Kassai BL-büntetője robbantott: "Minden idők legrosszabb 11-ese, az ukrán csapatok gyilkosa" - Guardiola is megszólalt

Óriási visszhangot keltett a nemzetközi porondon Kassai Viktor, a Manchester Citynek megítélt büntetője a Sahtar Donyeck elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. Lapszemle.
Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 10:07
Óriási visszhangot keltett a nemzetközi porondon Kassai Viktor, a Manchester Citynek megítélt büntetője a Sahtar Donyeck elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. Lapszemle.
Szerző: Dudás Gábor 2018. november 8., csütörtök 10:07

Mint arról éjjel beszámoltunk, a végül 6-0-s, kiütéses sikert arató Manchester City második góljához a Kassai Viktor vezette magyar játékvezetői team is kellett a Sahtar Donyeck elleni szerdai BL-csoportmeccsen. A találkozó 24. percében az angol válogatott Raheem Sterling a földbe rúgott a 16-oson belül, Kassai azonban meglepetésre 11-est ítélt a hazaiaknak.

"Sterling az első focista, akivel a saját lábujja szabálytalankodott"

Az eset Ukrajnában természetesen kiverte a biztosítékot, de még az angolok sem igazán értették, hogyan lett a műesésből büntető.

"Minden idők legrosszabb 11-ese?" - írja a BBC, hozzátéve, hogy Sterling lett "az első futballista, akivel a saját lábujja szabálytalankodott", a labda helyett ugyanis a földbe rúgott, így esett el a 16-oson belül.

Kiemelik, hogy Kassai rossz ítéleténél sem az asszisztens, sem az alapvonali játékvezető sem segített a vezető bíró segítségére, így született meg a játéknap legrosszabb döntése. A korábban a Manchester City-ben, illetve a Liverpoolban és a Real Madridban is megfordult Steve McManaman "röhejes hibának" minősítette a döntést.

Vezető hírként tálalta Kassai ítéletét többek között az Independent, a Daily Mail és a Telegraph is többek között. Megjegyzik, hogy Kassai nagyon rosszul helyezkedett a döntésnél, ugyanakkor alapvonali segítője tökéletesen láthatta, hogy nem történt semmi, mégsem korrigált. A Daily Mail szerint a hasonló esetek miatt jó lenne a BL-ben s alkalmazni végre a videóbírót.

Guardiola: "Azonnal láttuk, hogy nem volt 11-es"

A német Sportbild "viccként" aposztrofálja, hogy Sterling eséséből büntető született, de hozzáteszik, hogy az angol játékos akkor lett volna sportszerű, ha jelzi Kassainak, hogy semmi nem történt. Pep Guardiola, a City szakvezetője viszont azonnal elismerte a meccs után, hogy téves döntést hozott a magyar bíró.

- Azonnal láttuk, hogy nem volt 11-es, Sterling csak a gyepbe rúgott. Jó lenne, ha a videóbírót bevezetnék, régóta mondom én is, hogy a játékvezetőknek kell a segítség, mert a játék sokkal gyorsabb már, mint korábban. Ha lett volna segítség, nagyjából 10 másodperc elég lett volna hozzá, hogy kiderüljön, ez nem volt büntető.

"Kassai ma eltemette a Sahtar Donyecket"

Ukrajnában, a helyi sajtóban viszont már nem igazán keltek Kassai Viktor védelmére. Keleti szomszédunknál 2012 óta egyébként sem túl népszerű a magyar bíró - ez már egyébként a meccs előtt is téma volt: emlékezetes, hogy a hat évvel ezelőtti Európa-bajnokságon súlyos hibát követett el az Anglia-Ukrajna Eb-csoportmeccs 62. percében a találkozót addig egyébként remekül vezető magyar bírói csapat, miután nem adta meg a házigazda szabályos gólját. Ez az eset is felszínre került újra az ukrán lapokban.

A Tribuna nem kertel, sőt, nagyon keményen fogalmaz: "Kassai Viktor az ukrán csapatok gyilkosa és ma a Sahtar Donyecket is eltemette". Már 1-0-s hátrányban voltak a City otthonában, amikor Kassai ítélete végképp kivégezte a terveiket. Látva az esetet, ki vitatkozna azzal, hogy ő az ukránok gyilkosa?" - írják.

A Football.ua "minden idők egyik legbotrányosabb játékvezetőjének" nevezi Kassait és a lap értetlenkedve kérdezi, hogy "hogy lehet az, hogy ez a bíró még mindig meccseket vezethet?". A lap felemlegeti már a 2011-es, Kassai által vezetett BL-döntőt is, amikor nem vette észre a lesállást Wayne Rooney gólját megelőzően, majd két Bayern-Real ütközet is terítékre kerül a magyar spori, az ukránok által összeállított "szégyenfalán", hogy aztán persze a 2012-es események se maradjanak el.

"Nyilván sokkal több olyan mérkőzés volt, amikor Kassai nem hibázott, de őszintén szólva sokakban felmerülhet a kérdés, miért dolgozik még ez a bíró a pályán? Csak az UEFA nem látja, hogy tökéletesen alkalmatlan a feladatára, hagyja, hogy tovább döntse el a mérkőzések sorsát, ezzel is kinyírva a mindenki által szeretett sportág nimbuszát.

Kassai Viktornak nincs helye a BL-ben, sem videóbíróval, sem anélkül. És mégis itt van még mindig" - írja a portál.

A sport.ua azt írja, hogy "Kassai ismét szégyenbe hozta magát", míg az xsport.ua szerint "Kassai visszatért és megítélte minden idők egyik legfurcsább 11-esét".

Az ua-football.com Miroszlav Stupart, korábbi ukrán FIFA-bírót szólította meg az eset kapcsán.

- Még ha Kassai nem volt látta, mi történt, mert mondjuk háttal állt az esetnek és Matvienko is útban volt, miért nem segített neki az alapvonali játékvezető? Csak azt figyeli, mikor megy át a labda a gólvonalon? Pedig ő láthatta volna, mi történt. A legérdekesebb pedig az, hogy Kassai teljesen nyugalommal és habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. Pedig más hiba nem volt ezen a játékvezetői szempontból egyébként nem túl nehéz találkozón. De egy ilyen baki mindent lerombolhat - fogalmazott az ex-játékvezető.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Tovább az összes átigazoláshoz