A L’Équipe szerint a “vörös tömeg”, azaz a magyar szurkolósereg valósággal megsokszorozta a hazai csapat erejét Budapesten, bár a franciák így is eldönthették volna a meccset az első félidőben, ha nem olyan “szörnyű” a helyzetkihasználásuk. A szünet után viszont a vendégcsapatnak a lap szerint “a Mount Everestet kellett megmásznia” hátrányban, de hiába egyenlített és volt komoly mezőnyfölényben is, a hazai csapat nem ijedt meg tőle. A leginkább nyerhetőnek tűnő csoportmeccsen fékezett le a csapat, amely így egyáltalán nem veheti majd könnyedén a portugálok elleni találkozót” – összegeznek.

A francia lap osztályzatai alapján Fiola, Gulácsi és Kleinheisler volt a mieink legjobbja (7-est kaptak mindhárman), miközben Orbánt (4) és a francia születésű Negót látták most a legrosszabbnak a magyar csapatból.

Kiderült azt is, hogy a francia közszolgálati tv-csatornán több mint 12 millióan látták a találkozót szombaton.

A Le Figaro azt írja, hogy “pokol”, zaj és harag fogadta a franciákat Budapesten, akik végül átvergődtek a Puskás Aréna lávafolyamán – utalnak a pályán és azon kívüli hőségre – és megúszták az igazi és közeli katasztrófát a szurkolók hihetetlen támogatása által feltüzelt magyar csapat ellen. “Pár ezren egy egész nemzet ellen” – írják le egy francia drukker által a lelátón tapasztalt erőviszonyokat, és megint jönnek egy “vulkános” hasonlattal, mondván a nagyjából 5700 vendégszurkolónak egy igazi kráterben kellett eltöltenie a szombat délutánját. Hozzáteszik, hogy a francia drukkereket is megilleti a dicséret, hiszen sokat áldoztak azért, hogy ott lehessenek a Puskás Arénában.

Ami a pályán látottakat illeti, az egyik legnagyobb francia lap szerint Griezmann egyértelműen a megmentő szerepbe került a góljával, azok után, hogy a magyar nemzeti aréna valósággal felrobbant és elolvadt Fiola vezető találatát követően. A legjobb osztályzatot is a Barcelona támadója kapta a vendégek közül, 10-ből 6,5-öt.

A legroszabbat pedig a Bayernben futballozó Pavard, aki a lap szerint “rémálomszerű” jeleneteket élt át szombaton és csúnyán lemaradt a magyar gólnál Fioláról. “Idegesen és ügyetlenül futballozott” – szól a kritika a jobbhátvédnek. De jutott a bírálatból Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki a lap szerint nem tudta kellőképpen feltüzelni csapatát a mieink ellen.

A Le Monde szerint sokat tanulhat a világbajnok csapat a Puskás Arénában történtekből és olyan tanulságokat vonhat le, amelyek az egész Eb-n elkísérhetik majd. Külön kiemelik a lefújás után történteket, amikor a magyar csapat tagjai teli tüdőből énekelték a himnuszt a szurkolókkal, Gulácsi Péter pedig letérdelve mondott hálát az égieknek, attól sem zavartatva magát, hogy a francia szurkolók műanyag üvegekkel és poharakkal dobálják. Mindeközben a franciák lehajtott fejjel hagyták el a pályát.

“Magyarország győzelemként ünnepelte a döntetlent” – summáz a lap, amely azt írja, hogy egy gyengébb képességű ellenféllel játszott ugyan a francia csapat, de a mieink fegyelmezett védekezéssel és hatalmas elszántsággal tették semmissé a különbséget.

A Libération szerint szinte lehidalt a meccs elején a francia válogatott maximálisan feltöltött elemekkel pályára lépett ellenfelétől. “A francia válogatottat kollektív módon felfalta a magyar csapat, amely áttörte a korlátait rengeteg önfeláldozás révén” – írják. Hozzátéve, a “meglehetősen középszerű klubokból összeválogatott” – itt a Fehérvárt és az Eszéket emelik ki példaként – magyar csapat tagjai életük meccsét játszották, kétszer úgy odatéve magukat, mint a francia sztárok, egy olyan meccsen, amit az identitás és a történelem is áthatott.

A FootMercato szerint nagyjából 10 perc kellett a francia válogatottnak, hogy magához térjen a meglepetésből, amit a magyar csapat okozott azzal a világbajnoknak, hogy bátran és agreszívan letámadta, ami komoly zavart okozott a vendégeknél. A franciák sokkal lassabban járatták a labdát a mieink ellen, mint tették az Münchenben, miközben a magyar válogatott elveszítette kapitányát, Szalai Ádámot is – igaz, a franciák szerint nem egy ütés következtében, hanem azért, mert hőgutát kaphatott…

A lap egy nézőtéri incidensre is kitér, mondván Paul Pogba és N’Golo Kanté egyes labdaérintéseinél, rasszista célzatú huhogás hangzott el a magyar szurkolók egy csoportjától, amit nemcsak a játékosok, de vendégdrukkerek, illetve francia fotósok is jeleztek a mérkőzést követően.

A MaxiFoot nevű francia fociportál megjegyzi, hogy a birkózásban is jeleskedő és a vendégeket “torkon ragadó” magyar csapattal sokáig nem tudott mit kezdeni a vendégegyüttes, de így is voltak komoly lehetőségei a vezetés megszerzésére. Erre jött azonban “a magyar trükk”, hiszen a mieink egy ellentámadásból előnybe kerültek. Ez még inkább feltüzelte a magyar drukkereket, akik akkor sem hallgattak el, amikor később egyenlített a világbajnok.

Az meglepte a szerzőt, hogy Marco Rossi csapata az utolsó negyedórára teljesen visszaállt, hogy megőrizze az egy pontot. Összességében a találkozó színvonalát közepesre (5,5 a 10-ből) értékelte a lap.

Foci Eb: Magyar játékos a leggyorsabb egész Európában – cselezni, futni, harcolni és védeni is nagyon tudunk