Ősszel a zsinórban harmadik veretlen meccsetek után azt mondtad, ez már majdnem olyan hosszú sorozat, mint a Szomszédok. Hány epizódot “rendeznél” még a teleregényből?

Most a hetedik résznél járunk, jó lenne, ha olyan hosszúra nyúlna a mi sorozatunk is, mint a Szomszédok, de erre azért kicsi az esély. Ha választani kellene, hogy a következő két meccsen három vagy két pontot szerzünk, akkor értelemszerűen a hármat választanám, annak ellenére, hogy ezzel megszakadna a szériánk. Jelen pillanatban azonban ennél fontosabb, hogy ne essünk ki.

A szezon elején sokan kiesőnek gondolták a Balmazt, ma azért talán már nem ilyen egyértelmű a helyzet…

Nehogy azt gondold.

Maximum annyiban változott, hogy ősszel tízből tíz ember volt biztos a kiesésünkben, most pedig tízből kilenc.

Ráadásul mind a tizenegy csapat úgy van vele, hogy kit győzzenek le, ha nem minket? Ez valahol érthető is, hiszen minden szempontból mi vagyunk a legkisebbek az NB I-ben. Az ellenfeleknek ez a fajta hozzáállása azonban kellően doppingol minket.

Az idei szezonban megfigyelhető, hogy a korábbi csapataid ellen kirívóan jól szerepelsz a Balmazzal. Ennek mi az oka?

Ezen én is gondolkodtam már. A Viditől egyszer sem kaptunk ki, a Diósgyőrt kétszer legyőztük, egyedül a Paks vert meg minket egyszer. Biztosan jól hangozna, ha most erre mondanék valami jópofát, de egyszerűen így alakult. Nem tüzelem fel jobban a játékosaimat a Videoton ellen, mint például a Ferencváros ellen.

Hétvégén pont a Fradihoz mentek. Megszokhattuk, hogy szinte minden meccs előtt kitalálsz egyfajta motivációs gyakorlatot. Ezúttal mivel készültél?

Bevittem egy nagy plakátot az öltözőbe, amire rá volt írva, hogy „a vereségtől való félelem” és „a győzelembe vetett hit”. Mondtam a játékosaimnak, írják alá azt a kijelentést, amellyel azonosulni tudnak.

Egyértelmű volt a végeredmény?

Az majd szombaton a pályán lesz egyértelmű…

Ősszel hazai pályán már 2-0-ra is vezettetek a Fradi ellen, aztán mégis vereség lett a vége. Annak a meccsnek a tanulságait fel lehet használni a hétvégi találkozó előtt?

Bármilyen sorozatot is produkáltunk eddig, azt azért szögezzük le, hogy a mérkőzésnek a Ferencváros az óriási esélyese. Ha megnézzük a két klub lehetőségeit, olyan, mintha késsel szaladnánk a vonatnak. Az őszi meccs egyik tanulsága, hogy néha van olyan 11-es, ami nem az… A Fradit a német válogatotthoz tudnám leginkább hasonlítani, játékosai az utolsó pillanatig küzdenek és általában felőrlik az ellenfelüket.

A jó eredmény eléréséhez mindenképp szükség lesz jó támadókra. Arabulit már sokan az NB I legjobbjai közt emlegetik, míg Rudolf egyértelműen az volt pár éve. Ha ezt nézzük, csatárposzton a bőség zavarával küzdesz?

Ha az előző két tétmérkőzésünkből indulunk ki, amelyeken egy gólt sem szereztünk, akkor ezt aligha jelenthetjük ki. A csatárokat a góljai minősítik, nem az, hogy meddig tudja táncoltatni a labdát a fülén. Vannak jó támadóink, de a mi erőnk nem csak ebben van.

Tudom, az egységben…

Sokan szeretik ezt hangoztatni, de mi tényleg extrák vagyunk ebben a kategóriában. Ezért is állunk ott a tabellán, ahol állunk. Olyan játékosaim vannak, akikkel bátran vennék részt egy kocsmai verekedésben, biztos, hogy senki nem hátrálna ki mögülem. Büszke vagyok a csapatomra, amit büszke játékosok alkotnak.

Egyelőre azonban még nem értünk el semmit, egy állapot a mostani helyezésünk, de jó úton haladunk a céljaink felé.

Szembetűnő különbség, hogy az őszi meccsekhez képest most jóval kevesebb gólt kaptok. Az utolsó három tétmérkőzésen például egyet sem. Mit csináltál télen a védelemmel?

Ősszel is stabilak voltunk hátul, de az egyéni hibákat nem tudtuk kiküszöbölni. Mostanra azonban rájöttek a játékosok, hogy amit az NB II-ben nem büntettek az ellenfelek, az élvonalban kíméletlenül kihasználják. Emiatt most már sokkal koncentráltabbak vagyunk, ennek köszönhető a kevesebb egyéni hiba.

Ráadásul nálad játszik az NB I legjobb cseréje.

Nem akkora nagy dolog, ha a cserejátékosod gólt lő, hiszen azért cseréled be. Ilyenkor sokszor felmerül, hogy akkor miért nem kezdő? Rácz Feri egy nagyon jó képességű játékos, akiről már régóta tudom, hogy az utolsó 20-30 percben rengeteget tud nekünk segíteni, ha sok terület nyílik előtte. Szerencsére ezt több alkalommal bebizonyította.

Melyik két csapat esik ki az NB I-ből?

Ha a szívemre hallgatok, akkor nem a Balmaz, ha az eszemre, akkor sem a Balmaz…

PRIVACSEK ANDRÁS

A tegnap megjelent interjúnk Haris Attilával, a Balmazújváros játékosával:

“Rájöttem, hogy így nem lesz belőlem semmi” – interjú a Fradi-neveléssel, aki berobbant az NB I-be