy ez mostanra kiforrott, ám a fejlődésnek nincs vége és reméli, hogy holnap egy újabb nagy lépést tesznek.

– A cseheknek nagyon jó csapatuk van, fegyelmezettek, szervezettek és nagyon jó kvalitású játékosokkal rendelkeznek, szóval holnap top teljesítményt kell nyújtanunk, ha tovább akarunk jutni a következő körbe. Ha pedig tizenegyest kell lőni és engem választanak erre, akkor szívesen odaállok és elvállalom.

A cseh válogatott még otthon edzett szombaton, majd este megérkezett Budapestre, a holnapi nyolcaddöntő helyszínére.

A csehek szövetségi kapitánya, Jaroslav Silhavy először arról beszélt, nem a csapata a holnapi találkozó favoritja, de ez is csak egy mérkőzés, ahol bármi megtörténhet.

– A hollandok esetében egy nagyon nehéz ellenfélről beszélünk és a nyolcaddöntő előtt ők az esélyesebbek. Mi viszont csapatként keményen dolgozunk és kellemetlen ellenfelei leszünk Hollandiának. A kezdőcsapat még nem alakult ki teljesen, de minden játékosom éhes arra, hogy szerepeljen az Eb-n és szeretnék megmutatni, hogy mit tudnak.

A cseh válogatottat nagyjából 7000 szurkoló fogja buzdítani a Puskás Arénában, amelynek nagyon örül az együttes, hiszen hosszú ideig kellett nélkülözni a nézőket a lelátókról.

– Mi az emberek miatt játsszuk a focit, ez a hangulat jó mérkőzést fog eredményezni – fogalmazott Jaroslav Silhavy, majd az ellenfélről beszélt. – A hollandok mindig gólra törnek, támadnak és amint elveszítik a labdát, letámadnak és igyekeznek visszaszerezni. Nagyszerű csapatuk van kiemelkedő játékosokkal és nagyon erősek támadásban. Egy emberként kell majd védekeznünk, különben nem lesz esélyünk. A hollandok nyolc gólt lőttek a csoportszakaszban és 30 helyzetük volt. Nagyon koncentráltnak kell lennünk, javítanunk kell az előre történő mozgásunkat. Csapatként kell dolgoznunk a legelejétől kezdve és keményen kell fellépnünk, például a kontrákban. A legjobb teljesítményünket kell hoznunk, különben nem lehetünk sikeresek.

A válogatott középpályása, Vladimir Darida elmondta, nagy mérkőzésre számít, remélhetőleg teltház előtt és a csapat bízik a lehető legjobb eredményben.

– Nem szeretnék spekulálni, meglátjuk, kezdő leszek-e.

A legfontosabb, hogy továbbjussunk, ehhez pedig jó labdabirtoklásra lesz szükségünk. Jobbnak kell lennünk támadásban, mint korábban voltunk.

Nagyon jó lett volna kipróbálni a Puskás Arénát a találkozó előtt, de sok pályán szerepeltünk már, meg fogunk tudni küzdeni ezzel is.

Az ellenféllel együtteséből pedig Georginio Wijnaldumt emelte ki:

– Nagyon veszélyes, fantasztikus játékos, ő az, aki eldönt mérkőzéseket, szóval nagyon kell vele vigyáznunk.